Į KT kreiptis pasiūlė Tautininkų sąjungos lyderis Gintaras Songaila. Tačiau Seimą aplenkė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Oficialiai pranešta, kad šalies vadovė dėl rinkimų teisėtumu į KT kreipsis trečiadienį.

G. Songaila, pristatydamas savo siūlymą, teigė, jog dėl balsų pirkimo masto galėjo būti pažeistas esminis principas – esą numatyta, kad rinkimų rezultatai patvirtinami, jei balsavimo duomenis daugiamandatėje apygardoje galima patvirtinti vieno Seimo nario mandato tikslumu. Tautininkų lyderio nuomone, balsų pirkimas tiek iškreipė rezultatus, kad ši riba galėjo būti peržengta.

Po diskusijos parlamentaras Mantas Varaška pastebėjo, kad į KT jau nutarė kreiptis šalies prezidentė. Vis dėlto jis ragino palaikyti G. Songailos siūlymą.

„Tvarkietis“ Petras Gražulis ragino atmesti tautininkų iniciatyvą. Esą skundų tikslas – grąžinti konservatorius į valdžią.

Balsavime Seimas po pateikimo palaikė G. Songailos siūlymą. Už balsavo 70 parlamentarų, prieš – 13, susilaikė 32. Vėliau pritarta ir tolesniam klausimo nagrinėjimui ypatingos skubos tvarka.

Tęsiant svarstymą, dėl dokumento redagavimo būtinybės socdemas Juozas Olekas pasiūlė trijų valandų pertrauką. Vis dėlto ši pauzė sutrumpinta iki valandos. Apie 16.30 val. Seimas grįš prie šio klausimo.

Po pertraukos Seimas ėmėsi balsuoti dėl kreipimosi į KT. Už balsavo 60 Seimo nariai, prieš – 12, susilaikė 17. Taigi iki Seimo kreipimosi į KT liko vienas žingsnis – paskutinis balsavimas.

Jame, kaip ir anksčiau, kreipimosi į KT šalininkai triumfavo. Už balsavo 62 Seimo nariai, prieš 11, susilaikė 19.

DELFI primena, jog rinkimų teisėtumu abejoja ir Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narys Liutauras Ulevičius. Šis VRK narys, anksčiau pranešęs apie savo atsistatydinimą po rinkimų, pakeitė nuomonę ir visai VRK siūlo pasitikrinti pasitikėjimą Seime.