Seimas išbraukė LKP pripažinimo nusikalstama organizacija projektą: A. Ažubalis tokį parlamentarų sprendimą pavadino gėdingu

Projekte taip pat buvo numatyta, kad vadovaujančias pozicijas LKP užėmusiems jos nariams būtų apribotos galimybės dalyvauti Lietuvos politinėje ir diplomatinėje veikloje.

Taip pat siūlyta, kad LKP vadovaujančias pareigas užėmusiems asmenims norint dalyvauti rinkimuose, jų dalyvavimas LKP veikloje turėtų būti nurodytas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) internetiniame puslapyje bei jo rinkiminiame plakate.

Už projekto išbraukimą iš darbotvarkės balsavo 70 parlamentarų, prieš balsavo 11, tiek pat Seimo narių susilaikė.

Projektą iš neeilinės Seimo sesijos antradienį, frakcijos vardu išbraukti pasiūlė socialdemokratas Vidmantas Kanopa.

„Frakcijos vardu prašau išimti projektą. Remiantis Teisingumo ministerijos išvada šis projektas pažeidžia Europos Parlamento ir Tarybos reglamento nuostatas, lygiateisiškumo principą, todėl siūlytume nesvarstyti paskutinėje Seimo sesijoje projekto, keliančio pagrįstų abejonių“, – teigė parlamentaras.

Po balsavimo, vienas iš įstatymo iniciatorių, konservatorius Audronius Ažubalis neslėpė nusivylimo ir kritikavo pasiūlymo išbraukimui iš darbotvarkės pritarusius kolegas.

„Tokiu balsavimu jūs parodėte, kad istorinė atmintis jums nėra svarbi, kad kolaboravimas, kuris tęsėsi 50 metų, jums nėra svarbus ir kad, tokiu atveju, Ukrainos darbas ir mūsų aukščiausių valstybės vadovų raginimas steigti tarptautinį tribunolą Rusijos nusikaltimams Ukrainoje, jums taip pat skiriasi nuo sovietinės okupacijos“, – sakė A. Ažubalis.

„Ponai, jūs pasielgėte labai gėdingai ir šitas balsavimas jūsų politinėje karjeroje visąlaik liks juoda dėme“, – pažymėjo parlamentaras.

ELTA primena, kad antradienį Seimui buvo planuojama siūlyti įstatymo projektą, kuriuo siekiama Lietuvos komunistų partiją (LKP) teisiškai įvertinti kaip nusikalstamą organizaciją. Jei projektui būtų pritarta, vadovaujančias pozicijas LKP užėmusiems jos nariams būtų apribotos galimybės dalyvauti Lietuvos politinėje ir diplomatinėje veikloje.

Taip pat tokiems asmenims norint dalyvauti rinkimuose, jų priklausymas ir dalyvavimas LKP veikloje turėtų būti nurodytas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) internetiniame puslapyje bei jo rinkiminiame plakate.

Taip pat tokiems asmenims norint dalyvauti rinkimuose, jų priklausymas ir dalyvavimas LKP veikloje turėtų būti nurodytas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) internetiniame puslapyje bei jo rinkiminiame plakate.

Dalis politikų ir istorikų šią iniciatyvą anksčiau pasisakė vertinantys kritiškai. Pasak jų, šis įstatymo projektas yra pavėluotas, nes dauguma LKP priklausiusių asmenų jau yra mirę.

Taip pat keliamas klausimas, kaip priėmus tokį įstatymo projektą reikėtų vertinti Lietuvos sąjūdžio narius bei Nepriklausomybės akto signatarus, kurie taip pat buvo ir LKP nariai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)