Seimo sudaryta specialioji komisija sprendžia, ar P. Gražulis balsavo už kitą Seimo narį – socialdemokratą L. Jonauską ir dėl to yra vertas apkaltos.

Vaizdo įrašus, kuriuose Seimo narių veiksmai užfiksuoti keliais rakursais, žiūrėjo ir patys komisijos nariai, o kreiptis į LTEC nuspręsta išsiskyrus nuomonėms, spaudė P. Gražulis socialdemokrato L. Jonausko balsavimo mygtuką, ar ne.

Elektroninė balsavimo sistema fiksavo, kad L. Jonauskas balsavo už Seimo rudens sesijos darbų programą, tačiau pats socialdemokratas tikina nebeprisimenantis, balsavo ar ne.

LTEC išvadoje, kurią matė Delfi, rašoma, kad vaizdo įraše nuo 15 val. 26 min. 38 sek. iki 15 val. 27 min. 08 sek. Seimo narys P. Gražulis kaire ranka „atlieka nenustatytą veiksmą/us ties savo darbo vietos balsavimo bloko panele ir ištiesęs dešinę ranką atlieka nenustatytus veiksmus ties Seimo nario L. Jonausko balsavimo bloko panele“.

Linas Jonauskas

Minėtą laiko tarpą kadras po kadro išanalizavęs ekspertais rašo: „P. Gražulis (…) pasisuka su kėde į kairę, link Seimo nario L. Jonausko, paima kaire ranka ant stalo gulėjusį, tikėtina, kad mobilaus ryšio telefoną ir ištiesęs dešinę ranką atlieka nenustatytą veiksmą/us ties Seimo nario L. Jonausko darbo vietos elektroninio balsavimo bloko panele“.

Taip pat konstatuota, kad nuo 15 val. 26 min. 38 sek. iki 15 val, 27 min. 08 sek. nėra užfiksuota Seimo nario L. Jonausko veiksmų ranka ties jo paties balsavimo bloko panele.

Į komisijos suformuluotą klausimą, ar įmanoma iš vaizdo įrašo konstatuoti, kad P. Gražulis balsavo už kitą Seimo narį, tyrėjas atsakė, kad tai nėra vaizdų teismo eksperto kompetencija.

Slušnys: pamatė tą patį, ką etikos komisija

Specialiosios komisijos pirmininkas L. Slušnys Delfi antradienį teigė, kad ekspertams pavyko pritraukti vaizdą ir parodyti, kas salėje vyko tuo metu.

„Mums buvo svarbu, kas dėjosi tas 30 sekundžių. Ko gero, taip, išvada kalba tą patį, ką matė etikos komisija (Etikos ir procedūrų komisija anksčiau P. Gražulį pripažino balsavusiu už L. Jonauską – aut.)“, – sakė komisijos pirmininkas.

Šiuo metu rašoma specialiosios komisijos išvada, dėl jos komisijos nariai planuoja balsuoti kitą savaitę. Komisijai bus pateikti du išvados variantai.

„Svarbiausia eilutė bus, ar pakanka, ar nepakanka duomenų teikti Seimui dėl galimo pažeidimo, o tai reiškia, kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl įvertinimo, ar buvo pažeista Konstitucija“, – kalbėjo L. Slušnys.

Jis teigė, kad jam, kaip komisijos pirmininkui, svarbiausia, jog komisija kaip galima objektyviau apsispręstų ir kad tie komisijos nariai, kurie balsuoja už vieną ar kitą sprendimą, remtųsi tik faktais.

Užfiksavo Palionio nusisukimą

Seimo specialioji komisija LTEC prašė ištirti ir tai, ką balsavimo metu veikė Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis Andrius Palionis.

Šis Seimo narys anksčiau Delfi yra patvirtinęs, jog specialiajai komisijai liudijo matęs, kad P. Gražulis nebalsavo už L. Jonauską.

Tačiau tai buvo sukėlę kai kurių Seimo narių abejones, nes vaizdo įrašuose esą buvo matyti, kad A. Palionis kaip tik tuo metu buvo nusisukęs ir nieko matyti negalėjo.

Centro išvadoje rašoma, kad „ 15 val. 27 min. Seimo nariui P. Gražuliui tiesiant dešinę ranką link Seimo nario L. Jonausko darbo vietos balsavimo bloko panelės tuo pat metu už P. Gražulio sėdintis A. Palionis gręžiasi pro kairį petį į asmenį/asmenis esančius jam už nugaros su kuriais, tikėtina, kad bendrauja (kūno, rankų galvos, lūpų judesiai)“.

Anot eksperto, „15 val. 27 min. nėra užfiksuota požymių, kad A. Palionis diskutuotų su P. Gražuliu šiam atlikus nenustatytą veiksmą/us ties Seimo nario L. Jonausko darbo vietos elektroninio balsavimo panele“.

Anot L. Slušnio, LTEC į kai kuriuos klausimus dėl A. Palionio neatsakė.

Linas Slušnys

Komisijos pirmininkas teigė, kad komisija tarsis, ką daryti dėl A. Palionio liudijimo.

„Vaizdo kadruose, kur A. Palionis gręžiasi ir nemato... Jo liudijimas sako ką kita. Nežinau, ką nutars komisija, bet iš savo pusės aš rekomenduočiau, kad mes paliktume A. Palionio klausimą pačiam Seimui apsispręsti, nes tai ne specialiosios komisijos reikalas“, – kalbėjo jis.

L. Slušnys yra Delfi anksčiau sakęs, kad kiekvienas, kuris buvo kviestas liudyti, buvo informuotas ir pasirašė, kad už melagingus parodymus atsako pagal Baudžiamąjį kodeksą.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kas apkaltos proceso metu Seimo specialiajai tyrimo komisijai davė melagingus parodymus, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

A. Palionis Delfi prieš kurį laiką teigė, kad liudijo tai, ką matė.

Jis patvirtino uždarame komisijos posėdyje paliudijęs, kad matė, jog P. Gražulis pažeidimo nepadarė. „Aš nebuvau nusisukęs, aš šnekėjau su Linu Jonausku. Tai kaip aš galėjau būti nusisukęs?“, – klausė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)