Iš pradžių konservatorius, Etikos ir procedūrų komisijos Valentinas Stundys pranešė, kad iš komisijos traukiasi visi opozicijos atstovai. Jis neslėpė, kad opozicijos parlamentarai iš Etikos ir procedūrų komisijos traukiasi dėl antradienį priimto sprendimo, kai nutarta, kad V. Uspaskichas gali nesijaudinti dėl savo neliečiamybės.

Etikos ir procedūrų komisija nutarė, kad pirmuoju bandymu nesuformavus šios komisijos V. Uspaskicho klausimas yra baigtas.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje dominuoja valdantieji. Penki opozicijos parlamentarai dėl V. Uspaskicho išreiškė atskirąją nuomonę ir pareiškė besitraukiantys.

„Tapo akivaizdu, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisija negeba atlikti jai pavestų funkcijų. Parlamentinei daugumai ir jai prijaučiančioms frakcijoms priklausantys komisijos nariai jau ne pirmą kartą balsuoja vadovaudamiesi ne statuto normomis, o politiniais motyvais. Esant tokioms aplinkybėms, šį pareiškimą pasirašę komisijos nariai nemato galimybės toliau dalyvauti SEPK darbe“, - pranešė V. Stundys.

Iš komisijos traukiasi V. Stundys, Vytautas Juozapaitis, Stasys Šedbaras, Dalia Teišerskytė ir Povilas Urbšys. Iš koalicijai nepriklausančių frakcijų Etikos ir procedūrų komisijoje lieka tik „Drąsos kelio“ atstovas Povilas Gylys.

Kiek vėliau atmosferą įkaitino konservatoriaus Andriaus Kubiliaus konfliktas su posėdžiui pirmininkaujančiu Lenkų rinkimų akcijos atstovu Jaroslavu Narkevičiumi. A. Kubiliui paklausus, kodėl negalima toliau svarstyti komisijos sudarymo V. Uspaskicho neliečiamybės klausimui svarstyti, posėdžio pirmininkas pareiškė, kad šiuo klausimus iš naujo yra kreipiamasi į subyrėjusią Etikos ir procedūrų komisiją.

A. Kubilius tuomet pareiškė, kad nuo šiol jis visais įmanomais klausimais prašys kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją.

„Lygiai taip pat nėra jokių priežasčių kreiptis, bet aš kreipiuosi ir tada darome pertrauką šito klausimo svarstyme. Ir aš sakau, kad visais klausimais šiandien aš prašysiu to paties. O kad jums būtų lengviau, aš jau paprašiau. Jūs toliau dirbkite vieni, nes aiškiai matosi, kad demokratijos šiame Seime nebereikia ir mes išeiname iš Seimo salės", - pasipiktino A. Kubilius.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė opozicijos išėjimą iš salės pavadino demaršu.

„Patys įvėlėt Seimą į visus procedūrinius žaidimus, patys išgelbėjo V. Uspaskichą nuo neliečiamybės klausimo svarstymo, o dabar dar daro demaršus. Tai tikrai nekultūringa ir negražu. Seimo pirmininkei tikrai nėra reikalo kviesti ekstremalios situacijos, nes ir praeitą kadenciją ne vieną kartą Etikos ir procedūrų komisijoje buvo iškilę nesutarimų", - teigė L. Graužinienė.

A. Kubilius: Seimas tapo „Ukmergės UAB'u“

Po konservatorių ir liberalų išėjimo iš Seimo salės A. Kubilius žurnalistams pareiškė, esą valdantieji dėl V. Uspaskicho peržengė ribas.

„Mes neturime, kaip išreikšti savo nesutikimą. Ir palikome salę. Jeigu valdanti dauguma galvoja, kad tinka (...) elgtis visiškai neeuropietiškai Seimo salėje – mes su tuo nesutinkame“, - kalbėjo konservatorių lyderis.

Pasak jo, svarstoma galimybė boikotuoti ir ketvirtadienio Seimo posėdį. Šio varianto konservatoriai kol kas neatmeta.

A. Kubilius kelia versiją, kad V. Uspaskicho neliečiamybe valdantieji žaidžia politiniame žaidime: esą šį klausimą norima svarstyti tik po kitų metų biudžeto patvirtinimo, mat bijoma, kad Darbo partija gali nepalaikyti biudžeto.

„Neturiu jokių kitų paaiškinimų, - sakė A. Kubilius. - Jau iš pat pradžių mes matėme, kad šitoje vietoje valdančioji koalicija žaidžia negražius žaidimus, siūlydama į tokios komisijos pirmininkus Petrą Gražulį. Dabar jau nebenori jie komisijos apskritai.“

Opozicijos lyderio žodžiais, Seimas tapo „Ukmergės UAB'u“, kuriame tvarką daro ukmergiškė Loreta Graužinienė. „Čia nebe Seimas, o kažkoks Ukmergės UAB'as, kuriame direktorė bando tvarkytis“, - pareiškė A. Kubilius.

V. Uspaskichas: jei nori pailsėti, tegul pailsi

Tuo tarpu V. Uspaskichas konservatorių ir liberalų demaršo nedramatizuoja. Darbo partijos įkūrėjo nuomone, dešinieji tiesiog nori pailsėti.

„Jie norėjo pailsėti. Jie gi ne visai išėjo – jie grįš“, - ironizavo V. Uspaskichas.

Pasak jo, procedūriškai prie neliečiamybės klausimo grįžti nebegalima. Taip jis aiškino savo partiečių sprendimą nepalaikyti tolesnio neliečiamybės klausimo svarstymo. „Tiesiog normalūs sąžiningi parlamentarai nenori taikyti dvigubų standartų“, - sakė V. Uspaskichas.

Jis taip pat priminė, kaip konservatoriai ankstesnėje Seimo kadencijoje neleido patvirtinti laikinosios komisijos dėl „Snoro“ žlugimo išvadų. Šiai komisijai vadovavo dabartinis aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, o jos išvados buvo nepalankios banko administratoriui Neilui Cooperiui. Dešinieji paskutiniu momentu pasitraukė iš komisijos, tai sugriaudami kvorumą ir neleisdami patvirtinti išvadų.