„Stebime situaciją dėl pastarosiomis dienomis įsiplieskusių naujų koronaviruso židinių įvairiuose Lietuvos regionuose, kur sergančių ir saviizoliacijoje esančių žmonių skaičius yra išaugęs, ir norime priminti rinkėjams, kad, nepaisant jų patiriamų nepatogumų, visomis išgalėmis stengsimės užtikrinti jiems balsavimo teisę“, – pranešime cituojama VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Specialią formą atsisiųsti galima adresu: https://bit.ly/2Ge2VEF. Užpildytą formą reikia siųsti elektroninio pašto adresu balsuok@vrk.lt.

VRK teigimu, jei saviizoliacijoje atsidūrę asmenys neturi galimybių atsispausdinti prašymo formos namuose, jiems tokiu atveju užtenka parašyti elektroninį laišką nurodytu adresu.

Laiške reikia nurodyti vardą, pavardę, deklaruotą gyvenamąją vietą, priežastį, dėl kurios skirta saviizoliacija. Taip pat asmuo turi patvirtinti, kad sutinka, jog VRK ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras tvarkytų asmens duomens rinkėjų sąrašų sudarymo tikslais.

Jei rinkėjas, kuris yra saviizoliacijoje, neturi galimybės naudotis internetu, pateikti prašymą balsuoti namuose galima skambinant trumpuoju numeriu 1855.

VRK, gavusi užpildytas formas arba elektroninius laiškus, dėl informacijos patikrinimo kreipsis į NVSC, kuris informuos, ar prašymą pateikusiam rinkėjui diagnozuota COVID-19 liga, ar jis yra įtariamas, kad serga, ar turėjęs sąlytį su sergančiuoju, ar yra grįžęs iš užsienio.

Priklausomai nuo šių požymių, VRK informuos balsavimą namuose vykdančius rinkimų komisijų narius, kad šie pasiruoštų dėvėti jiems skirtas asmens apsaugos priemones ir tinkamai bei saugiai galėtų atlikti balsavimo namuose pas saviizoliacijoje esantį asmenį procesą.

Rinkėjai tokius prašymus turi pateikti iki spalio 7 dienos (imtinai) prieš pirmąjį turą ir iki spalio 21 dienos (imtinai) prieš pakartotinį balsavimą.

Tie rinkėjai, kurie balsuos ne toje rinkimų apylinkėje, į kurios sąrašą jie įrašyti, šią formą turėtų pateikti iki spalio 6 d. (imtinai) prieš pirmąjį turą ir iki spalio 20 d. (imtinai) prieš pakartotinį balsavimą.

Naujausiais NVSC duomenimis, šiuo metu izoliacijoje yra 27 tūkst. 332 asmenys.