„Tris punktus išskirčiau, buvo patikslinta ir atsirado verslo vertintojų apibrėžimas, sąvoka. (...) Turto vertintojai susiejami su būtinybe turėti kvalifikacija. Atsiranda siūlymas „vertintojo kvalifikacija“ ir išdėstoma, kaip ji įgyjama“, – BFK posėdžio metu teigė M. Lingė.

„Atsiranda ir savivaldos reguliavimo straipsnis, jungtinės vertintojų asociacijos steigimo tvarka ir nuostatos“, – tvirtino jis.

Šiam įstatymui parlamento Ekonomikos komitetas buvo pateikęs alternatyvius siūlymus, tačiau BFK nusprendė jais nesikliauti ir siūlyti savo patobulintą Vyriausybės teiktą projektą.

„Po ministerijos pateikto liberalaus projekto varianto šių klausimų atžvilgiu, turime kitą labiau ribojančią ir griežtesnių formuluojančių, t. y. Ekonomikos komiteto pateikti pasiūlymai. Tai yra koncepcinė alternatyva, kuri numato, kad savivalda turėtų būti, bet turėtų būti privaloma. Būtų siūloma netgi atskiru įstatymu steigti Turto vertintojų rūmus“, – sakė BFK pirmininkas.

„Būtų didinamas pats reguliavimas, o priežiūra išliktų turto vertintojų kompetencijoje“, – tvirtino jis.

Organizacijos dėkojo, kad buvo atsižvelgta į jų interesą

BFK posėdyje dalyvavęs Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) politikos patarėjas Vilius Kriaučiūnas tikino, kad Vyriausybės variante nebuvo numatyta tinkamos kontrolės, o BFK patikslinimai projektą padarė geresniu.

„Vyriausybės variante kai nebuvo visiškai jokios kontrolės, buvo siūloma, kad nebūtų išvis jokios kvalifikacijos, tai tas variantas mus šokiravo, nes galvojome, kad mūsų nariai nebegalės pasitikėti turto vertinimo paslaugoms. Dėkojame komitetui, kad buvo atsižvelgta į verslo bendruomenės interesą“, – aiškino V. Kriaučiūnas.

Tuo tarpu Lietuvos turtą ir verslą vertinančių įmonių asociacijos valdybos pirmininkas Kęstutis Kristinaitis taip pat džiaugėsi, kad BFK atsižvelgė į asociacijos pastabas, tačiau, jo teigimu, Ekonomikos komiteto pasiūlyme buvo tinkamiau atliepti organizacijos lūkesčiai.

„Mes irgi džiaugiamės, kad Finansų ministerija po kelių metų diskusijų pradėjo ieškoti kažkokių kompromisų ir tai Biudžeto ir finansų komiteto dėka. Paskutiniame variante vertinant, kiek atsižvelgta į mūsų pastabas, tai 13 proc. suskaičiuojame. Aišku, tai yra gerai, esame patenkinti tuo, bet Ekonomikos komiteto alternatyviam pasiūlyme yra atsižvelgta į 67 proc. mūsų teiktų pastabų“, – dėstė K. Kristinaitis.

Galiausiai Finansų ministerijos atstovė Ingrida Muckutė tikino, kad kompromisiniame projekte atsižvelgta, kad steigėjais būtų ne tik turtą vertinančios asociacijos, bet ir fiziniai asmenys.

„Kompromisiniame projekte, kurį siūlo Biudžeto ir finansų komitetas yra numatytas, kad steigėjai yra ne tik turtą vertinančios asociacijos, bet ir fiziniai asmenys, turintys vertintojo kvalifikaciją. Neapsiribojame dvejais“, – pabrėžė I. Muckutė.

ELTA primena, kad rugsėjį Seime buvo pateiktos Finansų ministerijos inicijuotos įstatymų pataisos, kuriomis keičiamas turto ir verslo vertinimo reguliavimo modelis – atsisakoma biurokratinio vertintojo profesijos reguliavimo ir priežiūros.

Finansų ministerija įstatymų pokyčiais siekia didesnio skaidrumo, duomenų atsekamumo ir vertinimo ataskaitų patikimumo, skatina rinkos savikontrolę.

Įstatymų pakeitimais numatoma sudaryti sąlygas skaitmeniniams sprendimams, kurie veiktų kaip prevencija visų vertinimo ataskaitų kokybės kontrolei bei prisidėtų prie patikimo vertinimo užtikrinimo.

Be to, numatoma atverti visas viešojo sektoriaus turto vertinimo ataskaitas, viešinti nuasmenintus kito vertinamo turto duomenis.

Taip pat siekiama, kad Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnyba (AVNT) vietoj vykdomų licencijavimo ir priežiūros funkcijų rengtų aktualias vertinimo standartų taikymo Lietuvoje rekomendacijas bei taikant administracinę atsakomybę už vertinimo pažeidimus, užtikrintų visuomenės interesą vertinimo srityje. Tokie technologiniai pakeitimai, pasak Finansų ministerijos, sudarys galimybes dereguliuoti pačią vertinimo profesiją.

Skaitmeninių priemonių sukūrimą numatoma finansuoti Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo fondo (RRF) lėšomis, o valstybės biudžeto – jų palaikymą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją