„Biudžete matome tikrai pernelyg mažą dėmesį šeimoms su vaikais, kas jau yra sisteminis valdančiųjų bruožas. Tai indikuoja vaiko pinigų situacija, kuriuos siūloma didinti 10,5 euro vaikui. Bet per kadenciją mes nepasieksime 100 eurų dydžio. Ir prezidento galva, mažėjančio gimstamumo kontekste ir kai šeimos susiduria su iššūkiais dėl didelių palūkanų, toks mažas dėmesys yra nelabai toleruotinas“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė I. Segalovičienė.

Prezidento patarėja paminėjo, kad esant tokiai problemai, būtina įvesti šeimos mokesčio lengvatą, kurią prezidentas Gitanas Nausėda ketina registruoti spalį. I. Segalovičienė pabrėžė, kad tokia lengvata pradėtų veikti nuo 2025 m. ir leistų šeimoms, auginančioms vaikus, susigražinti dalį 2024 m. sumokėtų mokesčių.

„Dar kartą įsitikinome, kad būtinai reikia teikti šeimų mokesčio lengvatos iniciatyvą. Dar šį mėnesį prezidentas registruos ją. Tikimės, kad visi kartu svarstysime ir galbūt rasime kompromisą, jog mokestinėje sistemoje ir biudžete būtų daugiau dėmesio skiriama tiems, kas augina vaikus, kas dirba, nori oriai gyventi ir jausti valstybės pagalbą auginant vaikus“, – aiškino ji.

„Svarbu, kad šeimos mokesčio lengvata įsigaliotų 2025 m. pradžioje, kad deklaruodami pajamas už 2024 m. žmonės galėtų susigrąžinti pinigus“, – pridūrė ji.

Finansų ministrės Gintarės Skaistės spalio 5 d. pristatytame 2024 m. valstybės biudžete vaiko pinigus numatyta padidinti 10,5 euro – iki 96,25 euro. Šiuo metu vaiko pinigų dydis – 85,75 eurų už vaiką.

ELTA primena, kad I. Segalovičienė rugpjūčio pabaigoje teigė, jog šalies vadovas siūlo įvesti šeimos mokesčio lengvatą ir taip mažinti nelygybę bei neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) artinti prie minimalios mėnesinės algos (MMA) – kas yra strateginis tikslas. I. Segalovičienė aiškino, kad pajamų šaltinis, skirtas Prezidentūros siūlomai šeimos mokesčio lengvatai, yra progresyvumo modelis, numatomas mokesčių reformoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)