Šiuo dokumentu nuo 2025 m. įteisinta vaiko priežiūros kompensacinė išmoka ir auklių prižiūrimų ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvams ar globėjams.

Įsigaliojus įstatymo pataisoms kompensacija už vaiko priežiūrą bus 5,2 bazinės socialinės išmokos (BSI) dydžio per mėnesį (palyginimui, kitąmet tai sudarytų 286 eurus).

Išmoka galės būti skiriama ir mokama vienam iš vaiką auginančių tėvų ar globėjui už kiekvieną vaiką, kuris nėra ugdomas pagal ikimokyklinio ugdymo programą.

Išmoka galės būti mokama tik tėvams ar globėjui, kurie dirbs pagal darbo sutartį ar savarankiškai. Už tą patį vaiką ir laikotarpį galės būti skiriama ir mokama tik viena tokia išmoka.

Preliminariais skaičiavimais, vaiko priežiūros kompensacinę išmoką gautų apie 2 500 vaikų.

Išmokų vaikams įstatymo pataisas parėmė 83 Seimo nariai, niekas nebuvo prieš, susilaikė 1 parlamentaras.

Pateikdama projektą Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen yra sakiusi, kad įstatymo pataisomis yra siekiama plėsti vaikų priežiūros ir pagalbos tėvams formų įvairovę, padėti tėvams lengviau derinti darbą su vaikų auklėjimu.

Šiuo metu tėvai ar globėjai, kurių vaikams neužteko vietų darželiuose ar lopšeliuose, patiria dideles išlaidas samdydami aukles arba vienas iš tėvų ar globėjų turi likti namuose ir prižiūrėti vaiką.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Justas Džiugelis tikisi, kad kompensacijos už išlaidas, patiriamas samdant aukles leis sumažinti tėvams finansinę naštą, lengviau derinti darbą su vaikų auklėjimu.

Jis taip pat tikisi, kad numatomos kompensacinės išmokos paskatins šiuo metu nelegaliai dirbančias aukles trauktis „iš šešėlio“ ir užsitikrinti sau socialines garantijas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją