Projektams po pateikimo pritarta bendru sutarimu, taip pat be ginčų pritarta ir prezidentės siūlymui juos nagrinėti ypatingos skubos tvarka. Projektų svarstymas numatytas kitą savaitę.

Pataisas pristačiusi šalies vadovės patarėja Rasa Svetikaitė sakė, kad D.Grybauskaitė jas teikia reaguodama į teisėsaugos institucijų pastabas dėl įstatymų spragų, neleidžiančių užkirsti kelio balsų pirkimui, taip pat pastarąją Konstitucinio Teismo išvadą dėl Seimo rinkimų.

"Įstatymai turi užtikrinti savalaikį, adekvačių ir veiksmingų poveikio priemonių taikymą rinkimų tvarką pažeidžiantiems asmenims, kad būtų eliminuotos bet kokios abejonės dėl tikrosios rinkėjų valios išreiškimo ir politinių atstovaujamųjų institucijų legitimumo", - pristatydama pataisas sakė R.Svetikaitė.

Jei būtų priimtos prezidentės siūlomos Baudžiamojo kodekso, Kriminalinės žvalgybos, Seimo rinkimų ir Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymų pataisos, rinkėjų balsų pirkimas būtų laikomas apysunkiu nusikaltimu. Dabar tai laikoma nesunkiu nusikaltimu.

Už rinkėjų balsų pirkimą būtų baudžiama laisvės atėmimu nuo 4 iki 6 metų, dabar už tai gresia laisvės neteikti nuo dvejų iki trejų metų. Taip pat baudžiamojon atsakomybėn siūloma traukti ne tik rinkėjus papirkinėjusius asmenis, bet ir tuos, kurie inicijavo ir organizavo šią nusikalstamą veiką.

Atsakomybę už rinkėjų papirkinėjimą siūloma taikyti ne tik fiziniams, bet ir juridiniams asmenims - tai yra ir politinėms partijoms. Dabar politinės partijos neatsako už sukčiaujančius savo narius.

Prezidentė taip pat siūlo naikinti kandidatams į Seimą taikomas privilegijas ir šalinti juos iš rinkimų iškart, kai tik nustatomi padaryti pažeidimai. Šiuo metu Seimo rinkimams galioja išskirtinė sąlyga, kai likus 15 dienų iki balsavimo net ir užfiksavus pažeidimus, negalima pašalinti kandidatų ir partijos iš rinkimų, pažymima prezidentės spaudos tarnybos pranešime. Europos Parlamento ir savivaldybių tarybų rinkimuose tokių privilegijų nėra.

Taip pat šalies vadovė siūlo uždrausti partijų deleguotiems komisijos nariams balsuoti sprendžiant su jų atstovaujamos partijos kandidatų registravimo ir registracijos šalinimo susijusius klausimus. Prezidentės teigimu, taip būtų užtikrintas Vyriausiosios rinkimų komisijos objektyvumas ir nešališkumas sprendžiant rinkimų pažeidimų klausimus.

Konstitucinis Teismas (KT) praėjusią savaitę teikdamas išvadą dėl Seimo rinkimų pažeidimų Zarasų-Visagino apygardoje sukritikavo Seimo rinkimų įstatymo nuostatą, kuri Vyriausiajai rinkimų komisijai Seimo rinkimų įstatymą šiurkščiai pažeidusio kandidato, partijos registravimą gali panaikinti, jei iki rinkimų liko ne mažiau kaip 15 dienų. Pasak KT, ši nuostata lemia tai, kad "nesudaromos būtinos teisinės prielaidos VRK veiksmingai užkirsti kelią papirkimams".

"Jei rinkimų komisija iki rinkimų dienos turėtų įgaliojimus panaikinti kandidato, kuris yra šiurkščiai pažeidęs Seimo rinkimų įstatyme numatytą draudimą papirkti rinkėjus, registravimą, būtų sudarytos teisinės prielaidos užtikrinti Seimo rinkimų proceso skaidrumą ir sąžiningumą nesiimant griežčiausios Seimo rinkimų įstatymu nustatytos priemonės - pripažinti rinkimų rezultatus negaliojančiais", - konstatavo KT.

Savo išvadoje KT patvirtino, kad VRK dėl pažeidimų negaliojančiais pripažinusi rinkimų rezultatus Zarasų-Visagino apygardoje įstatymo nepažeidė.