Generalinis prokuroras Darius Valys iš posto verčiamas jau seniai. Tačiau prokuratūros metinei ataskaitai nepritaręs Seimas niekaip neprisiruošė apsvarstyti Teisės ir teisėtvarkos komiteto siūlymo kreiptis į prezidentę Dalią Grybauskaitę dėl D. Valio atleidimo.

Ketvirtadienį reikalai pakrypo kiek kitokia linkme. Būrys Seimo narių – daugiausiai iš „Drąsos kelio“ frakcijos – Seimo posėdyje sėkmingai pateikė Prokuratūros įstatymo pakeitimus, papildomai apibrėžiančius generalinio prokuroro atleidimo procedūrą. Pakeitimų iniciatoriams į talką atskubėjo Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, pasiūliusi šiuos pakeitimus tvirtinti ypatingos skubos tvarka.

Į skubų posėdį susirinkęs Teisės ir teisėtvarkos komitetas siūlymams pritarė. Tiesa, kiek pakeista į įstatymą siūloma formuluotė. Pirminiame siūlyme buvo numatyta, kad „Seimui nepritarus Generalinės prokuratūros metinei ataskaitai, Generalinis prokuroras gali būti atleidžiamas“. Tuo tarpu socdemo Juliaus Sabatausko vadovaujamas komitetas pateikė kiek pakoreguotą ir labiau lakonišką variantą: „Generalinis prokuroras gali būti atleistas Seimo siūlymu“.

„Penki komiteto nariai pritarė, vienas buvo prieš, vienas susilaikė“, - informavo J. Sabatauskas.

A. Stanckienė patyrė traumą

Pirminio projekto siūlytoja Aurelija Stancikienė svarstyme dalyvauti negalėjo. Pasiūlymo bendraautorius, konservatorius Naglis Puteikis informavo, kad parlamentarė prieš tolesnį D. Valio kėdės klibinimą išsisuko koją.

„Aurelija Stancikienė prieš 15 minučių išsusuko koją“, - informavo N. Puteikis. Pavaduodamas A. Stancikienę, jis perskaitė „Drąsos kelio“ frakcijos atstovės pareiškimą dėl D. Valio.

Konservatoriai bandė sužlugdyti balsavimą

Po svarstymo Prokuratūros įstatymo pakeitimui pritarė 61 Seimo narys, prieš balsavo 2, susilaikė – 12.

Tęsiant ypatingos skubos procedūrą, pereita prie priėmimo stadijos. Prieš pakeitimus pasisakė tik konservatorai. Nepalaikyti siūlymo ragino Jurgis Razma ir Kęstutis Masiulis.

Po diskusijų už įstatymo pakeitimus balsavo 60 Seimo narių, susilaikė 15, balsavusių prieš nebuvo. Taigi įstatymo pakeitimai priimti.

Opoziciniai konservatoriai mėgino sužlugdyti balsavimą ir sugriauti kvorumą. Trūko nedaug, tačiau nepavyko. Balsavime dalyvavo tik du konservatoriai: už balsavęs N. Puteikis ir susilaikymą pasirinkęs Sergejus Jovaiša.

Darbo partijos, Lenkų rinkimų akcijos bei "Drąsos kelio" atstovai vieningai balsavo už. "Tvarkiečiai" buvo ne tokie solidarūs: du frakcijos nariai susilaikė. Liberalų sąjūdžio frakcija už tolesnį D. Valio kėdės klibinimą pasisakį beveik vieningai: susilaikė tik Gintaras Steponavičius. Tuo tarpu socialdemokratai, kaip jau tapo įprasta, generalinio prokuroro klausimu susiskaldė.

Ar laukti prezidentės veto?

Priėmus tokius įstatymo pakeitimus, veikiausiai netrukus bus balsuojama ir dėl Seimo stalčiuose užsigulėjusio siūlymo atleisti generalinį prokurorą iš pareigų. Žinoma, jei prezidentė nevetuos Prokuratūros įstatymo pakeitimų.

DELFI primena, jog Seimo valdantieji D. Valio klausimu nėra iki galo vieningi. Darbo partijos bei „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos lig šiol kone vienbalsiai pasisakydavo už generalinio prokuroro išvertimą iš kėdės. Tuo tarpu socialdemokratai šiuo klausimu yra akivaizdžiai susiskaldę.

Dalis Seimo socdemų palaiko partijos lyderio, premjero Algirdo Butkevičiaus poziciją – pareiškęs, kad D. Valys „padarė išvadas“, socdemų vedlys teigė manantis, kad generalinis prokuroras gali tęsti darbą. Tačiau nemaža dalis Seimo socialdemokratų linkusi palaikyti J. Sabatauską, kuris neslepia esąs nepatenkintas generalinio prokuroro darbo kokybe.

Beje, D. Valio atstatydinimo siekiantiems valdantiesiems talkina nemenka dalis opozicijos. Tai ne tik „Drąsos kelio“ frakcijos bei Mišrios Seimo narių grupės atstovai. Liberalų sąjūdžio frakcija jau kurį laiką deklaruoja nemananti, kad D. Valys gali likti savo kėdėje.