„Už“ šalies vadovo teiktą pasiūlymą įstatymą svarstyti iš naujo balsavo 48 Seimo nariai, „prieš“, t. y. įstatymą laikyti nepriimtu nusprendė 64 parlamentarai.

Seimo anksčiau priimtame Šalpos pensijų įstatymo pataisų projekte buvo numatyta, kad šalpos pensijos būtų mokamos asmenims, gaunantiems negalios pensiją arba netekusiems 45−55 proc. darbingumo po 24 metų, taip pat ir dirbantiems žmonėms.

Vis tik šalies vadovas Gitanas Nausėda vetavo ir grąžino Seimui iš naujo svarstyti Šalpos pensijų įstatymo pakeitimus, nes, pasak Prezidentūros, viena iš įstatymo nuostatų stabdo mažų pensijų didėjimą. Todėl prezidentas siūlo nustatyti, kad pensijos priemoka mažas pensijas gaunantiems senjorams ir toliau būtų skaičiuojama pagal konkretų mėnesį galiojusį minimalų vartojimo poreikių dydį (MVPD).

Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė tvirtino, kad Šalpos pensijų įstatymo pakeitimuose yra daug teigiamų sprendimų, tačiau Prezidentūrą nemaloniai nustebino nuostata, kurios dėka mažų pensijų priemokos dydis būtų apskaičiuotas pagal praėjusių metų MVPD.
„Šalpos pensijų įstatymo pakeitimai, kurie skirti šalpos negalios pensijų sistemos didesniam teisingumui buvo labai laukti ir prezidentas sveikina bei vertina pozityviai priimtus sprendimus. (...) Tačiau įstatyme pamatėme ir „šventinę staigmeną“, – parlamento plenarinių posėdžių salėje pristatydama šalies vadovo poziciją teigė I. Segalovičienė.

„Įstatymu priimta nuostata pakeisti iki šiol galiojusią tvarką ir mažų pensijų priemokos dydį apskaičiuoti ne pagal einamųjų metų, o pagal praėjusių metų minimalių vartojimo poreikių dydį, kurį vadiname MVPD“, – tvirtino ji.

Pasak G. Nausėdos, naujausias Seimo siūlymas atsieti pensijos priemokos dydį nuo jos gavimo metu galiojančio MVPD, kuris nuolat auga, ir susieti su praėjusių metų rodikliu, kuris dėl infliacijos ir didėjančių pragyvenimo kaštų nebėra aktualus, neatitinka deklaruojamų valstybės siekių mažinti pensininkų skurdą, socialinę atskirtį ir pajamų nelygybę.

Anot šalies vadovo, neįprastai didelės infliacijos nulemtas MVPD didėjimas 2023 m., kaip ir prognozuojamas šio rodiklio augimas 2024 m., negali būti pretekstas valstybei stabdyti mažų pensijų didinimą.

Kaip skelbia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), remiantis „Sodros“ duomenimis, šalpos išmokas gauna per 62,3 tūkst. asmenų. Iš jų virš 45 tūkst. žmonių gauna šalpos neįgalumo pensiją, šalpos senatvės pensiją – beveik 11,5 tūkst. asmenų, šalpos našlaičių pensiją – apie 4 tūkst., šalpos kompensaciją – beveik 1,6 tūkst. asmenų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją