Tuo metu opozicija kamantinėjo socialinės apsaugos ir darbo viceministrę Audrą Mikalauskaitę – kada ministrų kabineto atstovai vėl ateis su prašymu mažinti atlyginimus bei kaltino mažinant žmonių perkamąją galią ir taip smukdant ekonomiką.

„Mano septynerių metų vaikas puikiai žino, kad jei nuėjęs į parduotuvę jis neturės 2 Lt kišenėje, negalės nusipirkti saldainio. Jeigu jis nenusipirks saldainio, parduotuvė neteks apyvartos, tuo pačiu netekusi apyvartos, neteks ir pelno, netekusi pelno, negalės mokėti atlyginimo pardavėjai ir turės ją atleisti, tada valstybės turės jai mokėti bedarbio išmoką ir panašiai. Užsisuka visa karuselė. Ekonomikoje yra tokia sąvoka – perkamoji galia ir dabar eilinį kartą ją mažinate“, - piktinosi „tvarkietis“ Andrius Mazuronis.

Mažino skirtingai

Iš pradžių bazinį algos dydį siekusi nukirpti iki 430 Lt, po derybų su profsąjungomis Vyriausybė nusileido ir sutarė bazinę algą kirpti nebe 10 proc., o 5 proc. (iki 450 Lt), o pareiginės algos koeficientus bei priedus už kvalifikacines klases mažinti skirtingai.

Remiantis Vyriausybės pateiktais skaičiais, daugiausiai uždirbantiems valdininkams šis mažinimas siekia 24,5 proc., politikams – 15 proc.

Atlyginimai daugiau nei 5 proc. turi mažėti visiems valstybės tarnautojams, kurių kategorija yra aukštesnė nei 11. Tai reiškia, kad nuo 11 iki 15 kategorijų tarnautojams pareiginiai koeficientai mažės po 0,5 proc. kiekvienai aukštesnei kategorijai, nuo 15 kategorijos – dar po 1 proc.

Mažinami ir priedai už kvalifikacines klases: nuo 15 proc. iki 10 proc., nuo 30 proc. iki 20 proc., ir nuo 50 proc. iki 30 proc. atlyginimo.

Beveik 60 proc. valstybės tarnautojų gauna priedus už kvalifikacines klases.

Šie pakeitimai turėtų galioti laikinai – iki šių metų gruodžio 31 d.

Nesulaukė skaičių, kiek pajamų neteks „Sodra“

Valdančiųjų siūlymams mažinti valstybės tarnautojų, politikų ir teisėjų darbo užmokestį nepritarusi opozicija klausimą pristačiusios viceministrės A. Mikalauskaitės pareikalavo pateikti skaičius, kiek pajamų dėl šio mažinimo praras „Sodra“, į kurią lėšos suplaukia iš nuo gyventojų pajamų atskaičiuojamų mokesčių. Kad nesupranta šio mažinimo logikos sakė ir valdančiųjų konservatorių-krikdemų atstovė Vida Marija Čigriejienė.

„Jūs siūlote mažinti bazinį dydį, be abejo, perkamoji galia sumažės. Numatoma dar PVM padidinti, tai ta perkamoji galia dar labiau sumažės. Tai kiek gi neteks „Sodra“, juk kas „Sodrai“ įmokas duoda? Aš suprantu, kad atsivėrusi skylė „Sodroje“ dar labiau didės. Paaiškinkite, prašau“, - kalbėjo parlamentarė.

Tuo metu socialinės apsaugos ir darbo viceministrė A. Mikalauskaitė teigė, kad laimėjimas iš šio mažinimo yra didesnis nei praradimas „Sodrai“. Klausiama apie konkrečius skaičius, viceministrė sakė, jog sumažinus bazinę algą valstybė sutaupys 60 mln. Lt, „Sodra“ neteks 13 mln. Lt.

„Skaičiuojant teisėjų atlyginimų mažinimą bus surinkta apie 3,6 mln. Lt, atitinkamai 30 proc. surenkama mažiau „Sodros“ pajamų“, - kalbėjo A. Mikalauskaitė, tačiau neįvardijo, kiek konkrečiai pajamų neteks „Sodra“, jei Seimas priims visą Vyriausybės teikiamą įstatymų pakeitimų paketą.

Šiemet sumažinusi atlyginimus valstybės tarnautojams ir kitiems biudžetininkams Vyriausybė tikisi sutaupyti apie 250 mln. Lt, o kitąmet – per 600 mln. Lt.

DELFI primena, kad Seimas grąžino Vyriausybei tobulinti ankstesnį siūlymą nuo 475 Lt iki 430 Lt mažinti valstybės politikų, teisėjų ir valstybė tarnautojų bazinį dydį, nuo kurio skaičiuojamas jų atlyginimas. Vyriausybė savo ruožtu vienašališkai sumažino kitų biudžetininkų bazines algas nuo 128 iki 115 Lt

Nesuprato, kodėl ministrė tapo atpirkimo ožiu

Opozicija, be kita ko, nevengė pasityčioti, kad pristatant teisės aktų pataisas prie tribūnos stovi ne finansų ministrė Ingrida Šimonytė ar premjeras Andrius Kubilius, o viceministrė A. Mikalauskaitė.

„Aš išvis nesuprantu, kodėl jūs stovite šitoje tribūnoje, ne finansų ministrė, ne premjeras, o jūs stovite. Aš tikrai reiškiu jums užuojautą, kad jūs čia pastatyta kaip atpirkimo ožys“, - kalbėjo „darbietė“ Virginija Baltraitienė, tačiau viceministrė į šią pastabą nesureagavo.

Tuomet to paties klausimo perklausė „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos narys Julius Veselka.

„Jūs neatsakėte į klausimą, kodėl jūs čia stovite? Nes čia yra pirmiausia finansų ministro klausimas. Bet gerai, neatsakėte, bet kodėl jūs čia stovite siekdama sumažinti „Sodros“ pajamas, toliau teks mažinti pensijas, išmokas motinoms, invalidumo pensijas, bedarbystės pašalpas“, - piktinosi J. Veselka.