„Komitetas nori išgirsti karinį patarimą – visus argumentus už, prieš, visų modelių vertinimus“, – posėdžio išvakarėse Eltai teigė NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

„Bet nenorime likti tik tokiame techniniame vertiniame – norime pasikalbėti plačiau, kaip toks pirkinys atrodytų visoje mūsų gynybos architektūroje. Ar tai yra pirmaeilis pirkinys, ar, galbūt, yra kokie nors kiti variantai? Be jokios abejonės, tai yra labai svarbu, tai mus sustiprintų, bet, matyt, reikia matyti visą paveikslą“, – svarstė jis.

NSGK pirmininko teigimu, posėdyje dalyvaus ir krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, ir Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys, Prezidentūros atstovai.

Pastarąjį posėdį nutarta šaukti dar praėjusią savaitę, kai kilo diskusijos dėl krašto apsaugos ministro A. Anušausko pasisakymų apie ketinimų protokolus su Vokietijos technikos gamintojais bei paviešintos informacijos apie „Leopard“ tankus.

Po viešų A. Anušausko pareiškimų imta diskutuoti dėl sprendimo skaidrumo, Lietuvos derybinės galios potencialo. Tačiau daugiausiai klausimų kelta dėl to, ar ministras pasidalijo vieša, ar riboto naudojimo informacija.

VGT vadovaujantis prezidentas Gitanas Nausėda kelis kartus patikino, kad informacija apie vokiškus tankus „Leopard“ buvo pažymėta riboto naudojimo žyma. Tačiau pats ministras ir jo vadovaujama ministerija nurodo priešingai.

Savo ruožtu Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė dėl krašto apsaugos ministro viešai aptartų detalių kreipėsi į prokuratūrą.