Patikrinus viešai prieinamas parlamentarų privačių interesų deklaracijas, skelbiamas Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) ir Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) svetainėse, taip pat informaciją Registrų centre, paaiškėjo, kad Seime dirba 13 asmenų, turinčių interesų, susijusių su medžiokle, 12 iš jų priklauso medžiotojų susivienijimams.

Daugiausia medžiotojų – Seimo konservatorių gretose

Tai – Seimo konservatoriai:

Justinas Urbanavičius, kuris priklauso medžiotojų klubams „Girios“ ir „Girinis“, Kauno medžiotojų sąjungai, vadovauja Kauno medžiotojų klubui „Alšėngiris“, eina tarybos nario pareigas Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijoje (LMŽD);

Kazys Starkevičius, jis priklauso LMŽD;

Paulius Saudargas, priklauso Kauno medžiotojų klubui „ Alšėngiris“;

Arvydas Pocius, priklauso medžiotojų klubui „Miško broliai“;

Audrius Petrošius, priklauso Klaipėdos rajono medžiotojų klubui „Ašpurviai“;

Sergejus Jovaiša, priklauso Anykščių rajono medžiotojų klubui „Šilas“;

Antanas Čepononis, priklauso LMŽD Radviliškio skyriaus Alksnupių medžiotojų būreliui.

Medžioklė

Taip pat medžioja Mišrios Seimo narių grupės nariai Jonas Pinskus, jis LMŽD eina tarybos nario pareigas, priklauso Širvintų rajono Kielių medžiotojų klubui; Andrius Palionis, priklauso Birštono medžiotojų klubui „Lokupis“, eina pareigas LMŽD; Seimo valstietis Jonas Jarutis, priklauso medžiotojų klubui „Vaduva“; Seimo darbietis Valentinas Bukauskas, priklauso LMŽD būreliui „Džiugas“; Seimo socialdemokratas Liudas Jonaitis, priklauso LMŽD Joniškio skyriaus Žiemgalos medžiotojų būreliui.

Medžiotojų klubui „Alys“ taip pat priklauso Mišrios Seimo narių grupės atstovės Ritos Tamašunienės sutuoktinis.

Medžiotojų Seime gali būti ir daugiau, bet tik paminėtieji yra deklaravę apie tai viešai (pavyzdžiui, anksčiau skelbta, kad Mišrios Seimo narių grupės atstovas Remigijus Žemaitaitis priklauso medžiotojų klubui „Ąžuolas“, bet dabar tokios informacijos apie save neskelbia. Žinoma, įmanoma, kad politikas pasitraukė iš klubo veiklos).

Nemaža dalis minėtų medžiojančių politikų – J. Urbanavičius, A. Pocius, S. Jovaiša, K. Starkevičius, V. Bukauskas ir J. Pinskus – Seimo pavasario sesijoje pasiūlė leisti medžiojant šernus, lapes ir mangutus naudoti naktinius taikiklius. Tai – nevienareikšmiškai vertinamas siūlymas.

Dunčikaitė: gali kilti klausimų, kam politikai atstovauja

Iniciatorių teigimu, pakeitimai paskatintų medžiotojus įsigyti naktinių taikiklių, kurie prireikus galėtų būti naudojami ir krašto gynybai. Be to, tikinama, kad, įteisinus naktinius taikiklius, invazinių gyvūnų medžioklė būtų efektyvesnė.

Siūlymo oponentų argumentai kitokie: jų manymu, medžioklė su naktiniais taikikliais nebūtų lygiavertė ir etiška, nes gyvūnas neturėtų tiek galimybių išvengti šūvio, be to, teigiama, jog nebūtų įmanoma patikrinti, kada naktiniai taikikliai naudojami teisėtai, o kada ne, tai yra kada juos naudojant medžiojami šernai, lapės ar mangutai, o kada – kiti gyvūnai.

To, kad naktiniai taikikliai būtų įteisinti medžioklėje, ypač siekė LMŽD, kuriai, kaip matome, priklauso dalis parlamentarų.

Ir nors turi asmeninį interesą, tiek LMŽD priklausantys parlamentarai, tiek kiti Seimo medžiotojai nuo balsavimo dėl naktinių taikiklių įteisinimo medžioklėje nenusišalino – balsavo „už“.

Tiek šiuo atveju, tiek ir bendrai politikai, „Transparency International“ Lietuvos skyriaus iniciatyvų koordinatorės Ievos Dunčikaitės vertinimu, turėtų vengti dviprasmybių ir interesų konflikto regimybės.

I. Dunčikaitė
Šiuo konkrečiu atveju, suprantu, kodėl Lietuvos gyventojams gali kilti klausimų, ar Seimo nariai tikrai priima sprendimus nešališkai ir pirmiausia atstovauja viešiesiems interesams, o ne savo asmeniniams.

„Bendrai, valstybės tarnautojai ar politikai gali turėti pomėgių, dalyvauti medžiotojų ar kitų būrelių veikloje. Visgi šiuo konkrečiu atveju suprantu, kodėl Lietuvos gyventojams gali kilti klausimų, ar Seimo nariai tikrai priima sprendimus nešališkai ir pirmiausia atstovauja viešiesiems interesams, o ne savo asmeniniams. Manau, kad politikai, kurie užima aukštas pareigas, turėtų vengti tokių dviprasmybių ir interesų konflikto regimybės bei laikytis aukščiausių skaidrumo standartų“, – Delfi komentavo ji.

„Dėl dabartinio viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo patiems politikams bei jų įstaigoms būtent ir tenka didesnė atsakomybė, o tai reiškia, kad jie turi skirti daugiau dėmesio prevencijai, priežiūrai bei proaktyviai pranešti, kai jų veikla gali sukelti interesų konfliktą, ir nusišalinti, kai reikia“, – pažymėjo I. Dunčikaitė.

Urbanavičius: išmanau sritį, todėl ir teikiau siūlymą

J. Urbanavičius paklaustas, ar naudotų naktinius taikiklius medžioklėje, jeigu jie būtų įteisinti, patvirtino, kad taip.

„Pagal galimybes. Matyt, poreikiui esant, naudočiau“, – sakė jis, tačiau tikino, kad siūlymą dėl naktinių taikiklių įteisinimo užregistravo ne iš asmeninių paskatų.

Justinas Urbanavičius

„Aš esu specialistas, miškininkas, pažįstu gamtą, manau, tokie žmonės, kurie išmano savo sritį, ir turi siūlyti. Tą ir darau“, – teigė J. Urbanavičius.

Minčių nusišalinti nuo šio klausimo, pasak politiko, jam nebuvo.

„Kodėl aš sveikatos srityje, švietimo srityje neteikiu siūlymų, – dėl to, kad nesu tos srities specialistas. Esu aplinkosaugininkas, gamtosaugininkas, turiu miškininkystės išsilavinimą, tai ir leidžia plačiau matyti“, – dėstė Seimo narys.

Bukauskas: girdime ūkininkų skundų

Delfi pakalbino ir kitą Seimo medžiotoją – V. Bukauską.

„Esu medžiotojas, bet per šešerius metus, man rodos, vieną ar du kartus [medžioklėje] esu buvęs“, – teigė jis ir patvirtino, jog, įteisinus naktinius taikiklius, medžioklėje juos naudotų.

Tai visgi yra asmeninis interesas, kad naktinius taikiklius būtų leista naudoti?

Politikas su tuo nesutiko: „Aš nemanau, kad čia yra koks nors asmeninis interesas. Žiūriu plačiau. Puikiai pažįstu gamtą, puikiai pažįstu kiekvieną žvėrį, judumą, bet kokį krepštelėjimą, judesį ar kvapą.“

Siūlymą dėl naktinių taikiklių medžioklėje jis tvirtino teikęs, nes to prašė ūkininkai, besiskundžiantys šernų niokojamais pasėliais.

Valentinas Bukauskas

„Iš tų, kurie gyvena vienkiemiuose, kurie turi pasėlius, girdime skundų. Man, kaip Seimo nariui, irgi paskambina, išreiškia pretenzijų, kodėl leidžiame, sutinkame, kad medžiotojai galėtų sėdėti palaukime, bet nesaugome pasėlių. Reikia pyktis, kad ir kompensuotų, ir atlygintų žalą“, – pasakojo V. Bukauskas.

Pocius: medžiotojams būtų lengviau su šernais

Delfi kalbintas A. Pocius taip pat patvirtino, jog naktinius taikiklius prireikus, tai yra medžiojant šernus, lapes, mangutus, naudotų.

„Jeigu būtų būtinybė, tai ir naudočiau“, – sakė parlamentaras, bet kaip ir kiti kalbinti neigė, jog siūlymą teikė iš asmeninių paskatų.

„Mano interesas buvo, kad juos galėtų įsigyti ne tik medžiotojai, bet ir atsargos kariai, pareigūnai, asmenys, turintys ginklų. Viskas prasidėjo nuo karo Ukrainoje – tam, kad visuomenė taip pat galėtų įsigyti, turėti, ruoštis“, – dėstė A. Pocius.

Arvydas Pocius

Pažymėjus, kad civilinėje apyvartoje naktinius taikiklius leidžiama naudoti jau dabar, politikas leido suprasti, kad to negana.

„Medžiotojai į mane kreipėsi, sakė, viskas gerai, galime įsigyti, bet vis tiek, kad būtų sumedžioti afrikiniu maru sergantys šernai, reikia daug pastangų – sėdėti naktimis ir taip toliau. Vyrai ir sako: gal būtų galima eiti tuo keliu, kaip yra nueita didžiojoje dalyje Europos Sąjungos šalių“, – kalbėjo A. Pocius.

Šiuo metu Lietuvoje draudžiama naudoti naktinius taikiklius medžioklėje, toks draudimas numatytas aplinkos ministro patvirtintose Medžioklės taisyklėse. Seimo socialdemokratas Linas Jonauskas prieš kurį laiką pasiūlė šį ir kitus medžioklėje draudžiamus naudoti įrankius, priemones ir būdus iš taisyklių perkelti į įstatymą.

Šernas, šernai

Pasak A. Pociaus, jei ne ši L. Jonausko iniciatyva, tai niekas ir nebūtų siūlę įteisinti naktinių taikiklių: „Tikrai niekas nebūtų kėlęs to klausimo.“

Šiuo metu klausimas dėl Medžioklės įstatymo pataisų ir iniciatyvos įteisinti naktinius taikiklius yra įstrigęs, Seimo Aplinkos apsaugos komitetas dėl jo padarė pertrauką. To prireikė atsiradus būtinybei parengti lydimuosius įstatymo dokumentus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)