Šios apygardos rinkėjai neteko savo išrinkto Seimo nario Arvydo Nekrošiaus, kuris tapo Raseinių rajono meru.

Seimo Teisės departamento nuomone, siūlymas šių metų liepos 30 d. vienmandatėje Raseinių-Kėdainių rinkimų apygardoje surengti pirmalaikius Seimo nario rinkimus neatitinka Rinkimų kodekso reikalavimų, todėl siūlo šią datą keisti.

Anot Seimo teisininkų, pirmalaikiai Seimo nario rinkimai, kai nutrūksta Seimo nario, išrinkto vienmandatėje rinkimų apygardoje, įgaliojimai, turi būti surengti ne vėliau kaip per 6 mėnesius. “Sutrumpinti pirmalaikių Seimo nario rinkimų vienmandatėje rinkimų apygardoje organizavimo terminai Rinkimų kodekse nėra numatyti“,- sako Seimo kanceliarijos Teisės departamentas.

Savo išvadoje departamentas pastebi, kad siūloma rinkimų į laisvą Seimo nario vietą data yra nesuderinta su Rinkimų kodekse nustatytais rinkimų organizavimo (rinkimų komisijų sudarymo, politinės kampanijos dalyvių registravimo, pareiškinių dokumentų pateikimo) terminais.

Pasirenkant pirmalaikių Seimo nario rinkimų datą, Seimo teisininkai ragina turėti mintyje ne tik Rinkimų kodekse nustatytą maksimalų 6 mėnesių nuo Seimo nario įgaliojimų nutrūkimo dienos terminą, bet ir kodekso nuostatą, kad rinkimai nerengiami, jeigu skelbtina pirmalaikių Seimo nario rinkimų data patenka į laikotarpį, kai iki eilinių Seimo rinkimų datos yra likę mažiau kaip vieni metai.

Pagal Konstituciją eiliniai Seimo rinkimai rengiami Seimo narių įgaliojimų pabaigos metais spalio mėnesio antrą sekmadienį.

Su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) į Seimą patekusio A. Nekrošiaus Seimo nario įgaliojimai pasibaigė balandžio 19 d. Mero pareigas buvęs parlamentaras pradėjo eiti nuo balandžio 20-osios.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją