Šį pasiūlymą registravo šeši parlamentarai, tarp jų Seimo pirmininkės pavaduotojas Česlovas Stankevičius, Paulius Saudargas, Valentinas Stundys. Pasiūlymas, kuriam po svarstymo pritarta komitete, numato, kad "šeimos kūrimo pagrindas yra santuoka, šeimos santykiai taip pat kyla iš tėvų ir vaikų ryšio, giminystės".

Toliau pataisa pirmajam svarstymui keliaus į plenarinių posėdžių salę. Konstitucijos keitimo įstatymų projektai svarstomi ir dėl jų balsuojama Seimo posėdyje du kartus, tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip 3 mėnesių pertrauka. Pataisa priimama, jei kiekvieną kartą už ją balsuoja ne mažiau kaip 94 Seimo nariai.

Seimas po pateikimo buvo pritaręs nuostatai, kad "šeima sukuriama laisvu vyro ir moters sutarimu sudarius santuoką", tačiau suabejota, ar siūlomas reguliavimas, šeimą susiejantis su santuoka, iš Konstitucijos neišbrauktų santuokos sąvokos ir neatvertų kelio kitokiai nei vyro ir moters sudaromos santuokos formai.

Siūlydami į Konstituciją įrašyti, kad šeima sukuriama laisvu vyro ir moters sutarimu sudarius santuoką, Seimo nariai kartu siūlė braukti žemiau esančią nuostatą, kad "santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu".

Šeimą su santuoka susiejančią pataisą 98 parlamentarai pateikė po to, kai Konstitucinis Teismas (KT) rugsėjį paskelbė, jog 2008 metais priimtos Valstybinės šeimos politikos koncepcijos nuostatos, šeima pripažįstančios tik gyvenančius santuokoje žmones, prieštarauja Konstitucijai.

KT paskelbė, kad šeima gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu, o santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi.

Šiuo metu Konstitucijos 38 straipsnis sako, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją