Varškėčių porcija darželyje galėjo kainuoti vaiko gyvybę. Taip LNK teigė tris sūnus auginanti vilnietė Rasa Jaškevičienė. Incidentas įvyko privačiame darželyje „Vaikystės sodas“, pasiėmus vaiką iš darželio ir grįžtant namo šis pradėjo dusti.

„Mes taip atsidūrėme Santaros klinikose ir vaikui buvo diagnozuotas anafilaksinis šokas, jis buvo hospitalizuotas. Ir tinkamai nesuteikus pagalbos, teismo medicinos ekspertas įvertino, kad šio šoko atveju galima net mirtis“, – sakė vaiko mama.

Stipri alerginė reakcija įvyko dėl alergijos pienui ir kiaušiniams. Apie alergijas darželis buvo informuotas. Vilniečių šeima už individualų valgiaraštį mokėjo papildomai. Moteris sako, kad lemiamą dieną auklėtoja tik spaudžiama prisipažino, kas įvyko, o tuo metu pusantrų metų vaikas glebo akyse.

„Tuo metu dar neturėjome skirto adrenalino švirkšto, nes nežinojome, kad gali būti toks atvejis. Buvo ne iš pirmo karto man pasakyta, kad jie valgė varškėčių. Buvo teigiama, kad jiems buvo duota košė, negalint patikslinti, kokia košė ir tik tikrai spaudžiant auklėtoją ir sakant jai, kad man yra būtina tai pasakyti medicinos darbuotojui, kokių produktų jie gavo konkrečiai, tik tada buvo pasakyta, kad vaikams buvo duoti varškėčiai“, – teigė R. Jaškevičienė.

Incidentas įvyko 2019 metų spalį, tačiau viskas į dienos šviesą iškilo tik dabar, po priimto teismo sprendimo.

„To įvykio metu, vaikui pavartojus tam tikro maisto jį ištiko labai stipri alerginė reakcija, ji įvertinta kaip nežymus sveikatos sutrikdymas. Dėl to teismas nusprendė, kad vaikas patyrė tam tikrus dvasinius išgyvenimus, fizinį skausmą, nepatogumus ir teismas mažamečiui padarytą neturtinę žalą įvertino 3 tūkstančių eurų suma“, – LNK teigė Vilniaus miesto apylinkės teismo atstovė Gintarė Vosyliūtė.

Visgi, į teismą pirmieji kreipėsi ne šeima, o pats darželis.

„Minima šeima yra skolinga mūsų įmonei, jie yra ilgai neatsiskaitę. Tai mes tiesiog nebeturėjome kitos išeities po gausybės raginimų, kaip tik kreiptis į teismą dėl skolos išieškojimo. Ir būtent po šio įvykio mes kaip įmonė gavome ieškinį prieš kuriame yra analizuojama 2 metų senumo istorija“, – LNK teigė „Vaikystės sodo“ komunikacijos vadovė Rita Meilūnaitė.

Net jei ir analizuojama 2 metų senumo istorija, darželis savo klaidą pripažįsta. Sako, kad įvyko žmogiška klaida, buvo supainiotos maisto dėžutės, ši situacija darželiui labai skaudi.

„Po šio įvykio mes peržiūrėjome visas savo procedūras, aptarėme viską su darbuotojais, sugriežtinome visas sąlygas, kad tokie panašūs įvykiai nepasikartotų. Su konkrečia šeima irgi bendravome, radome susitarimą, jį pasirašėme, kompensavome šiai šeimai patirtą žalą. Dar kitas dalykas, kurį šeima tikriausiai pamiršo paminėti,jie yra gavę ir draudimo išmoką“, – apie įvykį kalbėjo R. Meilūnaitė.

Anot pašnekovės bendra darželio kompensacija su draudimo išmoka siekė 747 eurus. Vaikas darželio nelankė 2 dienas, po to vaikas grįžo ir toliau lankė darželį iki 2020 metų kovo mėnesio.

„Vaikystės sodas“ atstovės teigimu, toks elgesys rodė susitarimo priėmimą. Dabar su priteista žala įstaiga nesutinka.

„Motyvai nėra aiškūs, argumentai yra prieštaraujantys vieni kitiems. Todėl mes nusprendėme šį sprendimą skųsti apeliacine tvarka“, – aiškino darželio atstovė.

Šeimos skola susidarė po to, kai prasidėjus karantinui ugdymas buvo perkeltas į virtualią erdvę.

„Trijų vaikų priežiūra vidutiniškai kainuoja apie 1500 eurų“, – sakė vaiko mama R. Jaškevičienė.

Tačiau net ir būnant vaikams namuose už darželį mokėti reikėjo, suma buvo mažinama 15 procentų.

„Iki tol visada mokėję sąskaitas kovo mėnesį sustabdėme mokėjimus. Ir organizacijai nutraukus su mumis sutartį matėme pagrindą, kad jie mums turėtų grąžinti stojamąjį mokestį. Ir ta sąskaita, kuri buvo paskutinė yra tolygi 3 vaikų mokesčių grąžinimui. Taip kad, mes organizacijai nesijautėme skoloje“, – aiškino ji.

Darželis sako, kad sutartys buvo nutrauktos dėl neva netinkamo bendravimo.

„Šeima bendraudama dėl tų finansinių sąlygų elgėsi labai nepagarbiai, jeigu konkrečiai – įžeidžiai. Vartojo necenzūrinius žodžius“, – teigė „Vaikystės sodo“ komunikacijos vadovė R. Meilūnaitė.

Visgi, teismas iš šioje dalyje stojo į šeimos pusę. Nuspręsta, kad sutartys su šeima buvo nutrauktos neteisėtai. Šeimai priteistas ir stojamasis mokestis, advokatas tokį sprendimą laiko laimėjimu.

„Verta pasidžiaugti, kad teismas iš tiesų įvertino, kad tokie veiksmai „Vaikystės sodo“ akivaizdžiai yra pažeidžiantys rūpestingumo pareigą“, – LNK teigė advokatas Marius Barisevičius.

Šeima ir jų advokatas tikisi, kad toks teismo sprendimas paskatins ir kitas įstaigas tinkamai prižiūrėti alergiškus mažamečius, nes ir viena klaida gali kainuoti gyvybę.