Siekiant išlaikyti galimybę aukštosioms mokykloms kviestis garsius ir daug pasiekusius asmenis iš užsienio, kurie nedirba mokslo ar studijų institucijose, šio komiteto nariai įregistravo Mokslo ir studijų įstatymo pataisas.

„Pakeitus Mokslo ir studijų įstatymą ir reglamentavus kviestiniams dėstytojams iš užsienio keliamus reikalavimus atsirado spraga, kad kviestis galima tik kitose užsienio mokslo institucijose dirbančius mokslininkus. Tačiau kai kuriose srityse, ypač meno, labai aktualu kviesti ne tik institucijose dirbančius, bet ir didžiulę praktinę patirtį turinčius ekspertus bei skirti valstybės lėšas jų pritraukimui. Todėl komitetas siūlo Seimui patobulinti įstatymą ir sudaryti galimybes kviesti bei finansuoti profesionalus iš užsienio į Lietuvos aukštojo mokslo institucijas”, – komentuodama įstatymo pataisas Eltai sakė Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko pavaduotoja Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Pagal galiojantį Mokslo ir studijų įstatymą, aukštosios mokyklos gali kviestis dėstyti pagal terminuotą darbo sutartį ir jei tas asmuo yra iš užsienio, aukštosios mokyklos gali pretenduoti į papildomą finansavimą iš valstybės biudžeto. Nuo 2024 m. sausio 1 d. įsigalios nauja įstatymo nuostata, numatanti, kad kviestinis dėstytojas turi būti iš kitos mokslo ar studijų institucijos.

„Su šiuo pakeitimu dalis aukštųjų mokyklų praras galimybę pretenduoti į papildomas lėšas, norėdamos pasikviesti žymius, daug nusipelniusius savo srities specialistus iš užsienio, dirbančius kitose įstaigose ar organizacijose. Nors 2024 metų Mokslo ir studijų įstatymo redakcija numato galimybę priimti tokius asmenis į dėstytojų praktikų vietas, tačiau nėra reglamentuota, kad jiems gali būti skiriamas papildomas finansavimas. Todėl šiuo projektu siekiama išlaikyti galimybę aukštosioms mokykloms, kviečiančioms iš užsienio dėstytojus praktikus, gauti papildomą finansavimą“,– sako įstatymo pataisas įregistravę Seimo Švietimo ir mokslo komiteto nariai.

Jei Seimas pritartų, Mokslo ir studijų įstatyme būtų numatyta, kad „aukštosioms mokykloms, į kurias dėstyti atvyksta dėstytojai praktikai iš užsienio šalių, šiai akademinei veiklai Švietimo ir mokslo ministro nustatyta tvarka gali būti skiriama lėšų iš valstybės biudžeto“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)