Sumą ministerijai sako grąžinęs tik dabar

„Sveikas protas ir konstitucinės teisės pažinimas nugalėjo“, - po sprendimo žurnalistams sakė M. Adomėnas. Jis pakartojo, kad pareigų Demokratinės politikos institute atsisakė, tačiau dėl apmaudžių formalumų procesas užtruko apie 4 mėnesius.

Posėdžio metu parlamentarų viešai išsakytas pastabas dėl gauto atlygio, politikas atrėmė Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) išvada, kuri tuos honorarus pripažino teisėtais.

Konservatorius-krikdemas aiškino, kad laikosi duoto pažado ir ministerijai grąžino jam išmokėtą apie 4 tūkst. Lt sumą. Jis sakė sumą pervedęs tik šiomis dienomis.

„Kitaip, negu žmonės, kurie teisiami dėl 24 mln. Lt pasisavinimo, aš negaliu labai lengvai sukrapštyti 4 tūkst. Lt“, - sakė jis.

Kaltino saviškio gelbėjimu

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) yra konstatavusi, kad M. Adomėnas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą.

Nutarimo projektą parengęs „tvarkietis“ Andrius Mazuronis ir kiti opozicijos atstovai prieš balsavimą tikino, kad tokių priežasčių nustatymo pakanka mandatui atimti. Jie ragino netaikyti dvigubų standartų ir griežtai bausti laiku kitų pareigų neatsisakiusį kolegą.

„Man nepatinka gyventi valstybėje, kurioje yra lygesnių už kitus. Kai įstatymai ir Konstitucija yra taikomi, atsižvelgiant į tai, koks tu esi žmogus, kokiai politinei partijai priklausai, kiek esi reikalingas vienai ar kitai politinei konjunktūrai, - kalbėjo A. Mazuronis. - Etikos komisijos yra paminėti bent keturi atvejai, vienas iš jų, kur atlygis virš dešimties tūkstančių, kurie yra pripažinti kūrybine veikla. Toks požiūris kelia daug nuostabos. Kyla klausimas, ar jei aš čia iš tribūnos deklamuočiau Justino Marcinkevičiaus ar Salomėjos Neries eilėraštį ir paimčiau iš Agnės Zuokienės šimtą litų, ar būčiau nusižengęs?“

Peikė supaprastintą būdą

Tuo tarpu valdantieji prieš balsavimą protino, kad eilinio Seimo nutarimas nėra tinkama forma spręsti mandato likimą. Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras kvietė nemanipuliuoti politiniu komiteto balsavimu, kuris balandžio 13 d. nutarė leisti Seimo nutarimu spręsti konservatoriaus-krikdemo M. Adomėno likimą, nusprendė, kad tokia forma neprieštarauja Konstitucijai.

Pasak jo, Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad Seimas turi užtikrinti teisingą teisinį procesą. Jam nutarimo forma atrodė anaiptol netinkama: „Ar galima paprasto nutarimo forma, paprasta balsų dauguma eliminuoti tautos valią, išrenkant Seimo narį. Tai nonsensas, laiko gaišimas.”

Jis priminė, kad Seimas ruošiasi svarstyti Statuto pataisas, kuomet ir bus nustatyta tokių sprendimų tvarka.