Penktadienį įsigaliojo tai numatančios Seimo pernai priimtos Laikino tiesioginio valdymo savivaldybės teritorijoje įstatymo pataisos, kuriomis patikslintas tiesioginio valdymo savivaldybėse reglamentavimas.

Įstatyme įtvirtinta papildoma išimtis, kad tiesioginis valdymas gali trukti ilgiau kaip 6 mėnesius, kai išrinktos naujos savivaldybės tarybos rinkimų rezultatai pripažinti negaliojančiais. Nustatyta, kad tokiais atvejais tiesioginis valdymas bus pratęsiamas, iki pakartotiniuose rinkimuose išrinkta savivaldybės taryba susirenka į pirmąjį posėdį, kuriame šios tarybos nariai prisiekia ir kuriame, jeigu savivaldybės tarybos narys - meras neišrinktas, išrenkamas mero pareigas laikinai einantis savivaldybės tarybos narys.

Nustatyta, kad Vyriausybės įgaliotinis, išskyrus atvejį, kai tiesioginis valdymas įvedamas, nes savivaldybės taryba negali vykdyti savo įgaliojimų dėl aplinkybių, susijusių su nepaprastosios padėties įvedimu savivaldybės teritorijoje, priima sprendimą dėl savivaldybės administracijos direktoriaus ir direktoriaus pavaduotojo atleidimo iš pareigų ir paveda buvusiam savivaldybės administracijos direktoriui, buvusiam savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojui arba kitam savivaldybės administracijos valstybės tarnautojui eiti savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas, iki bus paskirtas savivaldybės administracijos direktorius (direktoriaus pavaduotojas) naujai kadencijai.

Jeigu tiesioginis valdymas yra įvedamas, nes savivaldybės taryba negali vykdyti savo įgaliojimų dėl aplinkybių, susijusių su nepaprastosios padėties įvedimu savivaldybės teritorijoje, savivaldybės administracijos direktorius (direktoriaus pavaduotojas) toliau eina savo pareigas.

Vyriausybės įgaliotiniui suteikta teisė laikino tiesioginio valdymo metu priimti ir atleisti iš pareigų savivaldybės tarybos ir mero priimamus ir atleidžiamus politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojus. Jis taip pat įgyvendina savivaldybės tarybos kompetencijai ir savivaldybės tarybos nario - savivaldybės mero - kompetencijai priskirtus įgaliojimus, kurie būtini Vietos savivaldos įstatymo nustatytoms savivaldybių funkcijoms įgyvendinti.

Vyriausybės įgaliotinio ir jo pavaduotojo įgaliojimai pasibaigia, kai išrinkta nauja savivaldybės taryba susirenka į posėdį, kuriame šios tarybos nariai prisiekia ir kuriame, jei meras neišrinktas, yra paskiriamas mero pareigas laikinai einantis savivaldybės tarybos narys.

Laikino tiesioginio valdymo savivaldybės teritorijoje įstatymo pataisos priimtos pernai lapkričio 20 d. Jas palaikė 85 parlamentarai, 4 buvo prieš ir 7 susilaikė.