Komisija tyrimą iniciavo į etikos sargus pasikreipus Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnui Eugenijui Gentvilui. Tiesa, imtis tyrimo siūlė ir Etikos ir procedūrų komisijos narė, socialdemokratė Dovilė Šakalienė.

„Reikėtų pradėti, nes tas turinys, kuris pastaruoju metu liejasi iš Remigijaus Žemaitaičio, tiesą sakant, ne tik nuvilia, bet ir šokiruoja“, – posėdžio metu teigė liberalas Andrius Bagdonas.

Komisija yra pradėjusi tyrimą dėl R. Žemaitaičio ir anksčiau. Visgi, tuomet etikos sargai ėmė tirti parlamentaro elgesį dėl antisemitinių pasisakymų.

„Mes pradedame naują tyrimą, bent jau siūlau naują pradėti. Ten yra pasisakymai... Gal necituosiu“, – teigė komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė.

„Necituokite, nes yra kraupu“, – antrino socialdemokratė D. Šakalienė.

Pastaruoju metu R. Žemaitaitis sulaukia kritikos dėl užgaulių įrašų socialiniame tinkle „Facebook“. Rugsėjo pradžioje jis pasidalino vienos Palangos kavinės, ant kurios sienos pavaizduotas vulgarus piešinys, nuotrauka ir parašė, kad premjerei Ingridai Šimonytei, Seimo pirmininkei V. Čmilytei-Nielsen, ekonomikos ir inovacijų ministrei Aušrinei Armonaitei bei kitoms Seimo narėms „labai patinka būti žaginamom“.

Į tai netruko sureaguoti Lietuvos žmogaus teisių centras, paraginęs Seimą įvertinti tokį politiko elgesį. Pasak jų, tokiais pasisakymais parlamentaras plačiam savo sekėjų ratui skleidžia diskriminacines ir moteris žeminančias nuostatas.

„Raginame p. Žemaitaitį atsiprašyti už šį gėdingą įrašą. Raginame Seimą pagaliau įvertinti tokį R. Žemaitaičio elgesį. Raginame Lietuvos policiją pradėti tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo minėtoje kavinėje“, – teigia LŽTC.

Tuo metu dėl ankstesnių antisemitinių pareiškimų valdantieji ketina R. Žemaitaičiui inicijuoti apkaltą.