Iki šiol generalinį policijos komisarą vidaus reikalų ministro siūlymu ir Vyriausybės teikimu skiria ir atleidžia prezidentas. Naujoji redakcija numato, kad policijos generalinį komisarą vidaus reikalų ministro teikimu penkerių metų kadencijai skiria ir atleidžia Vyriausybė. Nebeliktų šiuo metu įstatyme numatytos policijos generalinio komisaro atskaitomybės prezidentui.

Pateikimo stadijoje už šį projektą balsavo 43 Seimo nariai, 15 parlamentarų susilaikė.

Seimo valdybos sudarytos darbo grupės, kuriai vadovavo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras, parengtu projektu, be kita ko, reformuojama policininkų darbo užmokesčio sistema. Pagal projektą, policijos pareigūno darbo užmokestis apims pareiginę algą ir kitas išmokas, tiesiogiai mokamas už jo tarnybą.

Kaip teigiama įstatymo projekto aiškinančiame rašte, atsižvelgiant į tai, kuri kategorija pareigūnams būtų suteikta, daugeliui pareigūnų darbo užmokestis padidėtų, tačiau įstaigoms lėšų poreikis nedidėtų, joms būtų skiriami tokie patys biudžeto asignavimai darbo užmokesčiui. Teigiama, kad tokiu atveju įstaigos turės mažinti darbuotojų skaičių.

Projekte taip pat numatoma atsisakyti policijos pareigūnų atestacijų ir jų profesionalumo vertinimo, tačiau nustatomas kasmetinis pareigūnų tarnybinės veiklos vertinimas, susijęs su pareigūno karjera ir darbo užmokesčiu.

Be to, ketinama įtvirtinti, kad būtina sąlyga policijos pareigūno statusui įgyti yra priesaika Lietuvos valstybei.

Įstatymu tikslinant pareigūnų teises praplečiama patekimo į privačias patalpas teisės sąvokos apibrėžtis, taip pat suteikiama teisė pareigūnams neleisti į masinius renginius asmenų, kurie turi galiojančią administracinę nuobaudą už susirinkimų ir kitų masinių renginių tvarkos pažeidimus ar yra duomenų, kad jie gali sukelti masinius neramumus ar riaušes.

Dėl šios nuostatos suabejojo Seimo kanceliarijos Teisės departamentas, keldamas klausimą, ar toks reguliavimas nepažeistų Konstitucijoje ir Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartijoje įtvirtintai teisei laisvai rinktis į taikius susirinkimus. "Manytume, kad tokio pobūdžio ribojimai galėtų būti skiriami teismo ar institucijos, nagrinėjančios administracinio nusižengimo bylą ne teismine tvarka", - teigiama departamento išvadoje.

Įtvirtinamos ir papildomos policijos pareigūno teisės rizikos asmenų atžvilgiu. Numatyta galimybė taikyti daugiau kontrolės būdų – teisė lankytis, įeiti į tokio asmens būstą, pristatyti tokį asmenį į policijos įstaigą.

Policijoje šiuo metu yra 13 tūkst. darbuotojų, iš jų beveik 10 tūkst. statutinių.