Seimo dauguma pritarė Teisės ir teisėtvarkos komiteto nuomonei nepritarti minėtam grupės Seimo narių pasiūlymui. Už tai buvo 40 parlamentarų, prieš 18, susilaikė aštuoni.

Komiteto pirmininko Juliaus Sabatausko teigimu, Konstitucijos pataisos iniciatoriai nepateikė pagrįstų argumentų, kodėl reikia keisti dabar galiojančią normą.

Grupė parlamentarų dar prieš trejus metus parengė projektą, kad įstatymų leidybos iniciatyvos teisė būtų suteikta 25 tūkst. piliečių, turinčių rinkimų teisę. Šiuo metu Konstitucijoje numatyta, kad Seimui teikti įstatymo projektą gali ne mažiau kaip 50 tūkst. rinkėjų. Šį parašų būtina surinkta per du mėnesius.

„Konstitucijos pakeitimus turi lemti objektyvūs socialinio gyvenimo tikrovės pokyčiai. Nekvestionuojant fakto, kad faktinis Lietuvos gyventojų skaičius yra sumažėjęs, tačiau atkreiptinas dėmesys į tai, kad įstatymų leidybos iniciatyvos teisę turi būtent 50 tūkst. Lietuvos piliečių, turinčių rinkimų teisę, o ne Lietuvos gyventojai. Tai, kad dalis Lietuvos piliečių faktiškai Lietuvoje negyvena, darbo ar kitais tikslais yra emigravę į užsienio valstybes, neatima iš jų teisės dalyvauti įgyvendinant piliečių įstatymų leidybos iniciatyvos teisę“, – teigiama komiteto išvadoje.

Joje taip pat pareikšta, kad „itin sumažintas piliečių parašų skaičius, reikalingas piliečių įstatymų leidybos iniciatyvos teisei realizuoti, galėtų iššaukti socialinį ir politinį konfliktą, būtų sudarytos sąlygos kilti konfrontacijai tarp didelių, tam tikrą idėją palaikančių bei atitinkamą įstatymo projektą parėmusių piliečių grupių ir įstatymų leidžiamosios valdžios“.

Vienas iš projekto autorių Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas stebėjosi, kodėl Seimas nenori sulaukti iš piliečių daugiau įstatymų projektų.

„Pilietinės visuomenės kūrimas yra vienas iš svarbiausių uždavinių tiek Seimo, tiek Vyriausybės, tiek pačios visuomenės, – sakė jis. – Nežinau, dėl ko baiminamasi, kad 25 tūkst. piliečių inicijuos įstatymo projektą, kuris nėra privalomas Seimui.“

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Povilas Urbšys teigė, kad šiuo balsavimu Seimo nariai parodė, jog „bijo žmonių, kurie juos išrinko“.

Keisti Konstituciją ir perpus sumažinti piliečių parašų skaičių, reikalingą Seimui pateikti įstatymo projektą, iniciatoriai grindė sumažėjusiu Lietuvos gyventojų skaičiumi.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje gyvena apie 2,9 mln. žmonių. Tuo metu daugiau kaip 8 mln. gyventojų turinčioje Austrijoje įstatymų iniciatyvos teisė priklauso 100 tūkst. rinkėjų, Italijoje – 50 tūkst., ir panašiai.

„Patariamosioms iniciatyvoms dabartinis įstatymas yra per griežtas (...). Siūlomomis Konstitucijos pataisomis siekiama, kad piliečiai turėtų realią galimybę išreikšti savo nuomonę, siūlyti įstatymų projektus Seimui. Dabartinis teisinis reglamentavimas, kai norint pateikti Seimui įstatymo projektą, būtina surinkti 50 tūkst. piliečių parašų, varžo ir daro neįmanomą Tautos valios pareiškimą“, – teigta projekto aiškinamajame rašte.