Politikų kišenė papilnės, kai kitų metų birželį įsigalios antradienį Seimo priimtos Statuto pataisos. Už jas balsavo 82 Seimo nariai, prieš buvo 3, susilaikė 14 parlamentarų.

Naujus išlaidų dydžius Seimas nustatė, įvertinęs nuo 2019 m. sausio 1 d. įsigaliosiančius mokesčių sistemos pakeitimus.

Seimo pirmininkui reprezentacijos išlaidoms apmokėti kiekvieną mėnesį atsiskaitytinai bus skirta vietoj šiuo metu esamos 0,71 - 0,8 VMDU dydžio suma.

Seimo pirmininko pavaduotojams reprezentacijos išlaidoms apmokėti kiekvieną mėnesį atsiskaitytinai bus skiriama ne 0,36, o 0,4 VMDU dydžio suma.

Kaip numato priimtos Statuto pataisos, Seimo nariams išlaidoms, susijusioms su jų parlamentine veikla, kiekvieną mėnesį atsiskaitytinai skiriama 0,8 VMDU dydžio suma (šiuo metu 0,71).

Seimo vadovams, taip pat Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetų pirmininkams ir jų pavaduotojams, opozicijos lyderiui, frakcijų seniūnams ir jų pavaduotojams už naudojimąsi tarnybiniais telefonais kiekvieną mėnesį bus kompensuojama 0,32 VMDU dydžio suma (šiuo metu - 0,3 VMDU), kitų komitetų ir komisijų pirmininkams, jų pavaduotojams, pakomitečių pirmininkams - 0,16 VMDU dydžio suma (šiuo metu - 0,15 VMDU).

Frakcijos veiklai metams numatyta skirti ne 0,71, o 0,8 VMDU dydžio suma ir papildoma suma, atsižvelgiant į frakcijos dydį taip, kad kiekvienam frakcijos nariui tektų po 0,32 VMDU dydžio suma.

Statute įteisinta, kad specialiųjų poreikių turinčiam Seimo nariui, kai Seimo viešbutyje nėra jo specialiesiems poreikiams pritaikytų gyvenamųjų patalpų, Seimo valdybos sprendimu kompensuojama Seimo nario specialiesiems poreikiams pritaikyto gyvenamojo būsto nuomos kaina, išlaidos už šaltą ir karštą vandenį, elektros energiją, dujas, šiluminę energiją ir komunalines paslaugas, tačiau ne daugiau kaip 0,8 VMDU dydžio suma per mėnesį (šiuo metu 0,71).

Statuto pataisos įsigalios 2019 m. birželio 1 d.