Už projektus po pateikimo balsavo 114 Seimo narių, niekas nebuvo prieš, susilaikė 6 parlamentarai.

Seimo nariai tvirtino, kad tokiu būdu apgins visuomenės teisę žinoti. „Tai daroma viešumo vardan“, – tvirtino Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis.

Po svarstymo komitetuose projektai, kuriuos pristatė Seimo valdybos sudarytos darbo grupės vadovas Seimo narys Vytautas Kernagis, į plenarinių posėdžių salę sugrįš balandžio 1 dieną.

Įstatymų pataisų projektais numatyta suteikti teisę žurnalistui visuomenės informavimo tikslais, kiek tai yra būtina jo profesinei pareigai atlikti, viešosios informacijos rengėjo ar skleidėjo, su kuriuo žurnalistą sieja sutartiniai santykiai, vardu neatlygintinai gauti duomenis iš registro ar valstybės informacinės sistemos tvarkytojo.

Teisė neatlygintinai gauti tokius duomenis nebūtų suteikta, jeigu viešosios informacijos rengėjas ir (ar) skleidėjas, kurio vardu žurnalistas prašo pateikti duomenis ir kuriam rengia ketinamą skelbti informaciją, turi tris ar daugiau galiojančius rimtus profesinius pažeidimus arba yra priskirtas profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų ir (ar) skleidėjų kategorijai.

Siūloma nustatyti, kad neatlygintino registrų ir valstybės informacinių sistemų duomenų teikimo sąnaudos registro ir valstybės informacinės sistemos tvarkytojui būtų kompensuojamos valstybės biudžeto lėšomis Vyriausybės nustatyta tvarka.

Tikimasi, kad darbo grupės parengti įstatymų pakeitimai sudarys palankesnes sąlygas profesionaliosios, tiriamosios žurnalistikos plėtrai. Projektų rengėjai taip pat mano, kad siūlomas teisinis reguliavimas paskatins didesnį visuomenės atvirumą ir atsparumą – mažins korupcijos pasireiškimo tikimybę, atskleis galimus viešųjų ir privačių interesų konfliktus, asmenų neteisėto praturtėjimo atvejus.

Pagal galiojantį teisinį reguliavimą, žurnalistai neturi teisinio pagrindo neatlygintinai gauti aktualių ir istorinių duomenų iš Juridinių asmenų registro (JAR), Nekilnojamojo turto registro (NTR), Juridinių asmenų dalyvių informacinės sistemos (JADIS).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)