Už balsavo 81 Seimo nariai, prieš – 10, susilaikė 18 parlamentarai.

Visgi prezidento teikiamos kandidatės tinkamumu suabejojo Seimo narys konservatorius Vilius Semeška. Pasak jo, kandidatė šioms pareigoms neturi reikiamos patirties.

„Tų abejonių šiandieną turiu. Gerbiama kandidatė į Aukščiausiojo Teismo pirmininkus Danguolė Bublienė pateko į Aukščiausiąjį Teismą tiesiai iš darbo advokatų profesinėse bendrijose. O tai reiškia, kad kandidatė neturi visiškai patirties nei pirmos instancijos, nei antros apeliacinės instancijos teismuose“, – Seimo posėdyje akcentavo V. Semeška.

Pasak jo, kandidatė neturi ir reikiamos vadovavimo patirties.

„Vis dėlto Aukščiausias Teismas sudaro nemažą kolektyvą: daug teisėjų, administracija. Vadovaujančios patirties ji turi tik keletą mėnesį, tai yra būdama paskirta 2022 metų lapkričio 13 dieną teismo Civilinių bylų pirmininke. Reiškia, tai neįtikėtinas karjeros šuolis“, – sakė parlamentaras.

Be to, pasak jo, klausimų kelia ir ankstesnė D. Bublienės veikla, susijusi su advokatų kontoromis, gynusiomis prieštaringos reputacijos asmenis.

Paskyrimą apkartino konservatoriui V. Semeškai kilusios abejonės

Seimui paskyrus D. Bublienę LAT pirmininke, Advokatų tarybos pirmininkas Mindaugas Kukaitis džiaugėsi naujai paskirta teisėja, tačiau apgailestavo, kad D. Bublienės skyrimą „apkartino“ konservatoriaus Viliaus Semeškos abejonės dėl kandidatūros tinkamumo.

Antradienį parlamentaras tvirtino turįs abejonių dėl teisėjos tinkamumo šioms pareigoms, mat, pasak jo, teisininkė neturi tinkamos patirties. Be to, klausimų politikui kėlė ir ankstesnė D. Bublienės veikla, susijusi su advokatų kontoromis, gynusiomis prieštaringos reputacijos asmenis.

„Lietuvos advokatūros vardu noriu pasveikinti D. Bublienę – pirmąją moterį tapus paskirta Lietuvos aukščiausiojo teismo pirmininke. (...) Deja, šį garbingą paskyrimą apkartino vos prieš kelias dienas tapusiu parlamentaru V. Semeškos viešai platinamas pasisakymas neva kelia abejonių paskirtosios Aukščiausiojo teismo pirmininkės reputacija dėl ankstesnės D. Bublienės veiklos, susijusios su advokatų kontoromis, gynusiomis prieštaringos reputacijos asmenis“, – nurodoma M. Kukaičio Eltai raštu perduotame komentare.

M. Kukaitis akcentuoja, kad Advokatūros įstatymo 46 straipsnio 2 dalis itin aiškiai nustato, kad advokatas dėl savo profesinės veiklos negali būti tapatinamas su klientu. Todėl advokatūra pastaruosius V. Semeškos pasisakymus vertina kaip „išpuolį prieš advokato profesinės veiklos garantijas“.

„Teisė į savo teisių gynimą, tame tarpe ir teisminę gynybą, yra pamatinė kiekvieno žmogaus konstitucinė teisė išplaukianti iš LR Konstitucijos ir Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijos. Demokratijos užtikrinimo ir laikymosi įsipareigojimas privalomas kiekvienam, tame tarpe ir naujam Seimo nariui, prisiekusiam gerbti ir vykdyti Konstituciją ir įstatymus“, – nurodė M. Kukaitis.

„Seimo nario pasisakymą vertiname, kaip prieštaraujantį pagrindinėms žmogaus teisių užtikrinimo vertybėms ir išpuolį prieš advokato profesinės veiklos garantijas“, – pridūrė teisininkas.

Kaip anksčiau skelbė D. Bublienės kandidatūrą į LAT pirmininkus iškėlusi prezidentūra, nuo 2022 m. lapkričio 13 d. D. Bublienė yra LAT Civilinių bylų skyriaus pirmininkė. Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai laikotarpiu buvo Civilinės teisės reikalų komiteto darbo grupės pirmininke. 2021 m. Teisėjų tarybos paskirta atstove Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos koordinavimo taryboje.

Pagal Konstitucijos 84 straipsnį prezidentas teikia Seimui LAT teisėjų kandidatūras, o paskyrus visus LAT teisėjus, iš jų teikia Seimui skirti teismo pirmininką. Dėl LAT pirmininko kandidatūros teikimo Seimui prezidentui pataria Teisėjų taryba.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją