Už tai numatančias Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisas, kurias ketvirtadienį Seimui pateikė Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Vytautas Bakas, po pateikimo balsavo 56 Seimo nariai, prieš buvo 9, susilaikė 26 parlamentarai. Įveikęs svarstymą komitetuose, projektas Seimo salėje turėtų atsirasti gegužės 23 d.

Jeigu Seimas pritartų, savigynai D kategorijos dujinius įrenginius be leidimų galėtų turėti (bet ne pirkti) ir laikyti ir jaunesni kaip 18 metų, bet ne jaunesni kaip 14 metų nuolatiniai Lietuvos gyventojai, jeigu šiuos įrenginius jiems perdavė tėvai, įtėviai ar globėjai (rūpintojai).

Pateikdamas projektą Seimo narys V. Bakas pastebėjo, kad dažnai nepilnamečiai tampa smurto aukomis, tačiau jie lieka be jokių galimybių apsiginti.

“Tėvai, siekdami, kad vaikai galėtų saugiai grįžti namo, įsigyja balionėlius ir duoda vaikams, tačiau tokiu atveju jie patys tampa pažeidėjais”,- sakė V. Bakas, pakvietęs parlamentarus pritarti projektui, žengiant žingsnį vaikų saugumo link.

Kai kurie projekto kritikai sakė, kad dujų balionėliai gali padidinti nukentėjusiųjų mokyklose skaičių. “Kai kuriuose užsienio šalyse yra praktika, kad tokius įrenginius galima padėti į saugyklas ir nesinešti į mokyklos patalpas”,- atremdamas kritiką sakė V. Bakas.

Vadovaujantis šiuo metų galiojančio Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo nuostatomis, D kategorijos ginklus, jų šaudmenis (tame tarpe ir dujinius įrenginius) be leidimų gali įsigyti ir turėti tik fiziniai asmenys nuo 18 metų.

Seimo demokratai pastebi, jog užregistruotų nusikalstamų veikų, kuriose nukentėjusieji yra vaikai iki 18 metų, padidėjo apie 11,8 proc. (lyginant 2022 metų ir 2023 metų sausio mėnesio duomenis).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)