Po Konstitucinio Teismo sprendimo dėl migracijos krizės metu priimtų sprendimų, Seimo opozicija prašė ministrės atsakyti į klausimus dar antradienį, tačiau A. Bilotaitė paaiškino tai darysianti pagal Statute numatytas procedūras, o antradienį to padaryti negalėjo dėl užimtos darbotvarkės.

Tad opozicijos atstovai raštu kreipėsi į ministrę, prašydami jos pasiaiškinti, kodėl ji nesutinka atsakyti į klausimus.

Ketvirtadienį Seimo tribūnoje atsistojusi A. Bilotaitė ėmė plačiau aiškinti savo sprendimus migracijos krizės metu, tačiau opozicija plenarinių posėdžių salę paliko. Salėjo liko tik keli opozicijos atstovai.

Piktinasi, kad skaito paruoštą atsakymą

Kaip teigia partijos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis, toks sprendimas priimtas, nes vidaus reikalų ministrė sąmoningai vilkino laiką, kad nereikėtų atsakyti į kai kuriuos opozicijos klausimus.

„Dėl to, kad tyčiojasi nekompetentinga ministrė. Ji skaito iš paruoštuko. Jai klausimas buvo užduotas vienas“, – žurnalistams Seime piktinosi Saulius Skvernelis.

Jo teigimu, vieną klausimą gavusi A. Bilotaitė tyčia vilkino jai skirtą laiką.

„Kadangi ministrė turi paruoštuką ir negali daugiau nieko pasakyti, tai ji dabar tempia gumą ir laiką, kad nebūtų galimybės užduoti klausimų. Ministrei buvo suformuluotas vienas klausimas, taip paliekant laiko atsakyti į Seimo narių klausimus“, – sakė opozicijai priklausantis parlamentaras.

„Dabar ji 20 minučių iš paruoštuko paskaitė savo deklaracijas ir demagogiją, galvojant, kad vėl Seimo nariams neliks klausimų“, – teigė politikas.

Nors iš pradžių parlamentarus domino migracijos politikos ypatumai, raštu ministrei opozicijos buvo užduotas tik vienas klausimas – kodėl ji nesutinka pateikti atsakymus opozicijai.

Landsbergis: tai politinis cirkas

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis sako, kad Seimo opozicija užsiima politiniu teatru, nutarusi palikti plenarinį posėdį tuo metu, kai į parlamento mažumos klausimus atsakinėjo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Ministras pasirenka būdą, kaip jis atsakys į klausimus. Jis privalo atsistoti į tribūną, jis privalo kalbėti, tada yra laikas užduoti klausimus“, – politikams palikus Seimo salę situaciją komentavo G. Landsbergis.

„To kolegos pasirinko nedaryti. (Pasirinko – ELTA) išeiti iš salės. Man rodos, kad tai yra daugiau politinio teatro, politinio cirko dalykas. Ir kas nori, tas pasirenka būti to dalyviais, klounais, pasirenka savo rolę. Manau, kad opozicija šiandien yra būtent tokioje pozicijoje“, – nurodė konservatorių lyderis.

G. Landsbergis į opozicijos sprendimą boikotuoti posėdį ir neišklausyti A. Bilotaitės atsakymų sureagavo ironiškai – politikas svarstė, kad Seimo mažuma veikiausiai nori greičiau pradėti vasaros atostogas.

„Jeigu opozicija nori greičiau eiti atostogų ir taip jiems tiesiog vasara spaudžia galvą, kad reikia greičiau išeiti iš salės ir keliauti į paplūdimį, jie turi tam teisę ir galimybę. Ir jie akivaizdžiai tai daro“, – ironizavo G. Landsbergis.

„Jeigu jie nori užbaigti sesiją, baigti darbus ir užduoti galbūt klausimus ir vidaus reikalų ministrei, kuri nuo jų nebėga ir į juos atsakinėja, ir dar turėtų, ko gero, 15 minučių tuos klausimus uždavinėti – jie turi tam galimybę. Pasirinko tos galimybės neišnaudoti ir tiesiog būti, kur jiems šiuo atveju yra patogiau. Galbūt netgi ir Seimo kabinėje gaivintis kokiais nors gaiviaisiais gėrimais“ – opozicijos elgesiu piktinosi jis.

Be to, reaguodamas į politikų priekaištus, esą A. Bilotaitė neatsakė į pateiktus klausimus, o tik skaitė pasirašytą tekstą, G. Landsbergis priminė, kad praėjusioje Seimo kadencijoje panašiai elgėsi ir pats ekspremjeras Saulius Skvernelis.

„Pati opozicija galėtų prisiminti savo valdymo metus, kuomet ponas Skvernelis, gavęs klausimus iš opozicijos, pasirinko atsakyti į vieną klausimą – tik tą, kuris jam buvo patogus, pasakydamas, kad jis taip skaito statutą“, – praėjusios kadencijos patirtis priminė G. Landsbergis.

„Jeigu prisimenate, kolegos iš jo frakcijos jį vadino duče, nes labai jam tinkamas atrodė toks įvertinimas, kaip ir pagyrimas premjerui“, – aiškino jis.

Bilotaitė prašo pagarbos ministro darbui

Ministrė A. Bilotaitė dar ketvirtadienį ryte savo kolegų prašė Seime pagarbos jos, kaip ministrės, darbui. Politikė pažymėjo, kad jos sprendimas nepasirodyti susitikime su opozicinėmis frakcijomis susijęs su įtempta darbotvarke. Ministrė teigė, kad jeigu jai bus pateikti klausimai, ji į juos atsakys – taip, kaip numato Seimo statutas.

„Pirmas dalykas – egzistuoja Seimo statutas, kuris numato, prieš kiek dienų turi būti pateikiami klausimai valdybai ir prieš kiek laiko turi būti informuojamas ministras. Ministrai turi savo darbotvarkes“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė A. Bilotaitė, pridurdama, kad jos darbotvarkė intensyvi ir dėl artėjančio NATO viršūnių susitikimo.

„Negalima taip, kad čia pakviečia, užsimano ir ministras turi tuoj pat eiti. Yra Statutas, esu pasiruošusi pagal Statuto normas atsakyti į visus klausimus“, – pabrėžė vidaus reikalų ministrė.

A. Bilotaitės teigimu, parlamente vyrauja žemo lygio politinė kultūra ir kai kurie Seimo nariai sau leidžia peržengti ribas. Ji paprašė kolegų gerbti jos, kaip ministrės, darbą. Politikė pabrėžė, kad ji nepasirodė Vyriausybės valandoje ir neatėjo į susitikimą su opozicinėmis frakcijomis dėl įtemptos savo darbotvarkės.

„Tenka pripažinti, kad Seime politinė kultūra yra žemo lygio, kai kurie parlamentarai leidžia sau peržengti ribas. Bet noriu pažymėti, kad mano sprendimai yra susiję su įtempta mano darbotvarke, tikrai didelių krūvių yra, daug darbų“, – teigė A. Bilotaitė.

„Ir tikrai prašau pagarbos ministro darbui. Ne man, kaip asmenybei, bet ministro darbui, kuris yra labai atsakingas, yra darbai suplanuoti. O jeigu norime išgirsti atsakymus, reikia pasikviesti jį taip, kaip numato mūsų seimo statutas“, – pažymėjo ji.

Politikė akcentavo, kad neteisėtų migrantų krizė yra suvaldyta ir apie naudotas priemones jai yra ne kartą tekę kalbėti prieš parlamento narius.

„Apie migracijos krizės suvaldymą ne kartą yra tekę jau ir kalbėti iš Seimo tribūnos, ir visas priemones pristatyti. Krizė yra suvaldyta, migracijos kelias yra uždarytas – visos priemonės pasiteisino“, – pabrėžė A. Bilotaitė.

„Tai dabar klausimas, ką dar nori išgirsti kolegos. Atsakysiu, jei bus pateikti klausimai“, – pažymėjo ji.

Nustatė, kad sprendimas antikonstitucinis

Kaip ELTA pranešė anksčiau, Konstitucinis Teismas (KT) nustatė, jog neteisėtai šalies sieną kirtusių migrantų sulaikymas ir priverstinis apgyvendinimas užsieniečių registravimo centruose prieštarauja Konstitucijai. Tokį sprendimą teismas priėmė išnagrinėjusi migranto, atvykusio į Lietuvą iš Irako, skundą.

Po KT išaiškinimo, Seimo opozicinės frakcijos pakvietė A. Bilotaitę į bendrą posėdį, tačiau ministrė atsisakė jame dalyvauti. Tokį sprendimą politikė grindė itin dideliu užimtumu.

Visgi, mažumos politikus ši A. Bilotaitės pozicija papiktino. Antradienį parlamentarai siekė iškviesti A. Bilotaitę atsakyti į klausimus iš plenarinių posėdžių salės tribūnos, tačiau iniciatyva žlugo. Netrukus po to keletas įstatymo projektų nebuvo priimti, nes parlamento opozicija blokavo balsavimą taip išreikšdama savo nepasitenkinimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)