Vertindami Vyriausybės Seimui teikiamus Darbo kodekso ir jį lydinčių įstatymų pakeitimus, „darbiečiai“ sako, kad tokie svarbūs sprendimai, lemiantys demografinius pokyčius, turi būti gerai išdiskutuoti ir atliepiantys tėvų poreikius.

Pasak „darbiečių“, nors Vyriausybės siūlomi pakeitimai bendra finansine išraiška nėra blogesni nei dabar galiojanti tvarka, tačiau yra išimčių, kurios gali neigiamai paveikti kai kurių šeimų finansus.

„Pavyzdžiui, siūloma, kad privalomai vaiko priežiūros atostogų turėtų išeiti tiek mama, tiek tėtis, tačiau jei vienas iš jų negalės ar nenorės to daryti ne tik sumažės vaiko priežiūros atostogų trukmė, bet ir šeima neteks finansų. Todėl Darbo partija vienareikšmiškai pasisako prieš tokią tvarką, kuri pablogins bent vienos šeimos situaciją Lietuvoje“,– tvirtina Seimo „darbiečiai“.

Jų nuomone, diskutuotina yra siūloma vaiko priežiūros išmokų skaičiavimo tvarka.

„Bene daugiausiai klausimų kelianti vieta – ketinama „taikyti lubas“ tėvų gaunamam darbo užmokesčiui vaikų priežiūros metu, kai dirbti leidžiama. Panašiam „darbiečių“ teiktam projektui Seimas pateikimo stadijoje yra jau pritaręs, tačiau jo esmė buvo riboti išmokas, bet leisti dirbti ir užsidirbti kiekvienam pagal savo galimybes vaiko priežiūros atostogų metu“, – teigia Ligos ir motinystės įstatymo projekto iniciatorė Seime Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Pasak jos, siūloma įtvirtinti naują vaiko priežiūros išmokų modelį: išmoka būtų mokama pasirinktinai, iki vaikui sueina 18 mėnesių – 60 proc. kompensuojamojo uždarbio, arba kol vaikui sueina dveji metai, pirmaisiais metais mokant 45 proc., antraisiais – 25 proc.

„Nors Vyriausybės projekto tikslas yra atitinkantis darbo rinkos poreikius, tačiau reikalaujantis diskusijų ir glaudesnio derinimo su visuomene. Tokie sprendimai, turintys ilgalaikių visuomenės raidos ateities pasekmių, privalo būti gerai išdiskutuoti, todėl jokios skubos tokiais klausimais negali būti“, – teigia Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

Antradienį Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė pateikė Seimui Darbo kodekso ir lydinčius įstatymų pakeitimus, kuriais planuojama keisti vaiko priežiūros modelį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją