Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Aidas Gedvilas komisijos pirmininkės Dalios Asanavičiūtės, pristačiusios komisijos siūlymą, klausė, ar bus aiškinamasi, kas į Parlamentą įleido asmenis, išprovokavusius P. Gražulį.

Seimo narys Petras Gražulis išvadino į Seimą atėjusius homoseksualus iškrypėliais, kas iš tiesų nėra pozityvu. O kodėl niekas nekalba apie aplinkybes, kad žmogus galimai buvo išprovokuotas? Kas vis tik įleido į Lietuvos Respublikos Seimą žmones, kurie prieš pusantrų metų išprovokavo minėtą Seimo narį tokiai reakcijai?“ – klausė A. Gedvilas.

„Kur to Seimo nario ar narės atsakomybės klausimas, kuris atsakingas už tų asmenų elgesį Seime? Ar taip pat uoliai kelsite Aušrinės Armonaitės atsakomybės klausimą, išdavusią leidimą liūdnai pagarsėjusiam Šurajevui, viešai dergti Seime, nes dar irgi nepilnai metų senumo klausimas?“ – pridūrė Seimo narys.

D. Asanavičiūtė atkreipė dėmesį, jog sudaryta komisija P. Gražulio neliečiamybės klausimui tirti nebuvo atsakinga už asmenų, su kuriais kalbėjo parlamentaras, įleidimą į Seimą.

„Nei Seimas, nei komisija nėra teisėjų ir čia nėra teismo procesas. Šita komisija tik sutinka su generalinės prokurorės siūlymu nuimti imunitetą, kad Seimo narys galėtų toliau dalyvauti teisminiuose procesuose. Dėl kitų jūsų minėtų įvykių ne mūsų atsakomybė ir ne mūsų sprendimas“, – atsakė D. Asanavičiūtė.

Pats Seimo narys P. Gražulis teigė, jog jam yra keistos generalinės prokurorės prašymo patraukti jį baudžiamojon atsakomybėn aplinkybės.

„Jūs jau matėte Šurajevo siautėjimą įvairiausiais necenzūriniais žodžiais keikiant visus Seimo narius – viskas yra gerai. Jūs girdėjote, kada ūkio ministrė, Laisvės partijos pirmininkė Armonaitė išvadino š gabalais Seimo narį Simą – viskas yra gerai. Ir man labai keista, kai aš pacitavau Popiežių ir ką prokurorė pasakė: „bet Popiežiaus žodžiai nuskambėjo iš tavo lūpų, už tai tu esi kaltas“, – Seimo posėdžių salėje kalbėjo P. Gražulis.

Ketvirtadienį bus svarstomas siūlymas tenkinti generalinės prokurorės N. Grunskienės prašymą naikinti parlamentaro P. Gražulio teisinį imunitetą.

„Jokio veiksmo daugiau su šiuo projektu mums atlikti nereikia, svarstymas, kaip žinote, ketvirtadienį“, – teigė Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma.

Seime antradienį pristatytas tyrimo komisijos siūlymas tenkinti generalinės prokurorės Nidos Grunskienės prašymą naikinti parlamentaro P. Gražulio teisinį imunitetą.

ELTA primena, kad spalio mėnesį generalinė prokurorė N. Grunskienė kreipėsi į Seimą su prašymu panaikinti parlamentaro P. Gražulio teisinę neliečiamybę.

Prokuratūra prašo Seimo panaikinti minėto parlamentaro neliečiamybę, siekiant jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn ikiteisminiame tyrime dėl tyčiojimosi ir niekinimo, nukreipto į LGBT bendruomenę.

Šis ikiteisminis tyrimas pradėtas po praėjusių metų gegužę parlamente užfiksuotų Seimo nario P. Gražulio pasisakymų apie homoseksualius asmenis. Seimas tąkart svarstė įstatymų projektus, kuriais siekiama reguliuoti kartu gyvenančių nesusituokusių asmenų santykius.

Po pateikimo Seimui pritarus įstatymo projektams, P. Gražulis Seime priėjo prie LGBT bendruomenės atstovų ir ėmė kalbėti apie „homoseksualizmą, pederastiją, apie platinamas venerines ligas“.

„Ir su avimis, ir lavonais, su vaikais, su vyrais. Paskaitykit Šventąjį Raštą, čia iškrypimas. (...) Jūs esate išsigimęs. Dievas sukūrė vyrą ir moterį“, – kreipdamasis į LGBT atstovus kalbėjo P. Gražulis.