Apie tokią iniciatyvą antradienį po Seimo frakcijos Tvarka ir teisingumas susitikimo su VSD vadovu Gediminu Grina žurnalistams pranešė šios frakcijos seniūnas Petras Gražulis.

Komisiją siūloma sudaryti atsižvelgiant į įsiteisėjusius teisminius sprendimus dėl Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos ( FNTT) direktoriaus Vitalijaus Gailiaus ir jo pavaduotojo Vytauto Giržado neteisėto atleidimo iš pareigų; įvertinant kylančias grėsmės valstybės stabilumui dėl visuomenėje paskleistos ir oficialiai nepaneigtos informacijos apie ilgalaikę galimai neteisėtą Valstybės saugumo departamento įtaką politiniams bei ekonominiams procesams.

"Seimo narys Vitalijus Gailius savo viešais pasisakymais yra pareiškęs, jog Lietuvoje veikia organizuota asmenų grupė, daranti galimai neteisėtą poveikį aukščiausių valstybės vadovų sprendimams", - konstatuojama nutarimo projekte.

Pagal projektą, siūloma įpareigoti surinkti faktinę medžiagą bei asmenų parodymus apie galimai veikiančią organizuotą asmenų grupę; įvertinti Seimo komisijos "Dėl Seimo laikinosios tyrimo komisijos galimai neteisėtam politinių ir interesų grupuočių poveikiui teisėsaugos institucijoms ir jų atliekamiems tyrimams bei galimam sąmoningam trukdymui pareigūnams tirti nusikalstamas veikas ištirti" išvadų įgyvendinimo efektyvumą.

Komisijos sudarymo iniciatoriai siūlo nustatyti, ar galimai neteisėtai veikianti organizuota asmenų grupė galėjo turėti įtakos strateginiams valstybės interesams ir priimtiems sprendimams per pastarąjį dešimties metų laikotarpį. Parengtame nutarimo projekte numatyta atlikti parlamentinį tyrimą ir surinkti visą prieinamą informacinę medžiagą bei užfiksuoti faktinius duomenis apie galimai organizuotos asmenų grupės neteisėto poveikio valstybės institucijoms formas.

Nutarimo projekte siūloma nustatyti asmenis, veikiančius galimai organizuotos asmenų grupės sudėtyje arba vykdančius šios grupės pavedimus, galimai darant neteisėtą poveikį valstybės institucijoms bei pareigūnams, įvertinti Seimo komisijos dėl Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atlikto Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos parlamentinio tyrimo išvadų įgyvendinimą.

"Tvarkiečiai" ragina nustatyti bei įvardinti asmenis, kurie yra susiję arba turėjo įtakos FNTT direktoriaus Vitalijaus Gailiaus ir jo pavaduotojo Vytauto Giržado neteisėtam atleidimui iš einamų pareigų, įvardinti asmenis arba valstybės pareigūnus, kurie galimai davė nurodymus suklastoti poligrafo tyrimus visais atvejais, jeigu tokie būtų nustatyti.

Jeigu Seimas pritartų, komisija bandytų nustatyti, ar Seimo nario V. Gailiaus teiginiai apie asmenis, kurie sudaro "banditišką saugumiečių gaują", kuri vykdo "aukščiausio lygio politinę korupciją, pasireiškiančią per įtaką teisėsaugos institucijoms priimant sprendimus, nutraukiant korupcines bylas", atitinka tikrovę. Seimo komisijai siūloma taip pat nustatyti, ar Seimo nario V. Gailiaus teiginiai apie asmenis, kurie vykdo "nuolatinį sekimą, kompromituojamos medžiagos kūrimą pasitelkiant melą ir nenutrūkstamas tokios dezinformacijos teikimą Prezidentūrai, kitoms valstybės institucijoms", atitinka tikrovę.

Komisijai siūloma peržiūrėti teisinį reguliavimą bei nustatyti, ar reikia keisti įstatymus bei kitus teisės aktus, siekiant išvengti piktnaudžiavimo valdžia, skiriant ir atleidžiant pareigūnus į aukštus postus bei priimant valstybei svarbius sprendimus ir, esant reikalui, parengti teisės aktų pakeitimų projektus.

Siūloma ištirti ir nustatyti, "ar žiniasklaidoje paskelbta informacija, jog generalinis prokuroras Darius Valys galimai neteisėtai pateikinėjo Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjams operatyvinę medžiagą dėl AB "Snoras" banko veiklos, atitinka tikrovę".

Komisijos sudarymo iniciatoriai siūlo peržiūrėti ir įvertinti Seimo komisijos "Dėl Seimo laikinosios tyrimo komisijos dėl Lietuvos Respublikoje veikiančių komercinių bankų priežiūros efektyvumo ir situacijos bankrutuojančioje akcinėje bendrovėje banke "Snoras" išsiaiškinimo" medžiagą ir išvadas ir, esant būtinybei, teikti jas tvirtinti Seimui.

Parengtame nutarimo projekte siūloma komisijai susipažinti su Antikorupcijos komisijos tyrimo dėl V. Gailiaus ir V. Giržado atleidimo iš FNTT medžiaga ir, esant būtinybei, parengti siūlymus Seimui priimti atitinkamų teisės aktų pataisas.

Komisiją siūloma sudaryti iš 13 Seimo narių pagal Seimo frakcijų proporcingo atstovavimo principą.

G. Grina tyli

VSD generalinis direktorius Gediminas Grina nesiima vertinti kai kurių parlamentarų iniciatyvos sudaryti laikinąją tyrimo komisiją dėl galimai "organizuotos asmenų grupės galimų sąsajų su VSD".

Tai jis sakė žurnalistams po antradienį įvykusio susitikimo su Seimo frakcijos Tvarka ir teisingumas nariais.

"Politinių sprendimų nevertinu", - tvirtino G. Grina.

Paprašytas įvertinti kaltinimus dėl esą VSD galimai klastojamų dokumentų, G. Grina kategoriškai tai atmetė. "Neturiu jokių faktų, kad yra suklastoti duomenys, plius teismas pasakė, kad visi tyrimai pas mus buvo atlikti teisėtai ir teisingai", - užtikrino VSD vadovas.