„Mano siūlymas yra tiesiog palikti kaip šiuo metu yra reguliuojamas naktinių taikiklių naudojimas medžioklėje – tai yra, jis yra draudžiamas. Toks yra mano pasiūlymas“, – trečiadienį komiteto posėdyje teigė I. Šimonytė.

Šiam ministrės pirmininkės siūlymui komitetas nepritarė bendru sutarimu.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narys Kęstutis Mažeika taip pat paragino premjerę su tokiais siūlymais „nedaryti iš savęs parodijos“.

„Tikrai žinau, kad nei esate medžiotoja, nei kažkas jums taip patarė, (...) net nebuvote susitikę su asocijuotomis struktūromis medžiotojų. Tai galbūt tas pasiūlymas tikrai ne vietoje ir nelaiku. Tai išgirskite arrgumentus vieną kartą“, – I. Šimonytės siūlymą sukritikavo K. Mažeika.

Visgi I. Šimonytė akcentavo taip pat esanti Seimo narė, galinti pasiūlymus teikti pagal savo įsitikinimus, todėl paprašė jai „moralų neskaityti“.

Komitetas taip pat nepritarė ir konservatoriaus Andriaus Vyšniausko siūlymui naktinius taikiklius leisti įsigyti tik bazinį šaulio kursą baigusiems Lietuvos šaulių sąjungos nariams, profesinės, savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos nariams bei kariams savanoriams.

„Geriausias būdas būtų leisti naktinio matymo taikiklius ir medžioklės tikslais įsigyti Šaulių sąjungos nariams ir visų kitų sukarintų struktūrų nariams, kurie iš tikrųjų žinotų, kaip galima valstybę gimti. Tai paskatintų žmonių, ypatingai medžiotojų, stojimą į Šaulių sąjungą, kadangi per Šaulių sąjungą tu galėtum įsigyti naktinį taikiklį“, – savo siūlymą komiteto posėdžio metu pristatė A. Vyšniauskas.

Šiam siūlymui komitetas taip pat bendru sutarimu nepritarė.

Visgi posėdžio metu buvo pritarta siūlymui nukelti įstatymo pakeitimų įsigaliojimo datą į gegužės 1 d.

Seimas praeitą savaitę po svarstymo pritarė siūlymui medžioklėje įteisinti naktinio matymo taikiklius.

Prieštaringų vertinimų sulaukusio įstatymo iniciatoriai siūlo įteisinti naktinio matymo prietaisus medžioklėje, tačiau aiškiai reglamentuoti ir riboti jų naudojimą. Projekte numatoma, kad naudoti naktinius taikiklius būtų galima medžiojant šernus, lapes, mangutus, paprastuosius meškėnus, kanadines audines, nutrijas ir ondatras.

Taip pat siūloma papildyti draudžiamų medžioklėje naudoti įrankių bei priemonių sąrašą lankais bei kitais templiniais ginklais ir kovinių bei agresyvių veislių šunimis.

Seimui liko vienas balsavimas dėl Medžioklės įstatymo pataisų. Parlamentarams apsisprendus, įstatymas įsigaliotų nuo kovo mėnesio.