"Rėčiu" turėtų tapti specialiai sudaryta šešių asmenų komisija, jau šią savaitę pradėsianti darbą. Seimo opozicija stebisi valdančiųjų veiksmais ir saviškių iniciatyvos varžyti neketina.

Nurodyta nepiktnaudžiauti

"Nemanau, kad bus lengva, bet neturime kitos išeities. Koalicijos narių persvara yra minimali, todėl rizikuoti kaip ankstesniais metais, kai vienas ar kitas "disidentas" balsuodavo savaip, negalime. Balsuoti turime 100 procentų", - LŽ sakė vienas minėtos komisijos narių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma. Nors partneriai perspėti nepiktnaudžiauti, konservatorius prognozuoja dėl numatomo didelio biudžeto deficito būsiant nemenką individualių siūlymų srautą.

Kasmet svarstant biudžeto projektą Seime vidutiniškai įregistruojama apie keturis šimtus įvairių siūlymų. Dažniausiai parlamentarai prašo skirti lėšų mokykloms, darželiams, ligoninėms remontuoti - paprastai šios įstaigos būna jų rinkimų apygardose. Dalis siūlymų per kelis svarstymus atkrinta dar Seime, kita - Vyriausybėje.

2008-ųjų gruodį priimant šių metų biudžetą tuometis finansų ministras Algirdas Šemeta informavo, kad iš viso buvo gauti 156 pasiūlymai dėl valstybės biudžeto perskirstymo. Pritarta arba iš dalies pritarta 44 siūlymams už beveik 55 mln. litų.

"Manau, ir šiemet finansavimo rezervų bus ieškoma raginant mažinti valstybės skolos administravimo išlaidas. Visi Seimo nariai gudrūs ir žino tą formuluotę", - kalbėjo J.Razma. Parlamentaras vylėsi, kad pavyks atskirti objektyviai pagrįstus siūlymus nuo tų, kurie yra perdėto dėmesio savo apygardai išraiška.

Iniciatyvos nevaržys

J.Razmos teigimu, koalicija nusiteikusi atidžiai išnagrinėti biudžeto projekte numatytų išlaidų pagrįstumą. "Manau, rasime, kur galima taupyti", - sakė jis. Konservatoriaus nuomone, siūlymų atranką galėtų vykdyti ir opozicinės frakcijos.

"Jei frakcijos susitartų ir keletą, jų nuomone, svarbiausių pataisų gintų solidariai, būtų didesnė tikimybė įrodyti valdantiesiems, kad jas reikia priimti", - pažymėjo J.Razma.

Seimo opozicijos lyderis, frakcijos "Tvarka ir teisingumas" seniūnas Valentinas Mazuronis abejoja, ar reikia filtruoti parlamentarų teikiamus siūlymus. Pasak jo, neretai dėl tokių siūlymų biudžeto projektas tik patobulėja. "Nemanau, kad reikėtų riboti Seimo narių

galimybes. Kas čia bloga apsvarstyti vienus ar kitus variantus?" - stebėjosi V.Mazuronis.

Didžiausios opozicinės Socialdemokratų partijos lyderis ir frakcijos Seime seniūnas Algirdas Butkevičius LŽ užsiminė, jog frakcija tikrai neketina varžyti savo narių iniciatyvos teikti siūlymus biudžeto projektui. "Vargu ar šis biudžetas Seime apskritai bus didinamas. Premjeras nuolat kartoja, kad nemato jokių galimybių didinti išlaidas, o prezidentė ragina jas dar labiau mažinti", - teigė A.Butkevičius. Taigi valdančiųjų iniciatyva jam atrodo nereikalinga.

Prašo milijonų

Praėjusią savaitę Seimui pateiktam kitų metų valstybės biudžetui tobulinti kol kas įregistruoti tik aštuoni parlamentarų siūlymai. Tačiau netrukus jų pasipils lyg iš gausybės rago.

Pirmasis siūlymą įregistravęs socialdemokratas Jonas Juozapaitis tarpininkauja, kad jo rinkimų apygardoje esanti Pakruojo "Žemynos" pagrindinė mokykla remontui baigti gautų 360 tūkst. litų.

Du asmeninius ir vieną "grupinį" prašymą pasirašė konservatorius Antanas Matulas. 2,5 mln. litų jis siūlo skirti įvairiems darbams baigti Marijampolės ir Telšių apskrities ligoninėse. Marijampolės ligoninė turi ir daugiau "advokatų". Būrys įvairių frakcijų parlamentarų siūlo skirti 2,4 mln. litų šios ligoninės operacinėms rekonstruoti. Kitas būrelis Seimo narių mano, kad Marijampolėje pagaliau turi būti baigtas paminklas "Kalbai ir tautai". Tam savivaldybei trūksta 400 tūkst. litų.

"Tvarkietis" Andrius Mazuronis kol kas vienintelis siūlo nubraukti numatytus asignavimus. Parlamentaras mano, jog Valstybės saugumo departamentas (VSD) apsieis be 1,5 mln. litų, kuriuos planuojama skirti naujam administraciniam VSD pastatui statyti. O Nacionalinis operos ir baleto teatras išsivers be 3,5 mln. litų, numatytų salės įrangai, transformatorinės pastotei ir pagalbinėms patalpoms rekonstruoti.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją