Tai numatančios Vadovybės apsaugos įstatymo pataisos pernai gruodį Seimo salėje sulaukė pritarimo po pateikimo ir trečiadienį atsirado NSGK darbotvarkėje.

Siūloma, kad Vadovybės apsaugos tarnybos rezervo nariu galėtų tapti ne vyresni nei 65 metų amžiaus buvę Vadovybės apsaugos tarnybos pareigūnai, savanoriškais pagrindais Vadovybės apsaugos tarnybos direktoriaus nustatyta tvarka įtraukti į Vadovybės apsaugos tarnybos rezervą.

Seimo NSGK narys Arvydas Pocius siūlė pasvarstyti amžiaus ribą, įvertinant žmogaus sveikatą, fizinį pasirengimą. Politikas ragino pagalvoti ir apie socialines garantijas į rezervą įtrauktų asmenų, jeigu užduoties vykdymo metu įvyktų nelaimė.

Palaikydamas iniciatyvą Seimo NSGK narys Saulius Skvernelis sakė, kad taikos metu rezerve esantys buvę pareigūnai esant reikalui galėtų būti pakviesti funkcijų vykdymui, pvz. per NATO viršūnių susitikimą ir kitus svarbius neeilinius įvykius.„Tie,kurie turi parako, gebėjimo ir sveikatos galėtų padėti“, - tvirtino S. Skvernelis.

Jo nuomone, reikėtų pagalvoti apie įtraukimą į įstatymą nuostatų, reglamentuojančių vadovybės apsaugos rezervo pareigūno teises ir pareigas. „Jam turi būti taikomos visos socialinės garantijos. Pvz. jeigu saugant pastatą būtų užpuolimas ir jis žūtų, turėtų būti vienodai traktuojamas su pareigūnais, kurie tarnauja tarnyboje“,- komiteto posėdyje sakė S. Skvernelis.

Jo nuomone, tokias nuostatas būtų prasminga numatyti įstatyme, o ne poįstatyminėse teisės aktuose.

Kaip numato projektas, Vadovybės apsaugos tarnybos rezervo nariai Vadovybės apsaugos tarnybos direktoriaus nustatyta tvarka galėtų būti pasitelkiami Vadovybės apsaugos tarnybos funkcijų vykdymui, atsižvelgiant į jų turimą kvalifikaciją.

Seimo NSGK posėdyje buvo paminėta, kad šiuo metu rezervą galėtų sudaryti apie 120 buvusių pareigūnų, o ilgalaikėje perspektyvoje apie 200–400.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui Laurynui Kasčiūnui pasiūlius, nutarta padaryti dviejų savaičių pertrauką šio įstatymo projekto svarstyme.

Šiuo metu Vadovybės apsaugos įstatymas nenumato tarnybos rezervo formavimo.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją