Socialdemokratas Algirdas Sysas ketvirtadienį užregistravo Diplomatinės tarnybos įstatymo pataisas, kuriomis siūlė nustatyti, kad diplomato statusas „užsienio reikalų ministro nustatyta tvarka yra atkuriamas buvusiems diplomatams, jeigu jie per 5 metus nuo diplomato tarnybos sutarties nutraukimo pareiškia norą atkurti diplomato statusą“.

Tai, kaip ir dabar, galiotų diplomatams, dirbusiems ne pagal terminuotas diplomato tarnybos sutartis.

Šiuo metu galioja reguliavimas, kad toks statusas ne privalo būti atkuriamas, kaip siūlė A. Sysas, bet gali būti atkuriamas diplomatams, kitose institucijose dirbantiems pagal terminuotas darbo sutartis.

URM pasiūlymui nepritarė

„Pasiūlymas yra keisti įstatymą taip, kad atsirastų prievolė atkurti statusą. Mes manome, kad šis siūlymas nėra korektiškas, nes per tą laiką, kol žmogus nebuvo diplomatu, jis galėtų prarasti nepriekaištingą reputaciją, teisę dirbti su įslaptinta informacija. Prieš atkuriant statusą būtina įvertinti šiuos dalykus“, – posėdyje kalbėjo Užsienio reikalų ministerijos (URM) kanclerė Inga Černiuk.

Socialdemokratas A. Sysas aiškino kad nebūtų teikęs pasiūlymų, jeigu ne tyrimas, parodęs prastą atmosferą URM.

„Kas įvyko per tuos metus – du skandalai su diplomatais ir šita apklausa. Man sako, kad prieš savaitę yra atlikta nauja apklausa, kuri parodo geresnius rezultatus, bet paskambinau į Vidaus reikalų ministerija ir paklausiau, ar jie darė tokią anoniminę apklausą, ar tai darė pati URM, žinote, toks posakis – kas pinigus moka, tas užsako, kas ten turėtų būti“, – posėdyje kalbėjo socialdemokratas.

A. Sysas teigė, kad pagal dabartinį reguliavimą neaišku, kas sprendžia, gali žmogus grįžti į diplomatinę tarnybą, ar ne.

„Yra daug subjektyvizmo – noriu priimu, nenoriu nepriimu“, – sakė jis.

Ž. Pavilionis pastebėjo, kad jeigu iš URM būtų atimta teisė priimti sprendimą tie, kurie „nusprendė politizuotis“, būtų automatiškai grąžinami į diplomatinę tarnybą.

I. Černiuk teigė, kad dabar diplomato statusas atkuriamas pagal labai aiškias sąlygas – 5 metų terminas ir atitikimas nepriekaištingos reputacijos reikalavimams.

Jos teigimu, per jos darbo laiką statusas nebuvo atkurtas du kartus ir priežastys, patikino ji, nebuvo politinės.

„Jos ir buvo būtent susijusios su nepriekaištingos reputacijos reikalavimais“, – sakė ji.

Siūlė perkelti ilgesniam laikui

A. Sysas taip pat siūlė pailginti terminą, kuriam diplomatas gali būti perkeltas į kitas pareigas.

Jo siūlymu, diplomatas galėtų būti 5 metams perkeliamas į Prezidento kanceliariją ir 4 metams į pareigas Seime, Vyriausybės kanceliarijoje, kitose institucijose.

I. Černiuk posėdyje akcentavo, kad dabar galime perkelti 2 metams, su galimybe perkėlimą pratęsti dar 3 metams. URM, anot jos, šiam siūlymui taip pat nepritaria, nes visa diplomatinė tarnyba organizuota taip, kad diplomatai privalo kas trejus metus vykti į rotacijas.

„Rangai, atitinkamai, suteikiami vykstantiems į rotacijas“, – pabrėžė ji.

A. Sysas teigė, kad esant dabartiniam reguliavimui, diplomatai neis dirbti į Prezidentūrą, kitas institucijas, žinodami, kad negalės ten dirbti iki kadencijos pabaigos, todėl šios institucijos sunkiau pritrauks kvalifikuotus pagalbininkus.

Prakalbo apie prezidento patarėją

„Paaiškinkit man, kaip jūs darysite su gerbiama A. Skaisgiryte?“, – posėdyje apie prezidento Gitano Nausėdos patarėją Astą Skaisgirytę, į jo komandą atėjusią iš diplomatinės tarnybos klausė A. Sysas.

Ž. Pavilionis replikavo, kad Seimas neturėtų kurti įstatymų A. Skaisgirytei ar dar kažkam asmeniškai.

„Tuo labiau, kad tokių prašymų iš gerbiamos Astos nesu girdėjęs“, – sakė jis.

I. Černiuk teigė, kad jeigu penkeriems metams diplomatas eliminuojamas iš sistemos, negalima kalbėti apie profesionalumą, nes diplomatams nesitobulinant, diplomatinė tarnyba taptų „pagalve, nepavykus kitiems karjeros vingiams“.

Prezidento patarėja Dalia Tamošiūnienė posėdyje akcentavo, kad prezidento, premjero, ministro patarėjai yra politinio pasitikėjimo tarnautojai. „Ir mums privalu nutraukti sutartis. Tai čia kalba apie visai kitus padėjėjus. Aišku, tie metai galbūt galėtų būti suderinti ir praplėsti, nes ir rotacijas praplečia, bet čia jau visai kitas klausimas“, – sakė ji.

„Tai va, kaip matome, Prezidentūrai pagalbos nereikia, gerbiamas Algirdai. Aš juokauju, žinoma“, – po Prezidentūros atstovės pasisakymo replikavo URK pirmininkas Ž. Pavilionis.

„Reikia reikia, jie tik kuklinasi“, – jam atsakė A. Sysas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)