Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Seime socialiniame tinkle „Facebook“ rašė nepritariantis naktinių taikiklių medžioklėje įteisinimui.

„Nėra teisingas (sprendimą įteisinti naktinius taikiklius medžioklėje – ELTA), nes iniciatoriai pasiūlė įteisinti naktinio matymo taikiklius argumentuodami siekiu stiprinti šalies saugumą, visuomenės pasirengimą šalies gynybai. Įstatymo svarstymo metu buvo gautos aiškios išvados, kad naktinio matymo taikiklių įteisinimas medžioklėje niekaip nekeičia šalies apginamumo, nedidina visuomenės pasirengimo krašto gynybai.

Neteisingas jis ir gyvūnų atžvilgiu. Įstatyme nustatyta, kad naktiniai taikikliai būtų leidžiami naudoti tik medžiojant keleto rūšių invazinius ir užkrečiamąsias ligas platinančius gyvūnus. Visgi tokiu teisiniu reguliavimu būtų sudaromos sąlygos piktnaudžiauti, nes aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę vykdantys pareigūnai negalės įvertinti ir atskirti, ar kitos gyvūnų rūšys, įskaitant saugomas, pavyzdžiui vilkai, buvo medžiojamos naudojant naktinius taikiklius ar ne“, – rašė A. Vyšniauskas.

Anot jo, įteisinus naktinius taikiklius medžioklėje, bus sukurtos paskatos medžioklės veiklai dar didesniu laipsniu persikelti į tamsųjį paros metą.

„Todėl būtina išlaikyti draudimą naudoti naktinius taikiklius medžioklėje, nenumatant jokių išlygų.

Argumentų prieš yra daug. Man apmaudu, kad kolegos pasirinko įteisinti dar vieną eilinę pramogą medžiotojams“, – pažymėjo konservatorius.

A. Vyšniauskas pažymėjo, kad dėl šių išvardytų priežasčių Seimo narių grupė kreipėsi į prezidentą su prašymu vetuoti parlamento sprendimą įteisinti naktinius taikiklius medžioklėje.

„Tačiau viskas dar gali pakeisti, nes 36 Seimo narių būryje kreipėmės į Prezidentą prašydami vetuoti“, – nurodė valdančiųjų atstovas.

Dėl minėto sprendimo vetavimo į G. Nausėdą jau kreipėsi socdemas Linas Jonauskas.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Seimas nusprendė, jog nuo kitų metų gegužės medžiotojai galės naudoti naktinio matymo taikiklius. Už įstatymo pataisas balsavo 69 parlamentarai, 3 pasisakė prieš, vienas Seimo narys susilaikė. Didžioji dalis įstatymui prieštaraujančių politikų balsavime nedalyvavo.

Prieštaringų vertinimų sulaukusio įstatymo iniciatoriai pasiūlė įteisinti naktinio matymo prietaisus medžioklėje, tačiau raginio aiškiai reglamentuoti ir riboti jų naudojimą. Projekte numatyta, kad naudoti naktinius taikiklius būtų galima medžiojant šernus, lapes, mangutus, paprastuosius meškėnus, kanadines audines, nutrijas ir ondatras.

Taip pat numatyta papildyti draudžiamų medžioklėje naudoti įrankių bei priemonių sąrašą lankais bei kitais templiniais ginklais ir kovinių bei agresyvių veislių šunimis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)