Pataisomis, kurios rengti pradėtos po to, kai Seime praėjusiais metais buvo patvirtintos Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) parlamentinio tyrimo išvados, siekiama nustatyti baudžiamąją ir administracinę atsakomybę už neteisėtą politinių partijų ir politinių kampanijų dalyvių, tarp jų ir visuomeninių rinkimų komitetų, finansavimą.

Projekto aiškinamajame rašte pabrėžiama, kad siūlomomis pataisomis taip pat siekiama numatyti finansinio pobūdžio priemones politinėms partijoms už lėšų panaudojimą iš neteisėtų finansavimo šaltinių, apriboti grynųjų pinigų, įskaitant ir nario mokestį, naudojimą partijų veikloje, nustatyti politinių kampanijų išlaidų kontrolę ir politinių partijų atskaitomybę, galiausiai - užkirsti kelią piktnaudžiavimams pasinaudoti paramos gavėjo statuso suteikiamomis lengvatomis.

Pataisomis siūloma nustatyti, kad partijos skelbtų narių, per metus sumokančių daugiau nei 360 eurų, sąrašus. Taip pat kaip viena iš politinių kampanijų skaidrinimo priemonių numatytas reikalavimas politinės kampanijos dalyviui pervesti nedeklaruotų išlaidų dydžio sumą į biudžetą.

Tais atvejais, kai Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), vykdančiai tyrimą dėl šiurkštaus politinės partijos įstatymo pažeidimo, politinė partija turimų dokumentų ir informacijos nepateikia, siūloma suteikti VRK teisę tokiai politinei partijai sustabdyti valstybės biudžeto asignavimų skyrimą.