• Išmokė skaityti T. Cruis’ą?

    Šis Europos Scientologijos bažnyčios ir Vilniaus Dianetikos centro organizuojamas “savanorių geros valios turas” - renginys, prieš tai vykęs Latvijoje, iki rugsėjo 7 d. vyksiantis Vilniuje ir vėliau persikelsiantis į Estiją, Kaliningradą, Lenkiją, Kroatiją, Serbiją, Bulgariją, Rumuniją, Moldovą, Mongoliją ir Kirgistaną.

    Genamas smalsumo ir noro paneigti ar patvirtinti apie scientologų bažnyčią girdėtus mitus, su dviem pagalbininkėmis įeinu į scientologų palapinę. Čia mus pasitinka Scientologijos bažnyčios įkūrėjo Lafayette’o Rono Hubbardo paveikslas. Jis – žinomas rašytojas – fantastas, pačių scientologų pristatomas kaip gabus literatas bei išradėjas, kurio indėlį į žmogaus psichinių galių pasaulį neva pripažįsta iškilūs mokslininkai. Tačiau, anot Naujųjų religijų tyrimo ir informacijos centro (NRTIC), mokslininkai Lafayette’o Rono Hubbardo laiko išpuikusiu nevykėliu, sirgusiu persekiojimo manija ir gerai pasipelniusiu iš savo fantastinės religinės sistemos.

    Kritikų teigimu, visos kalbos apie L. R. Hubbardo indėlį į psichologiją tėra scientologų reklaminis triukas.

    Pradžioje – tyrimai mintis fiksuojančiu aparatu

    Nespėjus apsidairyti erdvioje palapinėje, mus pasitinka angliškai kalbantis, save “savanoriu iš Italijos” pristatantis vaikinas. Jis nusiveda prie neaiškaus aparato, į rankas įduoda du metalinius vamzdelius, į kurių lietimą turėtų reaguoti prietaiso rodyklė. Kažką bandęs aiškinti angliškai, vaikinas prisipažįsta nelabai mokąs anglų kalbą ir tyrimą perduoda lietuviškai kalbančiai moteriai.

    Ši ir paaiškina, kad paslaptingasis aparatas – ekonometras, reaguojantis į žmogaus mintis. Man rankose laikant metalinius vamzdelius, moteris liepia prisiminti paskutinį patirtą stresą. Rodyklei pašokus, scientologė liepia papasakoti apie mano prisimintą stresą. Vėliau – klausimai apie stresą iš mokyklos laikų, paliepimas pagalvoti apie žmones, su kuriais bendrauju ir t.t. Aparatas neva reaguoja į mano mintis ir parodo patirto streso dydį.

    “Nejaugi jūs neturite problemų?!”, - negali atsistebėti scientologė, kai aparatas visai nereaguoja į kartu su manimi atėjusios merginos mintis. Bet aparato “nesudomina” ir tolesnės tiriamosios mintys. Tik “tyrėjai” įžnybus merginai į ranką, rodyklė nežymiai pašoka. “Su jumis lengva dirbti”, - šypsosi scientologė, - matau, kad neturite problemų”.

    Energiją paskirstantis masažas

    Po “tyrimo” aparatu mus nusiveda jau minėtas italas ir bando supažindinti su “energijos pažadinimo” manyje galimybėmis, rodo ant sienų sukabintus plakatus ir pasiūlo atlikti masažą. Atsigulus ant paruoštos kušetės, šis rankomis “keliauja” po nugarą, masažuoja stuburą, vėliau liepia atsigulti ant nugaros. Ir taip – ilga masažų serija, turinti tolygiai paskirstyti kūno energiją.

    “Jei ir tau gera, pagalvok, kaip gera masažuojamam ligoniui”, - kartu atėjusiai kolegei kartoja rusiškai kalbantis vyriškis. “Ir tu gali tai išmokti, įsigyk mūsų knygutę”, - gundo vyras.

    Aukos kaina – 6 litai

    Po masažo mane nuveda į kitą palapinės kraštą, kur už širmos “vyksta mokymai”. Scientologai siūlo 19 rūšių pamokų, kurių metų padės išspręsti įvairiausias problemas – meilės, santuokos, šeimos, nerimo, laimės, narkotikų vartojimo, slopinimo įveikimo ir galybes kitų. Vieno seanso kaina – 10 litų. Už širmos sėdintys žmonės varto knygas, bendrauja su “dėstytoju”. Pasigirsta plojimai – turbūt baigusiam kursus mokiniui.

    Vėliau dar esame supažindinami su literatūra, kurioje – minėtų problemų sprendimo būdai, metodikos jai spręsti aprašymai. Nors, pasak scientologų, šios knygelės nemokamos, bet už jas paprašoma 6 litų “aukoms”.

    Siūlomi ”Oksfordo asmenybės analizės testai

    NRTIC teigimu, “Scientologijos bažnyčia – tai vienas iš daugiausiai ginčus keliančių XX a. kilusių judėjimų, vadinantis save religiniu ir siūlantis žmogui kelią į prigimtinių galių išlaisvinimą, kuris pasiekiamas specialiomis scientologų parengtomis metodikomis”.

    NRTIC duomenimis, “pirmoji pažintis su scientologija paprastai pradedama nuo “Oksfordo asmenybės analizės testo”. Jį nemokamai siūloma atlikti kiekvienam, norinčiam išsiaiškinti savo psichikos privalumus ir trūkumus. Po testo pateikiama diagnozė ir siūloma išklausyti paskaitas bei tobulintis specialiuose seminaruose. Visos šios paslaugos yra mokamos”.

    “Oksfordo asmenybės analizės testą” siūloma atlikti ir Lietuvoje. Vilniaus gatvėse dalijamos skrajutės, skelbiančios, kad “Nesvarbu, kaip bebūtų sunku, su tuo galima kažką padaryti”. Šiose skrajutėse taip pat kviečiama aplankyti Vilniuje savanorių dvasininkų tarptautinį geros valios turą didžiosiose geltonosiose palapinėse, kaip tik vykstantį šiomis savaitėmis. Dar siūloma nemokamai atlikti Oksfordo asmenybės analizės ir intelekto koeficiento testus Antakalnio gatvėje.

    “Oksfordo asmenybės analizės testo” patikimumu abejoja NRTIC.

    Vilioja sėkmės formulėmis

    NRTIC pastebi sparčią scientologijos plitimo pokomunistinėse valstybėse tendenciją. NRTIC manymu, scientologija patraukia pasiūlydama “greitų receptų trokštantiems žmonėms sėkmės formulę bei esą moksliškai argumentuotą psichikos transformavimo kelią. Taip pat scientologai didelį dėmesį skiria planingai viešųjų ryšių kampanijai bei organizacijos įvaizdžio kūrimui”.

    NRTC lankstinuke teigiama, kad “Kritikai atkreipia dėmesį, kad išsilaisvinimo kelias, kurį siūlo scientologai, labai daug kainuoja, ir todėl scientologai yra vadinami šarlatanais, kurie pelnosi iš žmonių vilčių bei problemų”.

    Kovoja su kritikais

    Teisingumo ministerijos Religijų reikalų tarnybos vyriausiojo specialisto Donato Glodenio teigimu, Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerijoje Scientologijos bažnyčia nėra įregistruota. Šalyje veikia šios organizacijos atšakos - Dianetikos centrai, įsikūrę Vilniuje ir Klaipėdoje. Pasak D. Glodenio, pasaulyje daug žmonių, nusivylusių scientologais, laikančių šią organizaciją kenksminga. Pareigūnas pridūrė, kad šis prieštaringai vertinamas judėjimas aktyviai kovoja su kritikais.

    NRTIC valdybos narys Arūnas Peškaitis DELFI yra teigęs, kad Scientologijos bažnyčia (Dianetikos centrai) priskiriama psichogrupėms (psicholiginę pagalbą siūlančioms organizacijoms).

    “Scientologai tiki, kad žmogus turi veikti tarsi galingas kompiuteris, panaudodamas iki šiol neatskleistas psichikos galias, o galutiniuose išlaisvinimo etapuose žmogus tampa toks galingas, kad jam paklūsta ir laikas, ir erdvė, ir pomirtinis likimas. Judėjimo esmė – totaliai įsisavinti prigimtinių galių išlaisvinimo techniką, kurios mokančios 8 pakopų paskaitos kainuoja labai brangiai. Lietuvoje veikianti judėjimo grupė vadinama „dianetikos centrais“, tai yra pirminis scientologų lygis”, tuomet DELFI pasakojo A. Peškaitis.

    Išmokė skaityti T. Cruis’ą?

    Vilniuje prieš Scientologų renginį protestavo 3 asmenys, kurie už viešosios tvarkos pažeidimą buvo išvežti į policijos nuovadą.

    Nors Scientologijos Bažnyčia yra vienas prieštaringiausiai vertinamų naujųjų religinių judėjimų, tačiau yra gavęs pelno nesiekiančios ar religinės organizacijos statusą JAV, Australijoje, Rusijoje, Italijoje. Prancūzijoje ir Vokietijoje šios Bažnyčios veikla yra aktyviai stebima. NRTC duomenimis, Scientologijos bažnyčia yra centralizuotai valdoma organizacija, jos pagrindiniai valdymo centrai veikia JAV, kur scientologai turi didžiausią gyventojų paramą.

    Scientologų tvirtinimu, pasaulyje veikia 3000 centrų, kurie vienija 8 mln. pasekėjų. Scientologijos Bažnyčiai priklauso aktorius Tomas Cruise`as, prisipažinęs, kad kai jam buvo 22 metai, scientologai jį išmokė skaityti.