Šią savaitę tokias kodekso pataisas parlamentui pateikęs Seimo narys „darbietis“ Vytautas Gapšys mano, kad toks reikalavimas yra perteklinis, nes tautybė nedaro jokio poveikio asmens galimybei nusikalsti.

„Ma­no ma­ny­mu, ji yra vi­siš­kai per­tek­li­nė, ne­rei­ka­lin­ga, ne­be­ati­tin­ka šiuo­lai­ki­nių įsta­ty­mų dva­sios. (...) Gal­būt ir ki­tuo­se pro­ce­si­niuo­se do­ku­men­tuo­se ta tau­ty­bė įra­šo­ma per­tek­li­niu bū­du. Ne­abe­jo­ju, kad la­bai re­tas nu­si­kal­ti­mas yra su­si­jęs su tau­ty­be, gal tai vie­nas ki­tas nusikaltimas dėl tau­ti­nės ne­san­tai­kos kurs­ty­mo, kur ga­lė­tų tu­rė­ti pras­mę, o ki­tur yra vi­siš­kai be­pras­mis įrašas, vi­siš­kai ne­su­si­jęs su tau­ta. To­dėl ma­nau, kad jis tu­rė­tų tie­siog iš­nyk­ti iš įsta­ty­mo“,- pristatydamas projektą iš Seimo tribūnos sakė V. Gapšys.

Seimo narys konservatorius Andrius Navickas padėkojo V. Gapšiui už šią iniciatyvą, nes problema buvo atsiradusi dar praeitos kadencijos Seimo Žmo­gaus tei­sių ko­mi­te­te.

„Kai su ro­mų tau­ty­bės žmo­nė­mis kal­bė­jo­me, sa­kė, kad daž­niau­sias pra­ne­ši­mas, ku­ris at­si­ran­da ant­raš­tė­se, – „Ro­mų tau­ty­bės žmo­gus kaž­ką nu­žu­dė“, nors apie lie­tu­vių tau­ty­bės žmo­gų tar­si taip ne­sa­ko­me. Ir ta­da pra­dė­jo­me klaus­ti, iš kur? Pa­si­ro­do, kad tik­rai po­li­ci­ja tu­ri taip įra­ši­nė­ti, bet mums ta­da bu­vo ža­dė­ta, kad po­li­ci­ja pa­ti su­tvar­kys tuos rei­ka­lus, pa­nai­kins tuos rei­ka­la­vi­mus. Bet tur­būt tik­rai rei­kė­jo įsta­ty­mo pa­tai­sos“,- sakė A. Navickas, pažadėjęs palaikyti projektą.

Bau­džia­mo­jo pro­ce­so ko­dek­so pataisoms Seimas pritarė po pateikimo, už jas balsavo 104 Seimo nariai, prieš nebuvo, su­si­lai­kė 7 parlamentarai. Projektą svarstys Tei­sės ir tei­sėt­var­kos ko­mi­te­tas, o į plenarinę salę jis sugrįš rudens sesijoje.

Šiuo metu BPK numato, kad įžanginėje nuosprendžio dalyje nurodomas kaltinamojo vardas, pavardė, gimimo data ir vieta, asmens kodas, pilietybė, tautybė, gyvenamoji vieta, išsilavinimas, šeimyninė padėtis, duomenys apie teistumą ir kitokie duomenys apie jį, turintys reikšmės bylai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)