Parlamentinės grupės „Už Lietuvą be korupcijos“ nariai siūlo savivaldybėje privalomai steigiamų komisijų sąrašą papildyti Antikorupcijos komisija. Taip pat nurodomos šios komisijos veiklos kryptys, sudarymo tvarka. Be to, numatoma, kad Antikorupcijos komisijos pirmininku galėtų būti skiriamas tik opozicijos atstovas.

Šiuo metu tarp privalomų savivaldybėms komisijų Vietos savivaldos įstatyme įrašytos dvi - Administracinė ir Etikos.

„Problema yra ta, kad šiuo metu reglamentavimo nepakanka, nes vienas dalykas – yra nemažas kiekis, regis, penkios savivaldybės, kurios šiuo metu neturi Antikorupcijos komisijų“, - sakė viena iš projekto iniciatorių konservatorė Agnė Bilotaitė.

Ji teigė, kad veikiančioms komisijoms trūksta efektyvumo. Jis dažniausiai priklauso nuo pačios savivaldybės tarybų narių malonės ar požiūrio.
Tai rodo ir gegužės viduryje paskelbta Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) informacija. Anot STT, dalis savivaldybėse veikiančių Antikorupcijos komisijų yra neefktyvios.

Pagal „Korupcijos žemėlapį 2011“, savivaldybės pirmauja tarp institucijų, laikomų labiausiai korumpuotomis Lietuvoje, o tokia tendencija išlieka nuo 2008 metų.