Tokiai įstatymo pataisai ketvirtadienį po pateikimo pritarė Seimas. Už projektą balsavo 51 parlamentaras, prieš nebuvo nė vieno, du susilaikė. Toliau projektas bus svarstomas Seimo komitetuose.

Projektu nustatyta, kad komisija kas dveji metai būtų atnaujinama vienu trečdaliu.

Siūloma, kad komisijos nariu galėtų būti skiriamas asmuo, turintis aukštą visuomenės pasitikėjimą, nebūtinai nuolatiniam darbui, išskyrus VTEK pirmininką.

Kaip teigia projekto iniciatoriai, priėmus pastarąją nuostatą, būtų atkurtas komisijos narių teisinis statusas, galiojęs iki 2008 metų.

"Būtų vykdoma tam tikra prasme rotacija (...) Patirtis parodė, kad korekcijos, kurios siūlomos, tik prisidėtų prie geresnės darbo krypties", - pataisas aiškino vienas jų iniciatorius konservatorius Liudvikas Sabutis.

Šiuo metu VTEK įstatymas numato, kad komisijos narys skiriamas nuolatiniam darbui, o kitą darbą gali dirbti tik gavęs komisijos pirmininko sutikimą, jeigu tai nesukelia viešųjų ir privačių interesų konflikto, netrukdo tinkamai atlikti pareigų. Šiuo metu VTEK pirmininkui ir nariams darbo užmokestis mokamas Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymo nustatyta tvarka.

Grįžus prie anksčiau galiojusio reguliavimo, tuo atveju, jei komisijos narys dirba ne visą darbo dieną, už darbą atliekant komisijos nario pareigas jam būtų apmokama atsižvelgiant į faktiškai dirbtą darbo laiką.

Taip pat parlamentarai siūlo nustatyti, kad komisijos narys privalėtų turėti ne žemesnį kaip magistro kvalifikacinį laipsnį, šiuo metu reikalaujama tik aukštojo universitetinio išsilavinimo.

Po pateikimo taip pat pritarta Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo pataisoms, kuriomis keičiamos sumos, nuo kurių reikia deklaruoti tam tikrus sandorius ir dovanas.

Iš įstatymo siūloma išbraukti reikalavimą deklaruoti iš artimųjų gaunamas dovanas.

"Įstatymų leidėjo nustatyta pareiga deklaruoti smulkius buitinius sandorius, dovanas, gautas iš artimų asmenų ir pan. kaip privačius interesus, neatitinka viešojo intereso užtikrinimo esmės", - teigiama aiškinamajame rašte.

Deklaruoti reikėtų nebe 2,6 tūkst. litų vertės per paskutinius 12 kalendorinių mėnesių sudarytus ir kitus galiojančius sandorius, bet mažiausiai 10 tūkst. litų vertės sandorius.

Įstatymą siūloma papildyti nuostata, kad valstybinėje tarnyboje dirbantis asmuo, kuris asmeniškai ar per tarpininkus priėmė leidžiamo dydžio dovaną iš fizinio ar juridinio asmens ir dėl to gali kilti viešųjų ir privačių interesų konfliktas, vienerius metus negali dalyvauti rengiant, svarstant ar priimant sprendimus ar atlikti kitas tarnybines pareigas dėl šio asmens.

Be to, pagal projektą, VTEK įgytų teisę nagrinėti Lietuvos banko darbuotojų interesus.