Sudarytoje komisijoje dirbs 11 Seimo narių: Dalia Asanavičiūtė, Irena Haase, Bronislovas Matelis, Linas Slušnys (Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija), Algirdas Stončaitis, Agnė Širinskienė (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija), Ieva Kačinskaitė-Urbonienė (Darbo partijos frakcija), Raimundas Lopata (Liberalų sąjūdžio frakcija), Tomas Vytautas Raskevičius (Laisvės frakcija), Vilija Targamadzė (Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija), Remigijus Žemaitaitis (Mišri Seimo narių grupė). Komisijai vadovaus Seimo narė I. Haase, tyrimą atlikti pavesta iki gruodžio 23 d.

Seimo sudaryta tyrimo komisija taip pat spręs, ar „atiduoti“ Seimo narį Petrą Gražulį į prokurorų rankas.

Už jos sudarymą balsavo 98 Seimo nariai, balsavusiųjų prieš ir susilaikiusiųjų nebuvo.

Komisija, kuriai vadovaus Seimo narys Arminas Lydeka, turėtų apsispręsti, ar siūlyti Seimui patenkinti generalinio prokuroro Evaldo Pašilio prašymą ir leisti Seimo narį Petrą Gražulį „patraukti baudžiamojon atsakomybėn, jį suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę“.

Seimas pavedė komisijai tyrimą atlikti iki šių metų gruodžio 23 d.
Seimo sprendimu, komisijoje dirbs 11 narių: Vaida Giraitytė; Ligita Girskienė; Sergejus Jovaiša; Paulė Kuzmickienė; Orinta Leiputė; Arminas Lydeka; Vytautas Mitalas; Audrius Petrošius; Jonas Pinskus; Juozas Varžgalys; Andrius Vyšniauskas.

Ketvirtadienį generalinis prokuroras Evaldas Pašilis kreipėsi į Seimą su prašymu panaikinti parlamentarų Petro Gražulio ir Vytauto Gapšio neliečiamybę.

Generalinis prokuroras Seimo posėdžio metu informavo, kad 2020 m. lapkričio 11 dieną Vilniaus apygardos teismas priėmė nutartį, kuria jam pavedė kreiptis į Lietuvos Respublikos Seimą dėl sutikimo leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn V. Gapšį, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

E. Pašilis informavo, kad baudžiamojoje byloje V. Gapšiui pareikšti kaltinimai dėl keturių sunkių korupcinio pobūdžio nusikaltimų.

„V. Gapšys kaltinamas, kad, būdamas valstybės tarnautoju, valstybės politiku 2012–2016 metų kadencijos Seimo nariu, Darbo partijos frakcijos Seime nariu, taip pat būdamas valstybės tarnautojui prilygintu asmeniu, politinės partijos Darbo partija pirmininko pirmuoju pavaduotoju, šios partijos tarybos, partijos valdybos nariu (...), nuo 2015 m. rugsėjo 8 d. iki 2016 m. sausio 22 d. Vilniuje kyšininkavo ir prekiavo poveikiu“, – Seimo posėdyje sakė E. Pašilis.

Generalinis prokuroras teigė, kad V. Gapšys kaltinamas iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio paėmęs 27,1 tūkst. vertės kyšius. Teigiama, kad už dalį kyšio sumos koncernui priklausančios televizijos padarė Darbo partijai nuolaidas transliuojant politinę partijos reklamą, o kita lėšų dalis neva atiteko kaip parama viešajai įstaigai.

Tuo metu kreipdamasis dėl Seimo nario P. Gražulio neliečiamybės panaikinimo E. Pašilis teigė, kad parlamentaras pažeidė Baudžiamąjį kodeksą ir nesant kyšininkavimo požymių nuo 2015 m. gegužės 18 d. iki 2017 m. vasario 13 d. piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, siekdamas turtinės naudos. E. Pašilis akcentavo, kad P. Gražulis savo veiksmais menkino Seimo autoritetą.

„Tokiais savo galimai neteisėtais veiksmais, t. y. siekdamas ir neatlygintinai naudodamas iš privačios bendrovės turtinę naudą, veikdamas šios bendrovės interesais ir neleistinai kišdamasis į kitų valstybės tarnautojų Lietuvoje ir Rusijoje veiklą, siūlydamas Rusijos pareigūnams duoti pinigų, prašydamas neteisėtai veikti vienos bendrovės interesais, Seimo narys Petras Gražulis sistemingai, ilgą laiką, pasinaudodamas savo, kaip aukščiausios valdžios atstovo, statusu, įtaka menkino einamų pareigų prestižą, Lietuvos Respublikos Seimo autoritetą, formavo neigiamą visuomenės nuomonę apie Seimą, Seimo narius“, – Seimo posėdyje teigė E. Pašilis.

Generalinis prokuroras akcentavo, kad P. Gražulis pažeidė Konstitucijoje įtvirtintus principus ir taip sulaužė Konstitucijoje įtvirtintą priesaiką. Pasak E. Pašilio, dėl to valstybė patyrė didelę neturtinę žalą.

Generalinis prokuroras dėl parlamentaro P. Gražulio neliečiamybės panaikinimo kreipiasi pakartotinai, nes 2019 m. birželio 4 d. šį E. Pašilio prašymą Seimas atmetė.

Šiemet spalį vykusiuose Seimo rinkimuose P. Gražulis ir V. Gapšys buvo išrinkti Seimo nariais. Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė. Dėl Seimo nario patraukimo baudžiamojon atsakomybėn bei jo laisvės suvaržymo gali kreiptis tik šalies generalinis prokuroras.