Antradienį žurnalistų Seime kalbinta Liberalų sąjūdžio lyderė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė nematanti nieko blogo dėl į viešumą išlendančių ginčų tarp koalicijos partnerių.

„Man atrodo, kad vyksta diskusija dėl klausimų, kurie yra labai svarbūs Lietuvai, nes potencialiai jie Lietuvai kainuos šimtus milijonų ar net milijardų eurų. Gerai, kad ta diskusija vyksta. Netgi ir tarp koalicijos partnerių gali būti aštresnės diskusijos“, – sakė ji.

Jos teigimu, asmeniškumų čia nėra.

„Aš matau dalykinę diskusiją dėl esmės. Joje, aišku, norėtųsi kuo daugiau argumentų ir kuo mažiau populizmo. Tikiuosi, kad taip ir bus“, – teigė liberalų lyderė.

V. Čmilytė taip pat sakė, kad valdantieji į koalicinės tarybos posėdį rinkosi prieš kelias savaites.

„Dabar nematau tokio didelio poreikio, su koalicijos partneriais kalbame nuolat, kasdien“, – teigė politikė.

„Politika nėra gerų mergaičių pensionas. Natūralu, kad būna aštresnių diskusijų“, – pridūrė V. Čmilytė-Nielsen.

Skvernelis: premjerės reakcija buvo neadekvati


Žurnalistų kalbintas buvęs premjeras, opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis vertino, kad premjerė neadekvačiai sureagavo į ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės poziciją dėl ekonomikos gaivinimo plano ir Lietuvos įsipareigojimų, susijusių su NT mokesčiais.

„Šiek tiek stebina. Tikrai stebina. Vakar teko matyti diskusiją. Bent jau aš nelabai įsivaizduoju savo Vyriausybėje, kada teko premjerauti, kad būtų toks požiūris į ministrus. Tikrai mes turėjome keletą atvejų, kai reikėjo balsuoti, absoliučiai dauguma sprendimų priimami bendru sutarimu. Bet kvestionuoti kito ministro poziciją, daryti spaudimą – reakcija tikrai buvo neadekvati.

Ir kada mums čia kalbėjo apie naują politinę kultūra, neduok Dieve tokia politinė kultūra įsivyrautų vyriausybėse. Aš manau, kad ekonomikos ir inovacijų ministrė pateikė argumentus ir premjerės reakcija buvo keista. Buvo keista ir į susisiekimo ministro poziciją. Tikrai buvau nejauku žiūrėti“, – dėstė S. Skvernelis.

Saulius Skvernelis

Armonaitė: mes nesam bičiuliai ir draugai

„Į nejaukius pokalbius mes čia renkamės, – taip apie ginčą su premjere kalbėjo Laisvės partijos pirmininkė A. Armonaitė.

– Turim įsipareigojimus savo rinkėjams, turim savo programą, jos laikomės ir kartais tenka pastovėti už tas pozicijas. Man atrodo dėl to žmonės už mus ir balsuoja.

Ir čia daug kas sako, niekas nieko nesupranta, apie ką vyko ginčas. Tai aš pasakysiu, apie ką vyko ginčas – apie naujus mokesčius.“

Ministrė kritikavo konservatorių siūlomą naują NT mokesčio modelį, kuriuo ketinama apmokestini pirmąjį būstą.

„Mes siūlome to nedaryti. Yra pasiūlymas. Siūlome toliau derėtis su Europos Komisija dėl tų mokestinių rodiklių, ir apie tai viskas ir vyko. O ten jau tos visos asmeniškumai, dar kažkas – čia yra detalės“, – tęsė A. Armonaitė.

Aušrinė Armonaitė

Tai visgi buvo asmeniškumų?

„Nemanau, kad asmeniškumai, – ką tik ištartų žodžių gynėsi partijos pirmininkė. – Tiesiog jau dabar taip viskas aptarinėjama – daugiau per santykių prizmę, o ne per turinio prizmę.“

„Ekonomikos ir inovacijų ministerija dvejus (jei ne daugiau) metus beldėsi į Finansų ministerijos duris, ir viceministrai, ir kiti, su įvairiais pasiūlymais dėl mokestinės sistemos. Visa tai būdavo, nežinau, ar vertinama rimtai, ar iš viso vertinama. Ir tik tada, kada jau reikia priiminėti politinius sprendimus, yra paprašoma tarsi kažkokio turinio.

Mano pasiūlymas vakar buvo labai paprastas – pratęsti derybas su Europos Komisija. Jūs matėte, tie rodikliai yra pakankamai abstraktūs, galima diskutuoti su Komisija dėl jų interpretacijos ir taip toliau. Mano pasiūlymas nebuvo tiesiog aklai su viskuo sutikti“, – aiškino ministrė.

Politikė nenorėjo išsamiai komentuoti, ar premjerė ir įprastai taip bendrauja.

„Aš tikrai nesu charakterio savybių specialistė. Mes dirbome trejus metus, dirbome įvairiai. Jūs matėte ir pandemijos valdymo metu kartais skirdavosi pozicijos, ir dabar išsiskiria. Čia yra natūralu, Laisvės partija turi savo programą, Tėvynės sąjunga turi savo matymą. Tai ir dirbam.

O dar kartą sakau: mano tikslas nėra su kažkuo geri santykiai. Mano tikslas yra atstovauti mūsų programai ir mūsų pozicijai. Mus tam išrinko rinkėjai, mes esam delegavę save į tam tikras pozicijas, prisiėmę atsakomybę, į ją žiūrim labai rimtai. Mes esam valstybės pareigūnai, mes nesam bičiuliai ir draugai. Į savo pareigas žiūrim atsakingai“, – dėstė A. Armonaitė ir pridūrė sutinkanti su Seimo pirmininkės pastaba, kad politika nėra gerų mergaičių pensionas.

Armonaitė
Jūs matėte ir pandemijos valdymo metu kartais skirdavosi pozicijos, ir dabar išsiskiria. Čia yra natūralu.

Paklausta, ar už uždarų durų koalicijoje dūžta lėkštės, ji pripažino, kad būna visokių pasikalbėjimų, gal ir aštresnių žodžių. Visgi, politikė tikino nematanti čia labai blogo.

„Yra kaip yra. Dabar yra viešojoje erdvėje vienas iš pokalbių. Tai nieko čia baisaus. Svarbiausia, kad mokesčiai nedidėtų žmonėms. Apie tai ir kalba“, – pažymėjo Laisvės partijos lyderė.

Ji sakė, kad net ir su tiek įkaitusia atmosfera viduje bendras darbas su koalicijos partneriais įmanomas ir iki kadencijos pabaigos.

„Manau, kad įmanomas. Patys tikrai mes nieko nenorim griauti. Prisiėmėm atsakomybę rinkėjams, jos ir laikysimės. Kita vertus, jeigu būtų matoma kažkokia koalicijos galimybė, tikrai postų nesame įsitvėrę. Bet dabar tokių kalbų tikrai nėra“, – komentavo A. Armonaitė.

Šimonytė: intrigos čia nėra


Premjerė Ingrida Šimonytė savo ruožtu teigė, kad nieko ypatingo minėtame posėdyje neįvyko.

„Nieko neįvyko. Buvo posėdis, svarstėme klausimą ir diskutavome. O kas įvyko?“, – komentavo premjerė.

„Aš manau, kad visi viską suprato – ir jūs taip pat viską supratote. Galbūt čia ieškote labai didelės intrigos, bet aš manau, kad tos intrigos nėra. Puikiai žinote, kokia yra situacija su Naujos kartos Lietuvai planu“, – sakė I. Šimonytė.

Paaiškinusi poziciją dėl plano, premjerė akcentavo, kad, jos nuomone, nelabai etiškas buvo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos siūlymas „kitai ministerijai eiti ir derėtis nežinia dėl ko.“

„Ministrė taip ir negalėjo pasakyti, ar ji nori keisti pačius rodiklius, ar tik jų interpretaciją“, – tvirtino Vyriausybės vadovė.

„Toks kriterijus kaip atskirų rinkiminių jėgų strategijos yra turbūt subjektyvus faktorius, o ne objektyvus faktorius. Labai abejočiau, kad tai Komisijai būtų labai svarbu. Galiausiai, kokio kriterijaus, ministrė ir neįvardijo“, – teigė I. Šimonytė.

Ji taip pat sakė, kad jei ministerija parengs kažkokius konkrečius pasiūlymus, tada diskusija gali tęstis toliau.

Šimonytė
Kažkaip neturėtų būti taip, kad vienas Vyriausybės narys kažkokiu paprastu būdu randa, kaip jam pabėgti nuo bendros atsakomybės.

Paklausta, ar jos kalbėjimo tonas buvo etiškas, premjerė akcentavo, kad tai yra kolektyvinis darbas.

„Kažkaip neturėtų būti taip, kad vienas Vyriausybės narys kažkokiu paprastu būdu randa, kaip jam pabėgti nuo bendros atsakomybės“, – sakė I. Šimonytė.

Premjerės teigimu, temperatūra, artėjant rinkimams, kaista visada.

„Tai yra ne vienintelė koalicija, kurioje temperatūra kaito – visaip tom koalicijom baigdavosi. Buvo koalicijos, kurios išsivaikščiodavo, būdavo, kurios persiformatuodavo, būdavo koalicijos, kurios dirbdavo iki pabaigos. Kaip bus šiuo atveju, pamatysime.

Man atrodo, kad tol, kol yra darbų bendrų, kuriuos galima padaryti, tai reikia dirbti. O jau kai matysime, kad nebegalime nieko bendrai padaryti, tada turbūt didelės prasmės tiesiog būti politikoje aš asmeniškai nematau“, – sakė I. Šimonytė.

Šimonytė ir Armonaitė susiginčijo Vyriausybės posėdyje


Kaip jau buvo skelbta, Vyriausybė pirmadienį patvirtino patikslintą „Naujos kartos Lietuva“ (NKL) planą, finansuojamą Europos Sąjungos Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (RRF) ir „RePowerEU“ lėšomis.

Ministrų kabinetui pritarus, prieš savaitę Europos Komisijos (EK) patvirtintas patikslintas RRF finansavimo Lietuvai planas teikiamas Bendrijos Ekonomikos ir finansų reikalų tarybai (ECOFIN). Visgi, šis Vyriausybės pasitarimas neapsiėjo be ginčo tarp premjerės Ingridos Šimonytės ir ekonomikos bei inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitė.

Vyriausybė teiks NKL planą, nepaisant to, kad nepavyko su EK susiderėti nukelti su mokestinėmis pertvarkomis susijusių rodiklių įgyvendinimo.

Ministrė pirmininkė I. Šimonytė pasitarime tikino, jog visos objektyvios aplinkybės EK buvo pateiktos.

Ingrida Šimonytė, Aušrinė Armonaitė

„Tad Vyriausybė gali nesutikti su Komisijos nuomone ir toliau derėtis labai labai ilgai, ir labai labai nuobodžiai. Bet tokiu atveju sprendimų dėl atnaujinto plano ECOFIN taryba neturės galimybių priimti iki šių metų pabaigos“, – pirmadienį Vyriausybės posėdyje sakė premjerė I. Šimonytė.

„Su tais rodikliais, kurių mums įgyvendinti veikiausiai nepavyks, bus taip, kaip bus – arba juos įgyvendins kažkas vėliau, arba dalykai dėliosis kažkaip kitaip“, – pridūrė ji.

Tuo metu Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlė dėl mokestinių rodiklių toliau derėtis su EK.

„Ne tik dėl rodiklių nukėlimo terminų įgyvendinimo, bet ir paties turinio. Jie yra gana talpūs ir neįpareigoja priimti konkrečių projektų, kurie, pavyzdžiui, šiuo metu yra Seime“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė.

I. Šimonytė ragino EIM „konkrečiai pasakyti, dėl ko jūs siūlote su EK toliau diskutuoti?“.

„Nebūtų iki galo etiška pavesti Finansų ministerijai kažkokį visiškai neapibrėžtą darbą padaryti tam, kad paskui būtų galima Finansų ministeriją viešumoje kritikuoti, kad ji padarė kažką ne tą“, – pabrėžė Vyriausybės vadovė.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė nesuprato, kodėl būtų problema pratęsti pokalbį su EK.

Vyriausybės vadovė I. Šimonytė teigė, jog pratęsti pokalbį problemos nėra, bet visai kas kita, anot jos, „numesti atsakomybę“.

„Negalite šitos atsakomybės tiesiog pasiūlyti numesti ant kolegų Vyriausybėje, kitoje ministerijoje“, – ministrei sakė I. Šimonytė ir ragino Ekonomikos ir inovacijų ministeriją pateikti konkrečius pasiūlymus, o ne tiesiog tęsti derybas su EK.

„Tai gal galime sutarti, kad jūs tuos pasiūlymus pateiktumėte Vyriausybei kažkada atskirai ir mes galėtume atskirai apie tai diskutuoti“, – siūlė I. Šimonytė.

Ji dar kartą kartojo, jog kai ministerija pateiks aiškius pasiūlymus, dėl ko siūlo derėtis, tuomet ir bus nuspręsta, ką toliau daryti.

„Ir kas gali būti tas derybininkas, kuris šias derybas EK turės atlikti“, – kalbėjo Vyriausybės vadovė.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė Vyriausybės pasitarime sakė, jog vylėsi, kad galės pritarti šiam klausimui.

„Tačiau kai matau, kad esu čia viena su tokia pozicija, kad reikia toliau tęsti derybas, balsuoju prieš“, – teigė A. Armonaitė.

Po šio pasisakymo Vyriausybės vadovė paprašė įvardinti aiškų argumentą, kodėl ministrė A. Armonaitė balsuoja prieš.

„Dėl to, kad nebuvo atsižvelgta į Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pasiūlymą tęsti derybas su EK dėl mokestinių rodiklių turinio“, – kalbėjo ministrė.

Premjerė I. Šimonytė jai atsakydama teigė, jog A. Armonaitė „neįvardija jokio derybų turinio“.

„Jūs tiesiog sakote – dėl rodiklių, dėl terminų ir argumentų, ir pavedate Finansų ministerijai“, – stebėjosi Vyriausybės vadovė.

Ministrė A. Armonaitė nusistebėjo premjerės klausimu.

„Aš nelabai suprantu, kodėl čia vyksta, net nežinau tokio žodžio“, – sakė ji.

Premjerė pasiūlė jai žodžių junginį – „lėkštės dūžta“.

„Galbūt“, – atsakė A. Armonaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)