„Švietimo ministro vakarykščiai tokie nerišlūs pasisakymai dėl šio rodiklio, kad galbūt jis yra kažkoks netinkamas, rodiklio kvestionavimas dar labiau mažina tą pasikliovimą, ar tikrai tas įsipareigojimas bus pasiektas“, – „Žinių radijui“ antradienį komentavo prezidento patarėja.

Pasak I. Segalovičienės, abejonių dėl įsipareigojimo įgyvendinimo kelia ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) numatytas mokytojų atlyginimų didinimas. Patarėja pabrėžia, kad dvejones sustiprina ir Lietuvos banko bei Europos Komisijos (EK) kitų metų prognozės, kurios rodo, kad atlyginimai didės sparčiau nei yra numačiusi Vyriausybė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija siūlo 10 proc. didinti nuo sausio, ir 10 proc. nuo rugsėjo. Įvertinus viską, toks finansavimas kelia labai rimtų ir pagrįstų abejonių, ar bus pasiektas kitais metais pažadėtas 130 proc. vidutinio darbo užmokesčio mokytojų atlyginimų lygis“, – kalbėjo prezidento patarėja I. Segalovičienė.

„Abejones ypatingai sustiprina tai, kad Lietuvos bankas, kaip ir Europos Komisija, darbo užmokesčio augimą 2024 metais prognozuoja didesnį nei Finansų ministerija. Lietuvos bankas sako, kad gali didėjimas būti virš 7 ir daugiau procentų, o Finansų ministerija – 6,5 proc.“, – pažymėjo ji.

Patarėjos teigimu, prezidentas Gitanas Nausėda ragina Vyriausybę įvertinti Seimo opozicijos pateiktus siūlymus kitų metų biudžete numatyti didesnį mokytojų atlyginimų kėlimą.

„Prezidentas ragina įsivertinti ir tikrai mato, kad opozicija šioje vietoje yra pateikusi pasiūlymus ir tikrai tikslinga atsižvelgti į tai“, – sakė I. Segalovičienė.

G. Jakštas pirmadienį teigė, kad politinių partijų susitarime dėl švietimo politikos numatytas įsipareigojimas kitais metais pasiekti, kad mokytojų atlyginimai didėtų iki 130 proc. VDU, yra per daug sudėtingas valstybei. Ministro manymu, reikėtų svarstyti apie kitą su pedagogų algų didinimu susijusį tikslą.

ELTA primena, kad Lietuvos švietimo darbuotojų profesinei sąjungai (LŠDPS) nesutarus su Švietimo ministerija dėl mokytojų atlyginimų didinimo kitais metais, trečiadienį atnaujinamas pedagogų streikas. Profsąjungos nariai streiką pradės mitingu prie Seimo.

Grįžimas prie streiko grindžiamas tuo, jog tuo metu Seime bus pradėtas svarstyti kitų metų valstybės biudžetas. Tikimasi, kad parlamentarai išgirs profesinės sąjungos prašymą kitais metais didinti mokytojų atlyginimus ne 21 proc., kaip yra numačiusi Švietimo ministerija, o 32 procentais.