Tačiau netrukus šias funkcijas gali perimti socialdemokrato Aloyzo Sakalo vadovaujamas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Apie tai šią savaitę parlamento vadovas Artūras Paulauskas informavo abiejų komitetų vadovus. Jis rėmėsi Seimo Teisės departamento rekomendacijomis, kad STT parlamentinę priežiūrą turėtų vykdyti Aloyzo Sakalo vadovaujamas komitetas.

Vadovas įtiko Prezidentui

Vėl atsinaujinę svarstymai dėl STT parlamentinės priežiūros gali būti susiję su ketinimais pakeisti šios tarnybos vadovybę. STT vadovo kandidatūrą Seimui teikia Prezidentas.

Nors per rinkimų vajų Rolando Pakso aplinkos žmonės reiškė nepasitenkinimą šia tarnyba ir jos vadovo Valentino Junoko veikla, dabar šalies vadovas aiškina neketinąs jo atleisti.

Kai kurie savo pavardžių nenorėję skelbti politikai įtaria, kad atsinaujinusios diskusijos gali reikšti tam tikrų politinių jėgų kovą dėl didesnės įtakos svarstant šios tarnybos vadovo kandidatūrą. Neatmetama ir kita šios kovos priežasčių versija.

Neseniai Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas A.Sakalas tarnybą apkaltino neveiklumu. Politikas piktinosi, kad tarnyba vangiai reagavo į pareigūnų mėginimus neteisėtai užvaldyti žemės sklypus draustiniuose.

Dokumento tekstas – paslaptis

Teisės departamento parengtos išvados neskelbiamos. Seimo pirmininko sekretoriato darbuotojai šio dokumento pasiūlė ieškoti kitur.

„Nenorėčiau jų duoti. Vyksta diskusija, todėl nereikia šių dalykų viešinti", - „Lietuvos rytui" pripažino Seimo Teisės departamento direktorius Kęstutis Virketis.

Tačiau šis pareigūnas pareiškė, kad teisininkai politikams pasiūlė svarstyti galimybę, kad STT parlamentinės kontrolės funkciją galėtų dalytis abu komitetai.

Apie ginčus nenori kalbėti

Seimo socialliberalų frakcijos narys A.Sadeckas neigė, kad vyksta svarstymai, kuris komitetas turėtų vykdyti tarnybos parlamentinę kontrolą.

Tuo tarpu socialdemokratas A.Sakalas patvirtino, kad parlamento vadovo kabinete vyko diskusija dėl to, kas turėtų užsiimti STT parlamentine priežiūra.

Jis paminėjo, kad vienu iš Seimo valdybos sprendimų STT parlamentinės priežiūros funkcija buvo priskirta Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui. Tačiau Seimo statute numatyta, kad STT kontrolę vykdo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas.

Pasak A.Šakalo, diskusija kilo pasikeitus STT statusui. Anksčiau ši tarnyba priklausė Vidaus reikalų ministerijai. Dabar ji priskirta prie teisėsaugos institucijų, vykdančių ikiteisminį tyrimą.