Rinkimai į EP vyks birželio pradžioje.

„Tai yra tradiciškas Tėvynės sąjungos „aukso puodas“, nes po prezidento rinkimų dviejų turų (o neabejoju, kad bus du turai) vėl pakviesti po trijų savaičių žmones ateiti į rinkimus, dėl kurių jie labai ir nesijaudina... Per lietų, per sniegą, gyvi, mirę – Tėvynės sąjungos rinkėjai ateis. Jei prisimenate paskutinį atvejį, kai nebuvo sutapimo, tai kada Kubilius čia visus naktimis mokesčius kėlė, krizę sukėlė, Tėvynės sąjunga daugiausiai gavo mandato į EP. Buvo toks pat modelis“, – antradienį Seime žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Jo teigimu, valdantieji nieko nedarė, kad rinkimai į EP vyktų kartu su kitais rinkimais.

„Ne vien Lietuva yra nepatenkinta tuo – atrodo, nelogiška vėl rinkimus po trijų savaičių daryti. Jiems tai yra naudinga, tai yra prgamatinis išskaičiavimas, kuris duos greičiausiai jiems gerą rezultatą“, – konstatavo S. Skvernelis.

Mitalas: vertinu blogai


Seimo Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas blogai teigė vertinantis tai, jog EP rinkimai vyks atskirai nuo kitų.

„Vertinu blogai, manau, kad Lietuva turėjo aktyviai derėtis tam, kad ta data būtų tokia, kaip ir buvo anksčiau. Vis tiktai balsavimo aktyvumas bus mažesnis ir jis ne visoms partijoms bus vienodai priimtinas“, – vertino V. Mitalas.

Paprašytas priminti, kam naudingas mažas aktyvumas rinkimuose, politikas atsakė taip: „Paprastai naudinga vienai didelei partijai iš dešinės.“

Omenyje V. Mitalas turėjo koalicijos partnerius konservatorius.

Jis nesiėmė svarstyti, ar iš tikrųjų nebuvo stengiamasi išsiderėti kitos EP rinkimų datos.

„Man atrodo, čia šitą dalyką geriausiai atsakytų žmonės, kurie dalyvauja Europos reikalų komiteto posėdžiuose, derina Lietuvos pozicijas derybose. Deja, aš tokios galimybės neturiu, tai negaliu atsakyti į šį klausimą tiksliai, – kalbėjo „laisvietis“. – Aš kažkokių įtarimų neturiu.“

Karbauskis: kuo mažiau žmonių ateis, tuo geriau bus konservatoriams

Apie tai, kad pasiūlyta EP rinkimų data yra naudinga konservatoriams, anksčiau yra kalbėjęs ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Aš nežinau, kiek buvo pastangų dėl Europos Sąjungos rinkimų sutapatinimo su prezidento rinkimais, datos suvienodinimo. Bet jaučiu, kad ir tos pastangos nebuvo, nes konservatoriams naudinga, kad rinkimai į Europos Parlamentą vyktų ne su prezidento rinkimais. O ką tai reiškia? Žmonės turi žinoti: milijonas eurų bus išleista papildomiems rinkimams, nes, juos organizuojant atskirą dieną, tai labai stipriai kainuoja.

Kitas klausimas – į juos ateis labai mažai žmonių. Kuo mažiau žmonių ateis, tuo geresnis bus konservatorių rezultatas“, – „Žinių radijui“ komentavo R. Karbauskis.

Maldeikis: tokia data – dėl Vokietijos


Seimo Europos reikalų komiteto (ERK) narys, konservatorius Matas Maldeikis tikino, jog Lietuva dėjo pastangas, kad EP rinkimai vyktų kartu su Lietuvos prezidento rinkimais gegužę. Bet tokia tvarka esą netiko Vokietijai.

„Rinkimai vyksta visoje Europos Sąjungoje vienu metu. Visada yra susitarimas dėl vienos datos visoje ES, kad ES simboliškai rinktų EP tą patį savaitgalį <...>. Mes turime Vokietiją ir Portugaliją. Realiai buvo dvi šalys, bet realiai Vokietija – reikia tą pripažinti, – kuri tomis dienomis, tą savaitgalį turi kažkokią šventę ir dėl to po ilgų debatų, aš žinau, kad buvo ilgi debatai, buvo prieita prie to konsensuso. Bet tai daugiausia buvo dėl Vokietijos“, – antradienį žurnalistams parlamente komentavo M. Maldeikis.

Jis aiškino, kad Lietuvai „absoliučiai“ dėjo visas pastangas, kad EP rinkimai vyktų gegužę.

Bet gal dabartinė pasiūlyta data naudingesnė konservatoriams?

M. Maldeikis tvirtino suprantantis, kad taip gali atrodyti, bet, pasak jo, „klausimas truputį Vokietijai“.

„Tikrai Lietuva dėjo pastangas. Ir aš žinau, kad mes ERK turėjom debatus, mes tikrai tuos klausimus nagrinėjom“, – dėstė parlamentaras.

Vyšniauskas: kategoriškai nesutinku, kad rinkėjų aktyvumas priklauso nuo datos


Konservatorių atstovas Andrius Vyšniauskas visgi atmetė tokius kolegų priekaištus.

„Aš suprantu, kad opozicija įsivaizduoja, jog konservatoriai tokie įtakingi, kad valdo visą Europą ir priima už kitas valstybes sprendimus, bet iš tikrųjų šįkart buvo didelė diskusija dėl datos, kaip ir kiekvieną kartą. Kaip man yra žinoma, ir Europos reikalų komitete turėjome svarstymą, tai ypač Vokietija ir Portugalija dėl siūlomų ankstesnių datų prieštaravo, nes tai sutampa su jų valstybinėmis šventėmis“, – paaiškino parlamentaras.

Dėl to, pasak jo, būtent taip nuspręsta.

„Svarbus dalykas akcentuoti, kur visi daro tam tikrą klaidą, tai manydami, kad rinkėjų aktyvumas priklauso tik nuo to, ar tai bus su Prezidento rinkimais.

Aš su tuo kategoriškai nesutinku, dėl to, kad rinkėjai turi teisę ateiti į bet kuriuos rinkimus. Rinkėjai turi teisę ir neateiti į rinkimus – jeigu jiems neįdomūs EP rinkimai, jie turi teisę neiti“, – kalbėjo A. Vyšniauskas.

Politiko teigimu, konservatorių elektoratas keičiasi.

„Mūsų elektoratas nuo 2009 metų yra kardinaliai pasikeitęs, tai aš nemanau, kad mums tai yra kažkoks privalumas. Manau, kad visos partijos turi vienodas galimybes šiuose rinkimuose“, – teigė A. Vyšniauskas.

Šimonytė: Lietuvos pirminė pozicija buvo rinkimai gegužę

Premjerė Ingrida Šimonytė taip pat pakomentavo šį klausimą.

„Nežinau, ar kolegos iš opozicijos lankosi Europos reikalų komiteto posėdyje, bant kartais, bet kada vyko diskusija dėl EP datos, buvo labai aiškiai mūsų pačių deklaruota, kad mes prašytume organizuoti EP rinkimus gegužės mėnesį, kadangi mums tada sutampa su prezidento rinkimais ir, paprasta kalba kalbant, yra ir paprasčiau, ir pigiau. Tokia pozicija Lietuvos yra išdėstyta raštu“, – priminė Vyriausybės vadovė.

Visgi, kaip priminė I. Šimonytė, pagal ES sutartį, rinkimai į EP vyksta birželio pirmosiomis savaitėmis, o data gali būti perkelta į gegužę tik sutariant visoms valstybėms.

„Dėl valstybinių švenčių ar kitų kažkokių priežasčių buvo valstybių narių, kurios kategoriškai prieštaravo perkėlimui į gegužės mėnesį“, – teigė premjerė.

„Aš suprantu, kad konservatoriai kalti visada ir dėl visko, bet vis dėlto net ir šitas turi turėti kažkokias objektyvumo ribas“, – pridūrė I. Šimonytė.

Dėl konkrečios datos spręs Seimas

Seimas dėl EP rinkimų datos spręs antradienį: siūloma, kad rinkimai vyktų birželio 9 dieną. Prezidento rinkimus planuojama surengti gegužę.

Europos Sąjungos (ES) Taryba yra patvirtinusi, kad Europos Parlamento rinkimai ES šalyse narėse vyks 2024 metų birželio 6–9 dienomis. Šios datos nustatytos pagal ES rinkimų aktą, kuriame sakoma, jog Europos Parlamento rinkimai vyksta kas penkerius metus nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, paprastai visą pirmąją birželio mėnesio savaitę.

Pagal Rinkimų kodeksą, eiliniai rinkimai į EP Lietuvoje rengiami sekmadienį, kuris yra tuo pačiu laikotarpiu, kai visose Europos Sąjungos valstybėse narėse vyksta rinkimai į Europos Parlamentą.

Rinkimus skelbia ir jų datą nustato Seimas ne vėliau kaip likus šešiems mėnesiams iki nurodyto laikotarpio sekmadienio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)