„Opozicija yra sutarusi protesto vardan nedalyvauti šiandien vyksiančiuose įstatymų priėmimuose, kadangi situacija su Bilotaitės atsisakymu kalbėtis ir atsakyti į opozicijos klausimus yra netoleruotina. Balsuosime tik dėl Vietos savivaldos įstatymo, kuris reguliuoja tarybos narių algas. Visiems kitiems priėmimams protestuodami trauksime korteles“, – Delfi komentavo Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė.

Opozicija piktinasi, kad ministrė A. Bilotaitė neranda laiko pokalbiui su frakcijomis antradienį.

„Aš labai prašau pagarbos, nes ministrai turi įtemptą darbotvarkę, turi daugybę klausimų ir tikrai prašome pagarbos organizuojant įvairiausius formatus“, – Seime kolegoms sakė A. Bilotaitė.

Ji paragino opoziciją užduoti klausimus pagal Seimo statutą, klausimus surašant iš anksto ir dėl laiko sutariant iš anksto.

„Tikrai nieko nevengiu, nes klausimai yra susiję su migrantų krizės suvaldymu. Ši krizė yra suvaldyta, sienos yra apsaugotos, aš neturiu ko slėpti, dėl savo sprendimo esu visiškai tikra ir esu rami. Prašau pagarbos organizuojant formatus – gerbkite ir Vyriausybės narių darbą“, – pabrėžė ministrė.

Vis dėlto opozicijos atstovai toliau piktinosi, kad negauna atsakymų.

„13, 14, 15 valandą? Kada jūsų darbotvarkė laisvesė? Susirenkam pasikalbėti, o ne iš anksto suformuoti klausimai ir ne ministerijų atstovų iš anksto surašyti atsakymai, ir perskaityti“, – kalbėdamas visų opozicinių frakcijų vardu sakė Darbo partijos lyderis Andrius Mazuronis.

„Tokio atvejo nėra buvę, kad ministras atsisakytų bet kokia forma, bet kada ateiti į susitikimą su opozicija (...), pareikšdamas, kad į klausimus atsakys raštu“, – stebėjosi politikas.

„Todėl mes frakcijos vardu ne prašome, o reikalaujame, kad ministrė ateitų į tribūną čia, šiandien“, – kalbėjo A. Mazuronis.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

To paties prašė ir Seimo „valstiečiai“, demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ bei socialdemokratai. Iš dalies politikams antrino ir Laisvės partijos narys Tomas Vytautas Raskevičius. Nors tikino, kad toks parlamento mažumos siūlymas prieštarauja Seimo statutui, tačiau, pasak jo, ministrė privalo atsakyti į jai užduodamus klausimus.

Visgi, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen nurodė, kad parlamento statutas numato, jog Vyriausybės pusvalandžio metu šalies pareigūnai ir politikai atsako tik iš anksto į raštu užduotus klausimus.

„Ministrai, kitų, Seimui atskaitingų institucijų atstovai atsako į iš anksto jiems suformuluotus klausimus. Idėja dėl ministrės Bilotaitės pakvietimo į posėdį tikrai nuskambėjo šįryt seniūnų posėdyje, bet jokių iš anksto raštu suformuluotų klausimų nebuvo“, – Seimo statutą citavo parlamento vadovė.

„Manau, ministrė atsilieps į tokį opozicijos kvietimą ,tačiau suplanuokime jį kitą antradienį“, – aiškino ji.

Todėl balsuojant dėl opozicijos siūlymo, palaikymo iniciatyvai pritrūko – A. Bilotaitė nebuvo iškviesta į tribūną. Galiausiai opozicija nusprendė nedalyvauti likusiuose balsavimuose.

Kaip ELTA pranešė anksčiau, praėjusį trečiadienį KT nustatė, jog neteisėtai šalies sieną kirtusių migrantų sulaikymas ir priverstinis apgyvendinimas užsieniečių registravimo centruose prieštarauja Konstitucijai. Tokį sprendimą teismas priėmė išnagrinėjusi migranto, atvykusio į Lietuvą iš Irako, skundą.

Po KT išaiškinimo, Seimo opozicija ėmė diskutuoti, ar vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė neturėtų prisiimti politinės atsakomybės dėl taikytos antikonstitucinės migrantų politikos. Visgi, pati ministrė pažymi, kad užsieniečių teisinės padėties įstatymas buvo keistas viso Seimo vardu, o šiuo metu jau suformuota darbo grupė, ruošianti sprendimus tolimesniam įstatyminės bazės tobulinimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)