Socialdemokratų ir „valstiečių“ atstovai stebėjosi, kodėl paskutinę minutę nutarta keisti planą. Visgi, ministras G. Landsbergis ir daugumos atstovai tikino – pokalbiai tarp pirmininkų tęsis, o Seimo salėje pristatymas prisidės prie platesnio rato parlamentarų ir visuomenės supažindinimo su siūloma iniciatyva.

Piktinosi atšauktu susitikimu

Tvirtinant ketvirtadienio Seimo posėdžių darbotvarkę, frakcijos vardu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys Dainius Gaižauskas prašė išbraukti planuojamą diskusiją bei Krašto apsaugos ministerijos (KAM) teikiamą šaukimo reformą. Jo teigimu, numatyta pusvalandžio trukmės diskusija tebus viceministro monologas – Seimo nariai neturės realios galimybės debatuoti.

Gabrielius Landsbergis buvo iniciatorius, kuris vėl bandė sukviesti visus partijų lyderius diskusijai dėl visuotinio šaukimo“, – kalbėjo D. Gaižauskas.

„Turėjome susirinkti 13 val., vėliau buvo pakeista, susitikimas neįvyko. Dabar matome, kad ta diskusija neva įkelta į darbotvarkę“, – dėstė jis.

Politikui antrino ir socialdemokratė Dovilė Šakalienė. Ji citavo G. Landsbergio partijų atstovams siųstą laišką, kuriame ministras kvietė uždarame posėdyje susirinkti ir KAM, Prezidentūros bei Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atstovus.

„Norėčiau priminti, kad buvo kviečiama į pasitarimą ir diskusiją dėl nacionalinio saugumo ir gynybos. Buvo aiškiai parašyta: „siekiant aptarti jūsų išsakytus ir galimus papildomus siūlymus ir siekį papildyti parlamentinių partijų nacionalinį susitarimą dėl Lietuvos nacionalinio saugumo ir gynybos – norėčiau jus pakviesti į tam dedikuotą susitikimą“, – G. Landsbergio vardu siųstą laišką citavo D. Šakalienė.

„Galite kaip nors paaiškinti – kaip čia perkelta į plenarinių posėdžių salę pusvalandžio trukmės „diskusija“, kurios metu viceministras padaro pristatymą“, – kėlė klausimus ji.

„Dar viena iliustracija, kad jūs nenorite tartis dėl gynybos“, – konstatavo politikė.

Pirmininkų diskusiją žada rengti vėliau

Į opozicijos pareiškimus netruko sureaguoti diskusijos iniciatorius G. Landsbergis. Jis tvirtino, kad diskusiją perkelti į plenarinių posėdžių salę nutarta pasikonsultavus su parlamentinių partijų kolegomis.

„Kadangi kvietimas buvo siųstas mano vardu dėl diskusijos apie visuotinį šaukimą, noriu priminti, kad originaliame kvietime buvo pasiūlyta išklausyti skaičių, galimybių ir to, koks galėtų būti kelias į priekį. Susirinkimas slaptojoje pokalbių salėje būtų leidęs Krašto apsaugos ministerijai pateikti daugiau skaičių ir kai kurios informacijos, kurios negalima pateikti viešai. Tačiau, pasikonsultavę su kitų partijų atstovais, nusprendėme (rengti – ELTA) platesnę diskusiją, kuri būtų girdima ir visuomenei“, – aiškino jis.

Savo ruožtu krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas tikino, kad Ž. Tomkaus pristatymas bus naudingas kiekvienam Seimo nariui.

„Informacija visiems Seimo nariams yra reikalingesnė, nei siaurai grupei (žmonių – ELTA)“, – dėstė jis.

Premjerė Ingrida Šimonytė taip pat pažymėjo, kad viešas pristatymas ir diskusija nereiškia, kad pokalbiai nesitęs ir uždaruose formatuose.

„Kadangi šis klausimas apskritai viešojoje erdvėje yra diskutuojamas, labai gerai, kad politinių partijų pirmininkai įsitraukia. (...) Bet, man atrodo, nėra jokios problemos, jeigu bus padarytas ir platesnis pristatymas šiandien Seimo salėje su galimybėmis visiems, ne tik partijų pirmininkams, užduoti klausimus“, – parlamentarams kalbėjo I. Šimonytė.

„Niekas čia nedaro paskutinės ar pirmos diskusijos. Tai vienas proceso epizodas“, – akcentavo ji, patikindama, kad diskusijos tęsis pirmininkų lygmenyje.

Siūlė vietoje diskusijos į tribūną iškviesti prezidento patarėją

D. Gaižauskas, siūlydamas išbraukti planuojamą diskusiją iš Seimo darbotvarkės, siūlė į tribūną iškviesti prezidento patarėją Frederiką Jansoną, pastaruoju metu prakalbusį apie vadinamųjų „valstybininkų“ klano įtaką skiriant Lietuvos ambasadorius.

„Vietoje šio išimto klausimo (reikia – ELTA) iškviesti Lietuvos Respublikos Prezidentūros atstovą, kuris vakar paskleidė stiprius kaltinimus, kad mūsų valstybėje „valstybininkų“ klanas vėl bando užimti valstybei svarbius postus“, – siūlė D. Gaižauskas.

Visgi, tokia iniciatyva paramos nesulaukė.

„Kartu kviesčiau pakviesti ir žmones, kurie galėtų paaiškinti, kiek žemė yra plokščia ir klausimus atsakyti Seime“, – opozicijos atstovo siūlymą įvertino G. Landsbergis.

Seimas balsavimu nepritarė nė vienam D. Gaižausko siūlymui, tad planuojam diskusija ir šauktinių reformos pateikimas darbotvarkėje liko.

ELTA primena, kad užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis praėjusią savaitę pranešė artimiausiu metu kviesiantis parlamentines partijas aptarti visuotinio šaukimo idėją. Pasak ministro, pastaruoju metu viešojoje erdvėje vykstančios diskusijos leidžia tikėtis, kad artėjama link konsensuso šiuo klausimu.

Prezidentūra remia visuotinio šaukimo idėją – pasak prezidento vyriausiojo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Kęstučio Budrio, šalies vadovas Gitanas Nausėda būtų pasiryžęs kviesti politikes partijas diskutuoti šiuo klausimu.