Prokurorai V. Uspaskicho imuniteto panaikinimo siekia dėl „darbiečių“ patriarcho pasisakymų apie Vilniaus apygardos teismo teisėjus, jį su bendražygiais pripažinusius kaltais juodosios buhalterijos byloje. Pernai vasarą politikas teisėjus viešai išvadino nusikaltėliais.

Prokurorai imuniteto naikinimo procedūrą pradėjo dar pernai rudenį, tačiau nesėkmingai. Iš pradžių neliečiamybės klausimą spręsti turinčios komisijos formavimas įstrigo, nes opozicija nesutiko su siūlymu komisijos vadovu skirti „tvarkietį“ Petrą Gražulį. Vėliau įsivyravo savotiška tradicija – kiekvieną posėdį konservatoriai pradėdavo reikalavimu sugrąžinti V. Uspaskicho klausimą į darbotvarkę.

Pertraukos tarp Seimo sesijų metų Seimo pirmininkė ir Darbo partijos lyderė Loreta Graužinienė teigė, jog šis klausimas bus svarstomas pavasario sesijoje. Pirmadienį paskelbtoje pirminėje antradienio Seimo posėdžio darbotvarkėje V. Uspaskicho klausimas buvo. Tačiau jau antradienį ryte, po Seimo seniūnų sueigos, Darbo partijos patriarcho klausimas jau buvo išbrauktas.

Simboliška, tačiau į Seimo darbotvarkę V. Uspaskicho neliečiamybė grįžo tada, kai darbotvarkės formavimu rūpinosi Vydas Gedvilas – pirmasis Seimo vicepirmininkas. Jam ši pareiga teko dėl L. Graužinienės vizito į Ukrainą. V. Uspaskichas neseniai išstūmė V. Gedvilą iš pirmosios vietos „darbiečių“ kandidatų į Europos Parlamentą sąraše.

V. Uspaskichas šiuo metu tebėra Rusijoje. Politikui gimtojoje šalyje Seimo valdyba leido viešėti iki trečiadienio. Ten V. Uspaskichas išvyko atšokti dukters vestuves. Būtent tai tapo pretekstu braukti jo neliečiamybės klausimą iš Seimo darbotvarkės: seniūnų sueigoje nutarta, kad parlamentui nederėtų šio klausimo svarstyti nedalyvaujant pačiam V. Uspaskichui.