73 metų vyriškis išvedė šunį pavedžioti ir sukniubo gatvėje, iškviesti medikai jam jau niekuo padėti negalėjo. Jo sutuoktinė Janina sako, kad iki šiol negali atsigauti po netekties. Anot moters, šeimininko netektį išgyvena net šuo.

„Verkia šuo, neleidžia šlepečių paimti, norėjau jas patraukti. Šuo atsigulė ant jų“, – LNK žinioms pasakojo našlė Janina Tamuliavičienė.

Moters vyras mirė prieš savaitę, penktadienį. Teismo ekspertai, kurie turi nustatyti mirties priežastį savaitgaliais nedirba. Todėl gatvėje mirusio vyro kūną savivaldybės administracijos įmonės „Grinda“ atstovai nuvežė į laidojimo paslaugų centrą.

Šis pagal sutartį su Vilniaus savivaldybe, be kitų paslaugų įsipareigoja savaitgaliais saugoti kūnus, kol pradeda dirbti teismo medicinos ekspertai.

Pirmadienį „Grinda“ kūną iš laidojimo paslaugų pervežė teismo ekspertams. Našlė Janina netrukus sužinojo, kad Nikolajaus mirties priežasties nepavyko nustatyti, nes kūnas buvo pradėjęs pūti.

„Aš negalėjau jo žmoniškai palaidoti, kostiumą į karstą įdėjom. Parašė, kad kūnas suiręs. Ar per porą dienų žmogus gali suirti? Vadinasi jį prie to morge privedė“, – teigė našlė Janina.

Našlė sakė niekaip negalėjusi patikėti, kad per savaitgalį palaikai, kurie turėtų būti laikomi šaldytuve galėjo suirti.

„Negalėjau suvokti. Galvojau, kaip taip gali būti. Kaip galima? Tai juk žmogus, ta pasityčiojimas“, – žurnalistams kalbėjo moteris.

Moteris paprašė, kad jai būtų leista pamatyti vyro palaikus.

„Man bloga pasidarė, kai pamačiau. Kaklas mėlynas, pasakoju jam, sakau, nežinau, ar girdi, bet jį kaip vargšą palaidojom, net batų neapavėme“, – teigė našlė.

Laidojimo paslaugų centras sako, kad gavo iš „Grindos“ kūną sandariai užsegtame ir plombuotame maiše. Ir kokia palaikų būklė negalėjo patikrinti.

„Iš karto saugojimui palaikai buvo patalpinti į mūsų įmonėje naudojamą šaldytuvą. Per minėtų palaikų saugojimo laikotarpį mūsų įmonėje naudojamo šaldytuvo veikimas nebuvo sutrikęs. Šiame šaldytuve kartu su minėtais palaikais buvo saugomi ir kitų mirusiųjų palaikai, kuriuos atsiėmę šeimos nariai neturėjo jokių pastabų dėl jų artimųjų kūnų būklės ar laikymo šaldytuve sąlygų“, – LNK žinioms teigė „Laidojimo paslaugų centro“ direktoriaus pavaduotojas Stasys Guja.

Kada ir kodėl taip greitai galėjo suirti kūnas aiškinasi savivaldybė.

„Jie šiaip šaldytuvuose turėtų laikyti, „Grinda“ atiduoda kūną ir pirmadienį pasiima, su dokumentais priduoda. Jie patys netvarko tų šaldytuvų, sunku pasakyti. Man tai pirmas atvejis, kad per savaitgalį toks dalykas atsitiktų“, – LNK žinioms sakė Vilniaus savivaldybės atstovas Saulius Valickas.

Sutartį su įmone, saugojusia Janinos vyro kūną savivaldybė pasirašė prieš mėnesį. Anot teismo ekspertų, prieš mirties priežasties tyrimą palaikai laikomi nuo 0 iki 4 laipsnių šilumos temperatūroje. Ir per porą dienų nesuyra. Nelaikant šaldytuve kūnas priklausomai nuo oro temperatūros ir drėgmės, anot ekspertų, gali pradėti irti ir po paros.